Studenter fra utlandet: Eksplosiv søknadsvekst

I år har 3 000 flere studenter fra utlandet søkt seg til NTNU. Det er særlig fra Iran antall søkere har eksplodert. Årsaken er antakelig at Norge er alene om å tilby gratis universitetsutdanning, etter at også Sverige nå tar seg betalt.

Publisert Sist oppdatert


Yura Kim og Hyejin Lim kommer fra Sør-Korea. Kim studerer bioteknologi mens Lim valgte statsvitenskap. Sammen med nærmere 200 ferske utenlandske studenter deltok de på Internasjonal seksjons tradisjonelle utendørsgrilling til ære for de nyankomne gjestene.

Både Kim og Lim holder fram klassiske norske kvaliteter når de blir spurt om hvorfor de søkte seg akkurat hit til Norge og Trondheim.

- Det er så vakkert her. Og vi har hørt at Norge er et fredelig land, hvor det er trygt å ferdes. Så langt er erfaringene svært positive. Alle vi møter er hyggelige og vennlige, sier de to koreanske NTNU-studentene.

Sverige innfører egenbetaling

Stadig flere ønsker å følge i Kim og Lims fotspor. Etter at Sverige i fjor høst vedtok å forlange at studenter fra land utenfor EØS-området betaler hele utdanningen selv, imøteser man en kraftig nedgang i antall søkere. Det var forventet at ikke så rent få av disse søker sg til Norge i stedet.

Norge er nå det eneste landet i Europa som tilbyr gratis utdanning til universitets- og høgskolestudenter, også til land fra andre deler av verden.

Antallet utenlandske søkere ved NTNU vokser således fra 8 000 i fjor til 11 000 i år. Tallene fordeler seg med oppunder 7 000 selvfinansierte søkere – studenter som betaler oppholdsutgifter selv – og 4 000 kvotestudenter gjennom bistandssystemet.

Året før var tallene henholdsvis 4 800 og 3 200.

Mange fra Iran

De fleste selvfinansierte søkerne kommer fra Iran, Pakistan, Kina, Nepal, Nigeria og andre afrikanske land, viser tall fra Internasjonal seksjon.

- Nytt av året er ekstremt mange søkere fra Iran, mens det i de siste årene har vært særlig mange fra Kina, forteller leder Hilde Skeie ved Internasjonal seksjon.

- Vi har få vestlige søkere. Det er noen fra landene på Balkan og fra Hellas, samt en og annen fra Vest-Europa.

Kvotesøkere kommer først og fremst fra: Ghana, Etiopia, Tanzania, Uganda, Nepal.

Forventet enda høyere

Skeie var forberedt på kraftig økning i søkertallene.

- Jeg ville ikke blitt overrasket om de hadde ligget enda høyere. Jeg tror ikke vi har sett hele effekten av svenskenes innføring av egenbetaling ennå. Dermed vil ventelig økningen fortsette også neste år, tror Hilde Skeie.



Selv om mange søker seg hit, er nåløyet forholdsvis trangt. For øyeblikket har NTNU totalt 1 800 utenlandske studenter, hvor av 700 er frie masterstudenter.