Linje-rivalisering flyttet over på nett

Linjeforeningene har allerede flyttet sosialisering over på nett. Nå blir også rivaliseringen mellom linjeforeningene digital via løpe-appen Strava.

KONKURRERER ALENE: Linjeforeningene utfordrer hverandre i løpekonkurranse. Medlemmer løper hver for seg, og så blir alle distansene hos de forskjellige linjeforeningene lagt sammen.
Publisert Sist oppdatert
ALLE MONNER DRAR: Selv om noen løper lengre enn andre i de forskjellige linjeforeningene, så bidrar alle til at sin linjeforening skal vinne.

Korona-pandemien herjer videre å gjør at studenter må holde seg mest mulig for seg selv. For Christian Danh Nguyen og PR-komiteen i Omega (Elektro og kybernetikk) ble det bestemt at de måtte prøve å få medlemmene sine i aktivitet.

– Det var planlagt en del forskjellige arrangementer i linjeforeningen som måtte avlyses på grunn av smittevernstiltak. Vi i PR-komiteen møttes derfor nylig for å diskutere hvordan vi kunne nå ut til våre medlemmer med nye aktiviteter. Poenget med hele opplegget var å få så mange ut som mulig. Det er lett å bli sittende mye inne nå under korona-pandemien, sier han.

App sporer løpetur

PR-komiteen opprettet en gruppe på Strava.

– Strava er et sosialt nettverk for løping og mosjon, hvor appen sporer løpeturen og regner ut hvor langt man løper blant annet. Man kan danne lag, og ha løpekonkurranser mellom hverandre.

På Strava kunne Omega-medlemmene dra ut på joggetur, registrere turen sin via GPS, og måle egen innsats opp imot andre i linjeforeningen.

– Først tenkte vi å ha konkurranser kun innad i Omega, men så kom vi på at det sikkert er mange andre linjeforeninger som ønsker å aktivisere sine medlemmer. Slik gikk det til at dette ble en konkurranse mellom linjeforeningene, og hvem som kan løpe lengst i gjennomsnitt, forteller Nguyen.

Skal prøve å slå EMIL

Så langt har Nguyen og Omega fått med seg linjeforeningene Abakus (Data- og kommunikasjonsteknologi), Online (Informatikk), Høiskolens Chemikerforening (industriell kjemi og bioteknologi), Nabla (Fysikk og matte), Timini (Nanoteknologi), Thilde (dataingeniør), Spanskrøret (Realfagslektor) og EMIL (Energi og miljø). I tillegg har Broderskabet (Arkitektur) hevet seg på. Konkurransen varer hele uken, og avsluttes søndag 19. april.

– Personlig har jeg bidratt med 8 km løping så langt, men jeg tenker å bidra med mer veldig snart. Vi ligger ganske likt med EMIL for tiden, med rundt 1000 km sammenlagt hver, sier Nguyen.

Vennlig kappestrid

Nguyen sier at den vennskapelige rivaliseringen mellom lagene gjør at mange mosjonerer mer enn man kanskje ville gjort alene.

– Det har vært rivalisering mellom Omega- og Abakus-revyen før, men det er ikke ofte at vi har hatt konkurrering med så mange andre linjeforeninger samtidig før.

Omegas strategi er, ifølge Nguyen, å “vinne” på sosiale medier, og legge ut litt morsomme bilder og videoer med uskyldige stikk mot de andre foreningene.

– Ellers er det ikke så viktig om vi vinner selve konkurransen. Det viktigste er å få med så mange som mulig. Men klart, det er jo ekstra morsomt om vi faktisk vinner.

Hvem er deres største konkurrenter?

– Det må vel være EMIL, siden de har flere kilometer løpt på færre løpere foreløpig, men jeg tror ikke det skal være et problem å slå de, sier han med et smil.

– Veldig gøy at vi leder

Ingvild Høilo Ongstad fra EMIL ler når hun får høre Nguyens uttalelse.

– De bør være veldig nervøse, for vi gir ikke opp den ledelsen så lett, sier hun.

EMIL begynte å organisere seg i påskehelgen, og opprettet deretter et lag på Strava. Etter det har ting gått litt på autopilot, mener Ongstad, og mange av medlemmene har strømmet til og meldt seg på. I skrivende stund er EMIL i ledelsen og har nylig rundet 1000 km.

– Det er veldig gøy at vi leder. Jeg behøvde ikke å jobbe så mye med å få med folk som jeg trodde jeg skulle gjøre. Andre linjeforeninger som Omega og Abakus har flere påmeldte enn oss, men vi løper lengre distanser, sier Ongstad.

Bør greie 1500 km

Hun forteller at EMIL ikke har en strategi for hvordan de skal beholde ledelsen.

– Men vi følger alle med på hvor mye de andre linjeforeningene løper. Om vi ser at noen begynner å ta innpå, så får vi begynne å mobilisere litt ekstra.

I tillegg til å ta storeslem håper hun at EMILs løpere kan strekke seg så langt som mulig på distanse.

– Vi har ikke et offisielt mål for hvor langt vi skal løpe, men vi har jo allerede bikket 1000 km, så det hadde vært kult å greie 2000. Iallfall 1500.

Vurderer premier for løpsmotivering

– Vi fikk melding fra Omega sist onsdag, og vi meldte oss på på søndagen etter. Det gjaldt å få stablet sammen nok deltakere veldig fort, og når vi fikk hjulene til å gå så var det flere og flere som meldte seg på. Det er gøy at vi får med så mange, sier Emilie Lia-Rognli.

Hun er med i linjeforeningen Online, og har tatt på seg litt av ansvaret i motivere medlemmene deres i å ta bena fatt. Foreløpig ligger de på en syvende plass på Strava, langt bak EMIL.

– Vi har jo litt å ta igjen. Planen er å bare fortsette å motivere folk, kanskje med premier, slik at vi får klatret litt på tabellen, forteller Lia-Rognli.

Gøy med harselas

Et foreløpig mål er, i likhet med Omega, å delta litt mer i den vennskapelige rivaliseringen på sosiale medier.

– Omega har jo allerede harselert litt med oss andre linjeforeninger, men det er bare veldig gøy med litt ekstra kniving på sosiale medier.

Det generelle målet hos Online er å engasjere så mange medlemmer som mulig til å komme seg ut og jogge – og å slå erkerivalen så klart.

– Vi har et mål om å slå Abakus. Vi har jo et slags storebror-lillebror-forhold med de fra før, forteller Lia-Rognli.

– Hvem er storebror og lillebror i det forholdet?

– Haha, jeg mener de er lillebroren, men de mener nok sikkert noe annet.

Konkurranse både innad og utad

Etter en kjapp telefonsamtale får Online svar på tiltale av leder i Abakus, Aksel Skattum.

Hei, Abakus. Online har sagt at de ser på dere som lillebror. Hva tenker du om det?

– Det gjør de sikkert, og vi ser på dem som lillesøster. Vi blir nok aldri enige hvem som er hva i familien vår, ikke etter denne konkurransen er over heller, sier Skattum.

PR-komiteen i Abakus var snar i å hekte sine medlemmer på konkurransen da utfordringen fra Omega kom. Abakus-lederen ante selv ikke noe om konkurransen før han så en post som var lagt ut på Instagram.

– Vi fikk motivert studentene våre til å henge seg på hovedsakelig gjennom sosiale medier. Men i tillegg til konkurranse mot de andre linjeforeningene har det oppstått en del intern konkurranse mellom Abakus-medlemmene og. Det bidrar til at flere løper litt ekstra, og jeg tror nok det er derfor vi henger såpass godt med i toppen, forteller Skattum.

92 km på fem joggeturer

Han har selv kun gjennomført én joggetur, og heier fram andre medlemmer i Abakus som virkelig har trått til i konkurransen.

– Vi har medlemmer som har løpt mye lengre enn meg for å si det slik. En som heter Carl hos oss har løpt 92 km på kun fem joggeturer, ifølge Strava-oversikten.

Abakus er foreløpig på en fjerdeplass, men Skattum varsler om at det kan bli en siste mobilisering før konkurransen avsluttes søndag

– Vi har ingen strategi egentlig, men du skal ikke se bort ifra at vi kjører en skikkelig innspurt og gir Omega og EMIL litt konkurranse på slutten. De viktigste å slå er Online og Omega.

Du kan selv følge konkurransen på denne linken.