Bekymret for Høyskoleparken

Ikke bytt ut grønt med svart asfalt. Leder av byutviklingskomitéen, Jan Bojer Vindheim advarer mot Elgeseter-alternativet med en vei gjennom Høyskoleparken.

En ny, stor rundkjøring ved krysset inn til St. Olavs Hospital, en nedgravd kulvert inn i Høyskoleparken, firefelts vei inn i ny rundkjøring ved Statsarkivet i bunnen av Høyskolebakken. Det viser en av skissene kommunen har utarbeidet som ett av flere alternativer for nye Elgeseter.

LES OGSÅ: De glemte gravene på Elgeseter

Vil ytterligere øke trafikken

Bojer Vindheim er bekymret for dette alternativet i planprogrammet til Trondheim kommune: En ny vei tvers over nedre del av Høyskoleparken.

Lederen av byutviklingskomiteen i Bystyret fra Miljøpartiet De Grønne (MDG) mener tilrettelegging for en trafikkmaskin i Elgesetergate for å bedre miljøet, blir som å pisse i buksen for å holde varmen. Minsket trafikkbelastning vil bare virke en liten stund. Uansett, etter en tid vil den totale trafikken øke igjen.

Dette er kjente toner fra MDG, men Bojer Vindheim avviser at han bruker gresset i høyskoleparken som unnskyldning for å torpedere kommunens ønsker om en 34 meter bred Elgesetergate.

En by fattig på grøntareal

MDG er også positiv til å gjøre noe i Elgesetergate. Men ikke på påkostning av byens grøntareal. Trondheim er ikke mest kjent for sine store parkanlegg.

– Det er lite nok grøntareal i denne byen som det er, uten at deler av en vakker park må ofres på privatbilismens alter, mener han.

– Det overordnede er å redusere den miljøskadelige trafikken, og ikke maskere den, slik man gjør i kommunens planer, med nedgravde kulverter og tuneller som får trafikken ute av syne, sier han.

Noen av trærne i Høyskoleparken er eldre enn de fleste bilene i byen, tror miljøpolitikeren.

Forsert utbygging

Han har denne vårens bråk rundt det gamle eiketreet i Ila friskt i minne. Det var riktignok råtten innvendig, og modent for motorsagen. Dette viser et sterkt engasjement for grøntareal blant byens befolkning. Det knytter seg følelser og historie til gamle trær.

Bojer Vindheim tråkker opp fra krysset ved St Olavs, oppover alleen, mot Klæbuveien. Langs denne traséen foreslår kommunen vei gjennom parken. Alle trærne i umiddelbar nærhet må da bort.

– Ikke stol på vakre arkitektskisser, sier lokallederen.

Bojer Vindheim har dårlig tid: Rådmannen forserer utbyggingsplanene for Elgeseter. Ambisjonen er å velge et konsept innen februar neste år, og igangsetting så tidlig som høsten 2014.

Fjerning av grøntareal staver dårlig miljøpolitikk og gal trafikkutvikling, mener Jan Bojer Vindheim fra Miljøpartiet De Grønne. 
        
            (Foto: Tor H. Monsen)

Fjerning av grøntareal staver dårlig miljøpolitikk og gal trafikkutvikling, mener Jan Bojer Vindheim fra Miljøpartiet De Grønne.  Foto: Tor H. Monsen

Relaterte artikler

Legger vei over glemte graver

Trondheim kommune foreslår å bygge avlastningsvei tvers over Høyskoleparken ved Samfundet. Da legges asfalt over gravene til et ukjent antall trondhjemmere på glemte Elgeseter kirkegård - som kan bli den første i Norge som saneres i sin helhet.

- La dem hvile der de er

Dette er kirkevergens beste anbefaling for levningene i Høyskoleparken.

Jugendgården rives

Innsigelser fra Byantikvaren og andre blir ikke tatt til følge: Den over 100 år gamle bygården i Elgesetergate 30B må vike for en bred bulevard.

Vil ikke ha tunnel

NTNU vil ikke ha tunnel under Høgskoleparken. Trondheim kommune har fått innspill på hvordan løse trafikk- og miljøutfordringene i Elgesetergate.

Kommunen forserer utbygging

Bygningsrådet har vedtatt en plan for å forsere gjennomføringen av en ny og renere Elgesetergate. Graving kan starte så tidlig som høsten 2014.

Fra Elgeseter gate til bulevard

Kommunen vil gjenopplive gamle drømmer fra 30-tallet om en bulevard i Elgeseter til erstatning for dagens støy- og støvforpestede innfartsåre. En 34 meter bred, urban velkomst til byen, med en ny universitetscampus på begge sider av bulevarden.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Nye undervisningsformer:

Mener det trengs en diskusjon om finansieringen av fagene

Mer gruppearbeid høres bra ut, men da trenger vi mer penger, mener Margrethe C. Stang. - Det er en del av den løpende planleggingen, svarer rektor Anne Borg.

Ytring:

Research in the time of Corona

«Now it is important to acknowledge the challenge young researchers experience and to share best practice and new alternative ways to do science,» dean and vice dean at Faculty for Information technology and electrical engineering state in this Letter to the Editor.

Studentene fikk en tøff koronavår

Så mange som tre av fire campusstudenter mener de fikk lavere læringsutbytte enn de ville fått i en normalsituasjon.

Psykologutdanningen:

De er i enormt mindretall, men uenige om kvotering

- Det er skadelig for helsevesenet at så få menn utdanner seg til psykologer, sier psykologistudent Baldur Kjelsvik.