Bryter forskningsetiske normer

13 prosent av ferske doktorgradskandidater ved medisinsk fakultet ved UiO kjenner til at kolleger har begått alvorlige brudd på forskningsetiske normer.
Medisinsk fakultet Universitetet i Oslo 
        
            (Foto: UiO/Anders Lien)

Medisinsk fakultet Universitetet i Oslo  Foto: UiO/Anders Lien

Det skriver Dagens Medisin.

Undersøkelsen er gjort ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo, av Bjørn Hofmann, forsker og professor ved NTNU Gjøvik og UiO.

13 prosent av de ferske doktorgradskandidatene oppgir i undersøkelsen at de kjenner til at kolleger i det nære forskningsmiljøet har begått alvorlige brudd mot forskningsetiske normer.

Jukset selv

1,4 prosent av doktorgradskandiatene oppgir at de selv har bedrevet alvorlig juks i forskningen.

Tre prosent forteller at de hadde opplevd press om å jukse med forskningen.

En tredel av dem som besvarte undersøkelsen hadde opplevd press om medforfatterskap. Hofmann sier til Dagens Medisin at en hypotese er at dette skyldes tradisjon og en liberal kultur for medforfatterskap i medisinsk forskning.

Han sier også at tallene må tolkes forsiktig, siden man ikke vet sikkert om forskerne vil innrømme fusk i en slik undersøkelse.

Ser alvorlig på saken

Alle som tok i en doktorgrad ved Det medisinske fakultet ved UiO i 2016 ble invitert til å være med. 72 personer besvarte undersøkelsen, som er publisert i Research Ethics.

Professor Eivind Engebretsen ved UiO sier til Dagens Medisin at fakultetet ser alvorlig på at en stor andel av unge forskere rapporterer om kjennskap til forskningsfusk. Han mener fakultetet jobber systematisk med å sikre kunnskap om forskningsetikk hos sine studenter.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

NTNUs julehilsen skal være inkluderende

- Selvsagt burde NTNUs julehilsen inkludert tekst, skriver kommunikasjonssjef Siv Anniken Røv i dette svaret til kritikken om at NTNUs musikalske julehilsen ikke var tilpasset døve og hørselshemmede.

- Universitetenes autonomi har aldri vært absolutt

Knut H. Sørensen mener den norske stat er aktiv både på godt og vondt i utformingen av universitetspolitikk, og viser til 16 reforminitiativ de siste 20 årene.

Kronikk:

Slik kan NTNU bli bedre på å ta imot internasjonale studenter

- En ny og ukjent student som ikke snakker norsk havner utrolig fort i en internasjonal boble, skriver forfatterne av denne kronikken, som oppfordrer NTNU til å ta linjeforeningene i bruk i integreringen av studenter fra utlandet.

- En julehilsen som ekskluderer

«Jeg har nå fått NTNUs julehilsen på e-post fra rektor for fjerde gang, og igjen fikk jeg vondt i magen. I år var det ekstra ille, og nå skal jeg forklare hvorfor,» skriver NTNU-stipendiat Toril Ringsø i i denne ytringen.