Svensk politi legger bort etterforskningen av Macchiarini

Den svenske etterforskningen av den omstridte legen Paolo Macchiarini legges vekk. Tre personer døde etter å ha fått satt inn kunstige luftrør av legen.

Svensk politi har ikke klart å bevise at Macchiarini forårsaket kroppsskade eller en annens død da han opererte inn kunstige luftrør.
Publisert Sist oppdatert

Det var den ansvarlige etterforskningslederen som kom med denne beskjeden torsdag. Det har ikke vært mulig å bevise at Macchiarini har forårsaket kroppsskade eller en annens død.

LES OGSÅ: Paolo Macchiarini skuldig i forskningsfusk

LES OGSÅ: Forskerskandalen ved Karolinska: «Elitisme forblindet KIs ledelse»

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Kunstige organer

Paolo Macchiarini har vakt internasjonal oppmerksomhet med sine transplantasjoner med kunstige organer. I 2011 og 2012 opererte han inn syntetiske luftrør på tre pasienter på Karolinska universitetssykehuset i Solna.

Alle de tre pasientene er nå døde. I juni 2016 ble han siktet for å ha forvoldt enn annens død. Macchiarini er blitt avhørt om alle tilfellene, men nekter for å ha gjort noe kriminelt.

LES OGSÅ: Ingen tillit igjen etter Macchiarini-skandalen

LES OGSÅ: Karolinska gir Macchiarini sparken

LES OGSÅ: Han avslørte skandaleforskeren Paolo Macchiarini

Sparket fra Karolinska

I 2010 ble Macchiarini ansatt som gjesteprofessor ved Karolinska. I årene etter utfører han de omstridte operasjonene. I 2013 stanser sykehuset alle operasjoner med syntetiske luftrør. I 2014 blir det innlevert tre anmeldelser om forskningsjuks, men verken Karolinskas etiske råd eller daværende rektor var enige.

Etter en fjernsynsdokumentar i 2016 og mange omdreininger i saken, fikk Macchiarini sparken fra Karolinska. Torsdag ble altså den strafferettslige granskingen innstilt.