Skuffet over snever krisepakke

Opposisjonen ønsket større stipendandel.

i- Vi vil at støtten gis på en måte som treffer bedre enn det regjeringen legger opp til, sier Nina Sandberg i kommentar til regjeringens krisepakke som ble lagt fram i dag (arkivbilde).
i- Vi vil at støtten gis på en måte som treffer bedre enn det regjeringen legger opp til, sier Nina Sandberg i kommentar til regjeringens krisepakke som ble lagt fram i dag (arkivbilde).
Publisert Sist oppdatert

- Vi er veldig skuffet over at regjeringen og Frp ikke lyttet til studentene. Nå får vi i stedet en snever krisepakke, som treffer for få studenter. I opposisjonen har vi krevd mer stipend og at ordningen også omfatter førsteårsstudenter. Det blir dessverre nedstemt i dag, sier Nina Sandberg, Arbeiderpartiets talsperson for forskning og høyere utdanning.

Den økonomiske krisepakken for studenter som ble vedtatt i dag inneholder blant annet støtte til sysselsetting av studenter, herunder 150 millioner til fagskoler, høyskoler og universiteter for å lønne studenter som kan gi faglig oppfølging av andre studenter og 50 millioner til studentsamskipnadene for å lønne studenter som kan sørge for gode sosiale tilbud for studenter. I tillegg gis studentene muligheten til å søke om tilleggslån på 26 000 kroner, hvorav 40 prosent kan omgjøres til stipend.

I januar gikk FrP ut og foreslo en hel milliard til studentene. I dag støttet partiet en krisepakke som er redusert til 750 millioner.

Andreas Trohjell, leder i Norsk Studentorganisasjon er fornøyd med at det kommer krisestøtte til studentene og sier at det er sårt trengt for veldig mange.

- Jeg vil likevel si at studentene fortsatt er blant de eneste som får krisestøtte i form av lån, og vi skulle gjerne sett at det ikke var slik, sier Trohjell.

Ønsket større stipendandel

Arbeiderpartiet og andre opposisjonspartier ønsket å utvide stipendandelen i ekstralånet som nå tilbys til 45 prosent. Uten støtte fra Frp falt imidlertid dette forslaget, og stipendandel forblir dermed 40 prosent.

- Sist så vi at det var få studenter som benyttet seg av ordningen – under halvparten av studentmilliarden ble brukt. Vi mener dette skyldes at ordningen var for dårlig, mens regjeringen lenge tolket dette som at studentene ikke har behov for støtte, sier Sandberg.

- Studentene har båret en stor byrde under koronapandemien, og vi har stått på studentenes side fra dag en. Arbeiderpartiet bidro til den første studentmilliarden, og til ordningen som diskuteres i dag. Vi har etterlyst nye kriseordninger siden den forrige løp ut i sommer. Nå vil vi at støtten gis på en måte som treffer bedre enn det regjeringen legger opp til, avslutter hun.

Da forslaget til krisepakken ble lagt fram 29. januar, var også Torstein Tvedt Solberg, utdanningspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet var kritisk til bruken av lån som krisestøtte.

- Regjeringen gjentar samme feil som i fjor, og tilbyr studentene mest lån. De øker stipendandelen litt, men dette hjelper ikke dem som trenger økonomisk støtte mest. Vi vet at studentene allerede er skeptiske til å ta opp enda mer i lån. Det blir litt som å gi kredittkort til arbeidsledige, sa Tved Solberg den gangen.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Powered by Labrador CMS