Ytring:

Eksperter i team - en risiko for korona?

Eksperter i team (EiT) kan bli en arena for smittespredning i januar, frykter Heidi Gilstad.

Illustrasjonsfoto: Eksperter i team skal utvikle samarbeidskompetansen til studentene. Men hvordan forhindre koronasmitte?
Illustrasjonsfoto: Eksperter i team skal utvikle samarbeidskompetansen til studentene. Men hvordan forhindre koronasmitte?
Publisert Sist oppdatert

Eksperter i team (EiT) er et obligatorisk emne for mastergrads- og profesjonsutdanningsstudentene ved NTNU, der studentene skal utvikle tverrfaglig samarbeidskompetanse med studenter fra andre fag.

Læringsaktivitetene er organisert i «landsbyer», med studenter, landsbyledere og læringsassistenter. Studentene kan delta i enten intensive landsbyer tre hele uker i januar, eller landsbyer hver onsdag gjennom vårsemesteret.

Viktig læring

Tverrfaglig samarbeidskompetanse er viktig i det moderne arbeidslivet. Som flerårig landsbyleder er jeg svært positiv til både EiT-programmet som helhet, og læringsutbyttet det gir studentene.

I gruppearbeidet utfordres studentene på relasjonsbygging og kommunikasjon, de utvikler egen identitet som gruppedeltaker og bevisstgjøres egne faglige bidrag i tverrfaglig arbeid. Dette fungerer best i fysiske møter mellom menneskene.

Bekymret for smittespredning

Nå er jeg imidlertid bekymret for om EiT vil øke smittespredning av Covid-19 i Trondheim i januar 2021. I informasjonen på e-post fra EiTs utmerkede stab til landsbylederne 7.desember står det at 3.550 studenter har meldt seg til EiT våren 2021. Av disse er 108 landsbyer i Trondheim, derav 37 intensive (norsk og engelsk) som går mellom 11.- og 29. januar.

Det er besluttet at intensive landsbyer primært skal finne sted på campus, men som landsbyledere må vi også tilrettelegge for at studentene skal kunne delta digitalt hvis de har korona-symptomer.

Hvordan forhindre smitte?

Vi kan forvente inntil 37 studenter per landsby. I tillegg har vi én landsbyleder og 2-3 læringsassistenter, og hver landsby får besøk av en undervisningsassistent. Det vil altså være omtrent 1500 mennesker i bevegelse på vei til og fra klasserom på campus, for å jobbe i team i januar.

Når studentene og de andre EiT-involverte kommer tilbake på campus i Trondheim i januar har mange vært på juleferie på sine respektive hjemplasser. Noen medbringer kanskje Covid-19, uten selv å ha symptomer. Hvordan kan vi forhindre at Eksperter i team blir en smeltedigel for korona? Hvilke ekstra ressurser vil NTNUs ledelse sette inn? Fysiske møter er nødvendige, så heldigital gjennomføring er ikke et godt nok svar.

Powered by Labrador CMS