George Soros’ universitet flytter fra Budapest til Wien

Central European University ble drevet ut av Ungarn, etter å ha vært utsatt for sterkt press fra myndightene over lengre tid.
Mange tusen ungarere demonstrerte til støtte for universitetet Central European University i vinter. Kravet deres den gangen var at presidenten måtte legge ned veto mot forslaget om å stenge universitetet. Men nå flytter det ut av landet, 
        
            (Foto: Ola Sæther/Uniforum)

Mange tusen ungarere demonstrerte til støtte for universitetet Central European University i vinter. Kravet deres den gangen var at presidenten måtte legge ned veto mot forslaget om å stenge universitetet. Men nå flytter det ut av landet,  Foto: Ola Sæther/Uniforum

Det er Forskerforum som skriver dette.

Central European University (CEU) i Budapest opprettet i november nytt campus i Wien i Østerrike. Universitetet ble grunnlagt av den ungarskfødte milliardæren George Soros, og har i lang tid vært under stort press fra myndighetene, som har ønsket det liberale universitetet nedlagt. I ungarske statligkontrollerte medier ble universitetet beskrevet som et falskt utenlandsk universitet som tilbød falske grader. Utenfor Ungarn har universitetet blitt beskrevet som et av regionens beste.

Tvunget ut

– Det er ikke noe annet universitet i Europa eller USA som har blitt tvunget ut på grunn av et politisk innfall fra en leder, sa CEUs rektor Michael Ignatieff i forbindelse med åpningsseremonien. Han var sterkt kritisk til at USA ikke har støttet det amerikanskeide universitetets kamp mot myndighetene, ifølge The Guardian.

CEU har vært under press fra ungarske myndigheter i årevis. President Viktor Orban og hans partifeller har vært sterkt kritisk til det amerikanskeide universitetet og har innført lover for å begrense handlingsrommet til universitetet. Nye reguleringer førte til slutt til at universitet mistet sin universitetsakkreditering i landet. For resten av det akademiske året vil ansatte og studenter måtte pendle mellom Wien og Budapest, men fra neste år vil 90 prosent av studentene få undervisningen sin i Wien. Noe forskning vil fortsette i Budapest.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Dette synes et knippe forelesere om den nye timeplanen ved NTNU

Flere forelesere uttrykker at de er glade for å få undervise på campus igjen til høsten. Men det er en dårlig idé å øke andelen kveldsundervisning, mener universitetslektor Ronny Kjelsberg.

NTNU vil kvitte seg med Kongsvoll vokterbolig

Mange ansatte og studenter har feriert eller brukt vokterboligen i faglig sammenheng. Nå vil NTNU avhende eiendommen.

- Vi må slutte å kjefte på hverandre

- Det er urettferdig å snakke om «studentene» som om alle norske studenter har sittet i Frognerparken, sier Henrik Asheim.