Korona:

- Erfaring fra smittesporing tilsier smitten ikke har kommet på offisielle arrangement

Nå er de aller fleste smittede av studentalder. Trondheim kommune sier man må forberede seg på høye tall framover.

Da de nye studentene var på immatrikulering fikk de utdelt hurtigtester på Gløshaugen. Nå vil Trondheim kommune teste 35 000 studenter.
Publisert Sist oppdatert

Mandag morgen kunne Trondheim kommune meddele at 359 hadde testet positivt på koronatester i løpet av helga. Dette kommer etter det også rett før helga ble meldt om høye tall, med 116 positive tester fredag.

Dette førte til at rektor ba studentene avlyse fadderuka ettersom mange av de smittede tilhører NTNU. Fortsatt er majoriteten av de smittede studenter.

- Det er en høy andel mennesker i "student-alder" som nå er smittet. Våre anslag viser at om lag 75 prosent av de smittede tilhører denne gruppa, forteller kommunikasjonssjef i Trondheim kommune, Harry Tiller.

Etter tallene som kom fredag viste en dobling sammenlignet med dagen før, har det syntes å være relativt stabilt gjennom helga. Om de fortsetter å øke framover er usikkert, men han sier man uansett må forberede seg på høye tall.

- Det er grunn til å tro at tallene vil være høye en stund fremover. Økt masse-testing vil trolig føre til at tallet blir enda høyere. Det er en ustabil situasjon nå, så tallene kan gå i begge retninger. Men det er positivt at vi får testet mange, og på den måten gjort tiltak slik at smitten ikke sprer seg. Men innbyggerne må nok belage seg på høye smittetall i flere dager fremover.

Trolig at bølgen kom etter hurtigtester

Fadderuka har fått mye av skylda for at viruset så raskt har spredd seg i så mange ulike studiemiljø ved NTNU. Egentesting av studentene helt i starten avdekket svært lite, men nå er det snakk om 40 ulike studieprogrammer. Men det synes ikke å være arrangementene i regi av linjeforeningene som er mest utslagsgivende.

- All erfaring fra smittesporing tilsier at dette er smitte som har spredt seg i sosiale sammenhenger og utstrakt festing i forbindelse med fadderuka. Ikke på de offisielle arrangementene, men på fester i etterkant av disse, sier Tiller.

- De første hurtigtestene som ble delt opp fanget jo opp veldig få tilfeller. Kunne dette opplegget ha fungert bedre?

- Det er det vanskelig å si noe om. Det er trolig at smittebølgen kom etter at disse testene ble tatt, svarer Tiller.

- Hva slags tiltak kan bli aktuelle spesifikt inn mot studentene nå?

- NTNU og de andre studiestedene gjør sine vurderinger og tiltak. Masse-testing er et viktig redskap i dette arbeidet.

Viktig bidrag for å komme tilbake til normalen

Studentene har allerede blitt bedt av rektor og studentledere om å redusere sosiale arrangement den neste tiden. Tiller ber om at studentene ellers utviser forsiktighet også.

Les også: Lavere konfliktnivå mellom lokalbefolkningen og studentene nå.

- Alle, også studenter, må gjøre en innsats for å redusere sosiale nærkontakter. Bruke munnbind slik den lokale forskriften slår fast, holde seg hjemme ved symptomer.Ta vaksine så snart de får mulighet til det, være nøye med smittevern, et cetera. Dette er befolkningens viktigste bidrag for å komme tilbake til en mer normal hverdag.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.