Skuffet over snever krisepakke
Opposisjonen ønsket større stipendandel.

- Vi er veldig skuffet over at regjeringen og Frp ikke lyttet til studentene. Nå får vi i stedet en snever krisepakke, som treffer for få studenter. I opposisjonen har vi krevd mer stipend og at ordningen også omfatter førsteårsstudenter. Det blir dessverre nedstemt i dag, sier Nina Sandberg, Arbeiderpartiets talsperson for forskning og høyere utdanning.
Den økonomiske krisepakken for studenter som ble vedtatt i dag inneholder blant annet støtte til sysselsetting av studenter, herunder 150 millioner til fagskoler, høyskoler og universiteter for å lønne studenter som kan gi faglig oppfølging av andre studenter og 50 millioner til studentsamskipnadene for å lønne studenter som kan sørge for gode sosiale tilbud for studenter. I tillegg gis studentene muligheten til å søke om tilleggslån på 26 000 kroner, hvorav 40 prosent kan omgjøres til stipend.
I januar gikk FrP ut og foreslo en hel milliard til studentene. I dag støttet partiet en krisepakke som er redusert til 750 millioner.
Andreas Trohjell, leder i Norsk Studentorganisasjon er fornøyd med at det kommer krisestøtte til studentene og sier at det er sårt trengt for veldig mange.
- Jeg vil likevel si at studentene fortsatt er blant de eneste som får krisestøtte i form av lån, og vi skulle gjerne sett at det ikke var slik, sier Trohjell.
Ønsket større stipendandel
Arbeiderpartiet og andre opposisjonspartier ønsket å utvide stipendandelen i ekstralånet som nå tilbys til 45 prosent. Uten støtte fra Frp falt imidlertid dette forslaget, og stipendandel forblir dermed 40 prosent.
- Sist så vi at det var få studenter som benyttet seg av ordningen – under halvparten av studentmilliarden ble brukt. Vi mener dette skyldes at ordningen var for dårlig, mens regjeringen lenge tolket dette som at studentene ikke har behov for støtte, sier Sandberg.
- Studentene har båret en stor byrde under koronapandemien, og vi har stått på studentenes side fra dag en. Arbeiderpartiet bidro til den første studentmilliarden, og til ordningen som diskuteres i dag. Vi har etterlyst nye kriseordninger siden den forrige løp ut i sommer. Nå vil vi at støtten gis på en måte som treffer bedre enn det regjeringen legger opp til, avslutter hun.
- Regjeringen gjentar samme feil som i fjor, og tilbyr studentene mest lån. De øker stipendandelen litt, men dette hjelper ikke dem som trenger økonomisk støtte mest. Vi vet at studentene allerede er skeptiske til å ta opp enda mer i lån. Det blir litt som å gi kredittkort til arbeidsledige, sa Tved Solberg den gangen.