USA:

Eliteuniversiteter anklages for å ta imot skjulte donasjoner fra Russland og Kina

Det amerikanske kunnskapsdepartementet beskylder Harvard og Yale for å ikke ha innrapportert hundrevis av millioner dollar fra utenlandske donorer i land som Russland og Kina. Nå har amerikansk KD innledet etterforskning.
Arrestasjonen av professor Charles M Lieber ved Harvard antas å ha vært en av årsakene til at Trump-administrasjonen krever redegjørelse fra blant annet dette universitetet for hva de har mottatt av pengegaver fra utlandet. 
        
            (Foto: iStockphoto)

Arrestasjonen av professor Charles M Lieber ved Harvard antas å ha vært en av årsakene til at Trump-administrasjonen krever redegjørelse fra blant annet dette universitetet for hva de har mottatt av pengegaver fra utlandet.  Foto: iStockphoto

Ifølge et brev fra amerikansk KD har de to eliteuniversitetene til sammen unnlatt å innrapportere minst 375 millioner dollar i form av donasjoner fra utlandet over en periode på minst fire år. I en kommentar til saken uttaler kunnskapsminister Betsy DeVos at «dette handler om transparens.»

«Dersom colleger og universiteter aksepterer fremmede pengegaver og andre gaver, fortjener studentene deres, donorer og skattebetalerne å vite hvor mye og fra hvem.»

Ifølge The New York Times er det særlig de kinesiske teleseskapene Huawei og ZTE man fokuserer på, ettersom Trump-administrasjonen har merket dem som selskaper som utgjør sikkerhetsrisiko. Russiske Kaspersky Lab er også under mistanke.

Amerikansk KD har videre blinket ut Skolkovo Foundation of Russia, samt et selskap med koplinger til Iran, Alavi Foundation, og Quatar National Research Fund.

- Sort hull

I en senatsrapport fra februar i fjor beskrives Kinas innflytelse i det amerikanske utdanningssystemet som et «svart hull» siden universiteter har unnlatt å innrapportere donasjoner fra utlandet.

Det var Wall Street Journal som først skrev om pengegavene.

Ifølge The New York Times kommer er de amerikanske myndighetenes henvendelse til Harvard etter etterforskningen av forskningslederen Charles M Lieber, som er anklaget for å ha løyet om stipender han har mottatt fra Kina. Det gjelder et program kant De tusen talenters plan for rekruttering av forskere verden over. Også Wuhan University of Technology skal ha vært involvert.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

– Et virus skal ikke stoppe meg!

To ganger i året går Klovneløpet av stabelen i studentbyen Trondheim. På grunn av koronaviruset gjennomføres vårens etappe med én mann – og ikke i Trondheim.

Kommentar:

Åpne landskap post covid-19

Det skal bli interessant å følge NTNU-ledelsens kamp for å tvinge ansatte med cellekontor ut i åpne landskap til høsten. Pleksiglassprodusentene kan gå gode tider i møte.

Forskningsleder går av etter konflikt med EU

Professor Mauro Ferrari går av som leder for Det europeiske forskningsrådet (ERC) i frustrasjon over måten koronapandemien håndteres på i EU. Men han var allerede bedt om å trekke seg.

Doktorkandidat overlevar på under 3000 kroner i månaden

Når han har betalt husleiga, har doktorkandidat Seid Mussa Ahmed 2648 kroner igjen å leva av. Statsråd Henrik Asheim vil no ta opp situasjonen til internasjonale studentar.