ntnu og økonomien

MH-fakultetet kan bli nødt til å si opp ansatte

- Vi kan ikke utelukke at vi må gå til oppsigelser, sa dekan Siri Forsmo under MH-fakultetets allmøte. Ansettelsesstoppen har ikke hatt tilstrekkelig nok effekt.

- Vi kan ikke utelukke at vi må gå til oppsigelser, sa dekan Siri Forsmo under et allmøte for fakultetet 4. desember.
Publisert Sist oppdatert

Fakultet for medisin og helsevitenskap (MH) har iverksatt ansettelsesstopp, men har ikke klart å spare nok på dette tiltaket. 

- Jeg hadde håpet at vi skulle sett større resultater av ansettelsesstoppen, men det er ikke slik at alle sorger nå er slukket og vi kan begynne å ansette igjen. Vi kan ikke utelukke at vi må gå til oppsigelser, sa dekan Siri Forsmo under et digitalt allmøte for fakultetet 4. desember. 

20-25 millioner for lite 

Prodekan Jon Magnussen sa at den restriktive ansettelsespolitikken har hatt effekt, men ikke stor nok effekt.

- Ulempen ved å ikke erstatte de som skal gå av med pensjon, er at det kan ramme skjevt i miljø der mange er i ferd med å gå av med alderspensjon. Derfor sier vi ja til forlengelse av en del stillinger også, sa Magnussen.

Han sier gjennomgangen som er gjort sammen med instituttene i forbindelse med budsjettarbeidet for 2024, gir en effekt i perioden 2024-2027, altså langtidsperioden, på ca 30 millioner. 

- Det er nok mellom 20 og 25 millioner mindre enn det vi har behov for, for å kunne drive i en langsiktig balanse, sa Magnussen. 

- Ikke enkelt å si opp noen i staten

Forsmo påpeker at det er en treghet i systemet.

- Vi ser noe effekt av ansettelsesstoppen i år, men håper på større effekt i 2024.

Hun utdypet at ingenting er klart angående oppsigelser ennå, men at dette vil bli en del av en større gjennomgang. I slutten av møtet kom det flere spørsmål på møtets digitale chat angående temaet oppsigelser. Ett av spørsmålene var hvordan eventuelle oppsigelser er tenkt gjennomført.

- Det er ikke noen enkel sak å si opp folk i staten. Men det er mulig, ifølge HR-sjefen på nivå 1. Først må det klargjøres om det ikke er arbeidsoppgaver til vedkommende. Jeg tror ikke vi kan si noe mer spesifikt enn det. Vi har ikke noen konkret plan, og ingen liste, sa Forsmo. 

Ingen skjermes

Det ble også stilt spørsmål ved om det er for mange ansatte i administrasjonen ved fakultetet.

Svaret var at fakultetet ser på bemanningen i fakultetsadministrasjonen også, og at ingen skjermes. Forsmo sa også at det er færre administrativt ansatte hos dem enn i fakulteter de kan sammenligne seg med, for eksempel ved UiO.

Prodekan Jon Magnussen sa at han skjønner at folk spør om det rammer skjevt og om det er økning i administrasjonen, og om noen institutt rammes hardere enn andre. 

- Det mest generelle jeg kan svare på det er at det ikke er det sted eller den aktivitet ved fakultetet vi ikke ser på med lupe, og prøver å se om vi kan gjøre på en mindre ressurskrevende måte enn det vi gjør i dag, sa Magnussen.

Vurderer å slå sammen institutter

Fakultetet vurderer også å slå sammen institutter.

- Det er ikke dumt å se på om ting kan gjøres på en annen måte. Hvis vi skal endre på noe, er det greit å gjøre det før ny instituttlederperiode starter opp sommeren 2025, sa prodekan Jon Magnussen. 

Arbeidsgruppa som skal se på ny struktur skal ledes av Magnussen. Dersom det skal bli en ny instituttstruktur, må den vedtas i fakultetsstyret.  

- Arbeidsgruppa skal gå gjennom styrker og svakheter ved organiseringen vi har i dag. De skal presentere minst to alternativer i tillegg til modellen vi har i dag, sa han.

Forsmo bekreftet at én av grunnene til at de nå vurderer dette, er ønsket om å bedre økonomien ved fakultetet. 

Følg UA på Facebook og Instagram.