George Soros’ universitet flytter fra Budapest til Wien

Central European University ble drevet ut av Ungarn, etter å ha vært utsatt for sterkt press fra myndightene over lengre tid.
Mange tusen ungarere demonstrerte til støtte for universitetet Central European University i vinter. Kravet deres den gangen var at presidenten måtte legge ned veto mot forslaget om å stenge universitetet. Men nå flytter det ut av landet, 
        
            (Foto: Ola Sæther/Uniforum)

Mange tusen ungarere demonstrerte til støtte for universitetet Central European University i vinter. Kravet deres den gangen var at presidenten måtte legge ned veto mot forslaget om å stenge universitetet. Men nå flytter det ut av landet,  Foto: Ola Sæther/Uniforum

Det er Forskerforum som skriver dette.

Central European University (CEU) i Budapest opprettet i november nytt campus i Wien i Østerrike. Universitetet ble grunnlagt av den ungarskfødte milliardæren George Soros, og har i lang tid vært under stort press fra myndighetene, som har ønsket det liberale universitetet nedlagt. I ungarske statligkontrollerte medier ble universitetet beskrevet som et falskt utenlandsk universitet som tilbød falske grader. Utenfor Ungarn har universitetet blitt beskrevet som et av regionens beste.

Tvunget ut

– Det er ikke noe annet universitet i Europa eller USA som har blitt tvunget ut på grunn av et politisk innfall fra en leder, sa CEUs rektor Michael Ignatieff i forbindelse med åpningsseremonien. Han var sterkt kritisk til at USA ikke har støttet det amerikanskeide universitetets kamp mot myndighetene, ifølge The Guardian.

CEU har vært under press fra ungarske myndigheter i årevis. President Viktor Orban og hans partifeller har vært sterkt kritisk til det amerikanskeide universitetet og har innført lover for å begrense handlingsrommet til universitetet. Nye reguleringer førte til slutt til at universitet mistet sin universitetsakkreditering i landet. For resten av det akademiske året vil ansatte og studenter måtte pendle mellom Wien og Budapest, men fra neste år vil 90 prosent av studentene få undervisningen sin i Wien. Noe forskning vil fortsette i Budapest.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjesteskribenten:

Kallelse – ikke gjør det

Kallelse for å bedre kjønnsbalanse, er en dårlig løsning på et vanskelig problem, skriver gjesteskribent Helge Holden.

- At fagfolk styrer seg selv, er en fane vi må holde høyt

Den norske modellen passer som hånd i hanske med den akademiske kulturen, sa Emil A. Røyrvik da han innledet om kvalitetskultur og god ledelse for NTNUs ledere.

Styringsideologi et hinder for kvalitet i utdanningen

Styringsideologien som samles i begrepet New Public Management fungerer som en barriere mot utdanningskvalitet.

Ledersamling på Oppdal:

Diskuterte indikatorer som middel for å bli bærekraftig

Oppdal: Er bærekraftsindikator det som skal gjøre susen for at NTNU skal ta ned klimaavtrykket? Eller blir det nok et kulepunkt å hake av?