Semesterstart nærmer seg - studentledere holder pusten

For første gang foregår studiestart mens en pandemi pågår. Ledere av studentorganisasjoner i Trondheim ser fram til et nytt semester hvor studentene får innta campus igjen. Samtidig er de bekymret.

– Mitt råd til nye studenter er: Ha det så kjekt som mulig, innenfor smittevernsrådenes grenser. Og ikke vær redd for å spørre om hjelp om det er noe du sliter med, sier Åste Solheim Hagerup, leder av Studenttinget NTNU.
Publisert Sist oppdatert

Høstsemesteret ved NTNU starter om ei knapp uke. Mandag 10. august skal det holdes immatrikulering ved NTNU.

Undervisningen skal sakte men sikkert starte opp på campus. Samtidig går startskuddet for fadderuka.

Det er første gang studiestart foregår i en situasjon med en pågående pandemi. Selv om de nasjonale smittetallene er lave, har den gradvise åpningen av europeiske landegrenser ført til små lokale utbrudd av koronaviruset i Norge. De neste dagene vil tusenvis av nye og gamle studenter fra hele landet strømme til hyblene i Trondheim i påvente av semesterstart.

Flere studentledere i Trondheim er mildt sagt spente.

- Veldig mye handler om smittevern

– Vi er i full sving med å forberede oss til fadderuka, og veldig mye av det handler om smittevern. Vi jobber hardt med at alle linjeforeningene skal ha tilgang til samme informasjon og de samme reglene.

Det sier leder for Fadderutvalget Dragvoll, Julie Tetlimo. Sammen med resten av utvalget har hun ansvar for å være bindeledd mellom alle linjeforeningene ved Dragvoll som skal arrangere fadderuke.

Fadderutvalget har jobbet på spreng med å legge grunnleggende retningslinjer for hvordan fadderukene skal foregå i praksis.

– Reglene går blant annet ut på at man ikke kan være mer enn 20 per faddergruppe, man skal tilrettelegge for at man kan holde god avstand, og forsikre at alle har god hygiene. Vi oppfordrer også linjeforeningene til å arrangere flere alkoholfrie arrangementer enn tidligere. Man ser jo at personer ofte glemmer smittevernsreglene med en gang det kommer alkohol inn i bildet.

- Er 2020 endelig året hvor man skal satse på en mest mulig alkoholfri fadderuke?

– Jeg håper jo det. Det foregår en intern konkurranse mellom linjeforeningene om hvem som har de mest kreative arrangementene gjennom hele fadderuka, sier Tetlimo.

Faddernes ansvar å sikre smittevern

Tetlimo forteller at reglene er basert på tillit, og at de ikke har ressurser til å passe på alle linjeforeningene.

– Vi har ansvaret for å kommunisere med 25 linjeforeninger, og har ikke anledning til å gå fra plass til plass for å se om folk respekterer smittevernsreglene. Vi kommer til å fortsette å mase om disse reglene til linjeforeningene, så er det egentlig faddernes ansvar å opprettholde smittevern. Vi må stole på at de tar dette på alvor, sier Tetlimo.

Senker ikke skuldrene

Hun håper at alle førsteårsstudentene får anledning til å være med.

– Målet er å opprettholde et såpass godt smittevernsregime at alle skal få lov til å delta, også de som er i risikosonen. Vi skal ikke ha et eget arrangement for dem.

Til tross for en nøye planlegging av smittevern, er det vanskelig for Fadderutvalget å senke skuldrene helt.

– Vi er så klart bekymret for at noen ikke skal ta reglene alvorlig nok, og at ting skal eskalere derfra. Det kan gå utover studiestarten, og det er det siste vi vil.

Fadderuka viktig – også i år

Tetlimo mener fadderuka er ekstremt viktig for mange studenters trivsel på studiet og i Trondheim. Kanskje er den ekstra viktig i år.

– Fadderuka er ekstremt viktig i år. Er man ny student i Trondheim så er det ikke sikkert man kjenner så mange, og man kjenner ikke byen, og alt er nytt. Da hadde det vært utrolig kjedelig hvis man må holde seg på studenthybelen, og må følge med på alt digitalt, sier hun.

Ser på strømmen sammen

De som møter opp på fadderuka kan vente seg å bli tatt imot digitalt eller fysisk. De som fysisk møter opp på campus vil møte faddergruppen sin i et lokale og se på strømmingen av immatrikuleringen sammen.

Det er essensielt at studentene får oppleve campus fysisk, og at man får sjansen til å møte hverandre, mener Tetlimo.

– Om det plutselig skulle bli nedstengning igjen utover høsten, så kan de sosiale båndene du skaper i fadderuka være veldig viktig for videre trivsel på studiet. Skal man tilbringe all tid og gjennomføre alle faglige gjøremål helt alene så kan det bli en enorm påkjenning.

Planlegger utendørsaktiviteter

En av linjeforeningene som planlegger å ha felles strømming av immatrikuleringen er linjeforeningen for fysikk og matematikk, Nabla.

– Den 10. august har det blitt booket to større auditorium hvor faddergruppene kan samles puljevis, og se strømmingen av immatrikuleringen sammen. Vi tror det blir mye triveligere enn at alle sitter på studenthybelen og ser på, sier linjeforeningsleder Frederick Nilsen.

free

Han og Nabla har planlagt fadderukene ekstra nøye i år, og kan melde om at ting begynner å spikres.

– Vi har opparbeidet gode rutiner for fadderukene med tanke på Folkehelseinstituttets retningslinjer, og har utformet risikovurderinger for arrangementer under fadderukene.

Den kanskje største oppgaven har vært å planlegge hvordan man skal arrangere fester og aktiviteter.

– Planen er å holde de fleste arrangementene utendørs når vi kan, samtidig som vi skal sørge for å ha antibac eller andre desinfeksjonsmidler tilgjengelig. Om vi skulle bli så uheldig å få smittede innad i faddergruppene så har vi gode rutiner for å registrere hvem som har deltatt på arrangementene, slik at vi kan få kjapp oversikt over den eventuelle smittespredningen, sier Nilsen, og trekker fram et av arrangementene de arrangerer, kalt "Farmen", som vil foregå ved Lianvannet oppe i Bymarka.

Dette er et arrangement hvor Nabla arrangerer utendørsaktiviteter for sine fadderbarn, med sterke assosiasjoner til reality-tv-programmet med samme navn.

Nilsen sier de er klare over at alkohol er en risikofaktor i at folk glemmer å opprettholde smittevernsreglene.

– Vi arrangerer derfor en del aktiviteter hvor alkoholen ikke står i fokus. Vi kommer ikke til å ha alkoholforbud på noen av arrangementene, men vi legger opp til at arrangementene har et annen profil enn en ren fest.

Frykter avbrutt fadderuke

Nilsen sier han forbeholder seg positiv til at dette kommer til å gå bra. Samtidig er han bekymret for at en eventuell ny smittetopp vil tvinge de til å avbryte fadderuka før den er ferdig.

– Det finnes ingen plan B. Men foreløpig er jeg optimist, sier han.

– Det er viktig at fadderne er så godt orientert om retningslinjene som mulig, og at de er beredt på å opptre som tillitspersoner overfor fadderungene, og sørger for at alle er trygge.

Kommer det til å foreligge sanksjoner om noen klart og tydelig gir blaffen i smittevernsreglene?

– Det har blitt diskutert, men vi opererer foreløpig ikke med noe slikt straffesystem. Det blir litt i overkant bastant. Om retningslinjene brytes, så handler det om å ta de enkeltpersonene de gjelder til side og klargjøre hvilke forventninger vi har til dem.

Samfundet med streng soneinndeling

Leder av Studentersamfundet, Karen Mjør, opplyser om at Samfundet har jobbet iherdig mot høståpningen – som blir meget annerledes enn før.

– Vi vil operere med to åpninger. Første åpning blir 10. august, og da prioriterer vi å ønske nye studenter velkommen, slik at de får sjansen til å oppleve Samfundet i fadderuka. Fra 24. august har vi åpning nummer to. Da er vil tilbake til mer eller mindre normal drift, sier Mjør.

free

Samfundet har hatt ansatte på jobb i Samfundet-bygningen hele sommeren, som har jobbet med rutiner for smittevern. De har også opprettet en egen Samfundet-gjeng av frivillige som skal sikre at reglene blir fulgt på Samfundet utover høsten. Mjør beskriver et nøye planlagt smittevernsregime for høsten.

– Bygningen vil deles opp i fem soner, hvor det vil være lov å være maks 200 personer samtidig i hver sone. Det vil ikke være mulig å gå vilkårlig mellom disse sonene, og det vil være vakthold ved alle overgangspunkter.

Disse fem sonene vil bestå av (1) Storsalen og Rundhallen, (2) Daglighallen, Edgar og Selskapssiden, (3) Klubben, (4) Bodegaen og Strossa, (5) Lyche.

Vil prioritere medlemmene

På grunn av den usikre situasjonen rundt Covid-19-smitte, er Samfundet nødt til å prioritere hvem som skal få forrang i køer til husets arrangementer.

– Vi har bestemt at vi kommer til å prioritere medlemmene våre dette semesteret. Vi ønsker gjerne å ha åpent for alle, men i den situasjonen vi er i er vi nødt til å iverksette noen tiltak. Vi er først og fremst en medlemsorganisasjon, mer enn et utested på linje med andre barer og konsertscener i Trondheim, forteller Mjør.

Det kommer til å være et reservasjonssystem for billetter til arrangementer. I tillegg blir det mulig å reservere inngangsbillett inn i helgene når trykket ofte er ekstra høyt. Dette er for å sikre forutsigbarhet angående kø ved inngangene, forteller Samfundet-lederen.

– Såfremt trykket ikke blir for høyt vil det ikke bli et slikt reservasjonssystem for å komme inn i ukedagene. 

Mjør sier bruk av lokalene også har blitt nøye planlagt.

– Det vil være sitteplasser til alle, med god avstand, for å unngå at folk står og samler seg tett i tett. I tillegg blir det ingen dansegulv.

Mjør forteller at brudd på smittevernsreglene vil bli behandlet på lik måte som brudd på Samfundets regler for øvrig. Dette vil innebære disiplinærsak som hennes styre skal behandle.

Så normalt opptak som mulig

Mjør sier styret planlegger å ellers gjennomføre driften tilnærmet så normalt som mulig, innenfor retningslinjene for smittevern.

– Jeg velger å være optimist, men jeg må si det er spennende å følge på utviklingen nå om dagen. Studentene vil komme fra alle landets kanter, og det er både vårt og alles ansvar å passe på hverandre og holde smittetallene nede, sier Mjør.

Etter fadderukene kommer høstopptaket, hvor Samfundet søker nye frivillige.

– Vi planlegger at opptaket av nye medlemmer skal skje på så normal måte som mulig. Vi skal forsøke å satse mer på digital markedsføring i år, og har et godt samarbeid med Akademika som skal hjelpe oss å spre ordet, samt ha utsalg av medlemskort.

Selv om semesterstarten er hakket mer spennende i år enn tidligere, legger ikke Mjør skjul på at det blir godt å igjen kunne åpne dørene på Samfundet.

– Vi gleder oss veldig til å åpne igjen, og vi har fått tilbakemeldinger fra de frivillige om at de er veldig gira på å komme i gang. Vi ser fram til å ta imot nye studenter og vise de hva Samfundet har å by på.

Har tiltro til studentene

Leder for Studenttinget Åste Solheim Hagerup og leder for Velferdstinget Kenneth Stange er spente på hvordan studiestarten blir. Stange og Velferdstinget er ikke like involvert i smittevernshåndteringen blant studentmassen som resten, men sier at han har tiltro til studente som kommer til Trondheim i august.

– Det er viktig at både gamle og nye studenter tar smittevernsrådene fra regjeringen og FHI på alvor, selv om man skal ha det gøy i fadderuka. Vi i Velferdstinget stoler på at studentene oppfører seg som de skal, og om det skulle være linjeforeninger eller andre studentorganisasjoner som for eksempel trenger penger til å kjøpe inn håndsprit, så er det noe vi kan hjelpe til med, sier Stange.

free

– Vi håper at studieoppstarten blir så gøy som mulig. Vi stoler på at studentene vil kose seg, samtidig som at de sikrer god vern mot smitte. Vi er mer bekymret for studenter innenfor risikogruppen, og hvordan de skal bli ivaretatt på studiet. Vil de få nøye oppfølging, spør Hagerup.

Samtidig er hun og resten av Studenttinget bekymret for aktiviteten i forskjellige studentorganisasjoner.

– Foreløpig er det bestemt at det blir kun forsknings- og undervisningsaktivitet på campus til høsten. Det er mange studentorganisasjoner som er avhengig av arealer for å kunne ha møter, ha arrangementer, og opprettholde sin kjerneaktivitet. Det foreligger foreløpig ikke noe tilbud for dem på dette området. Dette er en kjempeutfordring, og NTNU-ledelsen må ta dette på alvor.

Håper faglærerne har lært

Hagerup frykter en ny delvis, eller hel nedstengning av campus, og de konsekvensene det kan få for studietilbudet.

– I så fall håper jeg virkelig faglærerne har lært mye av vårsemesteret. Basert på tilbakemeldingene vi har fått så har kvaliteten på undervisning og veiledning i diverse fag vært svært preget av faglærers tekniske kompetanse. I verste fall kan det ha blitt skiller mellom studenter som gjør det godt på eksamen eller ikke, kun basert på om faglærer er teknisk kyndig nok, sier Hagerup. 

Hun mener det blir avgjørende at faglærerne selv praktiserer et godt digitalt læringsmiljø, skulle det ende med undervisning hjemmefra.

– Oppfølging og veiledning av studentene er så utrolig viktig, spesielt hvis man plutselig må studere hjemmefra og ikke kan sitte fysisk med kollokvie-gruppa si, eller støte på medstudenter i korridorene. Kommunikasjon må være førsteprioritet, sier hun.

Råd til studentene

Studentlederne har generelle råd til nye studenter som nå må starte sin studiekarriere under helt andre forhold enn tidligere.

– Mitt råd til nye studenter er: Ha det så kjekt som mulig, innenfor smittevernsrådenes grenser. Og ikke vær redd for å spørre om hjelp om det er noe du sliter med. Vi i Studenttinget er som alltid tilgjengelige om det skulle være noe, sier Hagerup.

Samfundetleder Karen Mjør håper studentene gir studentfrivilligheten en sjanse.

– Jeg frykter jo at det kan virke mindre naturlig for studenter å møtes i grupper nå utover høsten, og at kanskje noen får det litt vanskeligere med å bli kjent med folk. Mitt råd er at man prøver å orientere seg i studentfrivilligheten som Trondheim byr på. Jeg vil så klart varmt anbefale Samfundet, men det er masse man kan engasjere seg i.

– Mine råd til studentene er: Hopp litt uti det! Det er kleint å møte nye folk av og til, men det er så sinnsykt verdt det. Mange opplever at vennene de får i fadderuka blir dine bestevenner gjennom studietiden, og til og med videre i livet, sier Nabla-leder, Frederick Nilsen.

Julie Tetlimo, leder for Fadderutvalget Dragvoll, ber studentene kose seg, men samtidig være oppmerksomme.

– Mitt råd er å delta på det som skjer, og alltid tenk smittevern. Vær flinke og pass på andre som du ser kanskje er lite forsiktige med avstand, for eksempel. Ikke stol på at andre skal passe på det, sier Tetlimo.

Leder linjeforening Nabla Frederick Nilsen
Studentersamfundet leder Karen Mjør
Velferdstinget leder Kenneth Stange