Internasjonale studenter ved NTNU i ålesund

- Nytt og spennende, men også litt skremmende

De kommer fra en rekke ulike land til en kultur de ikke kjenner. Et spørsmål er viktig for alle: hvor finner jeg håndboka som forklarer de sosiale normene i Norge?

Helt til venstre: Russel Primeau, student fra USA
Helt til høyre: Themba Baloyi, utvekslingsstudent fra University of Venda i Sør-Afrika
Noen av de internasjonale studentene på den siste samling før sommeren. Russel Primeau fra USA (til venstre) og Themba Baloyi fra Sør-Afrika (til høyre) kan dele mange erfaringer fra studiene i Norge.
Publisert Sist oppdatert

Den gode nyheten er at du slipper å lete etter en slik håndbok. Den finnes sannsynligvis ikke, men på flere studiesteder er det lokale organisasjoner der du kan få den informasjonen du trenger.

- Vi vet av egen erfaring hvordan det er å være «fremmed» i Norge, sier nestlederen for den nye lokale organisasjonen International Students Ålesund (ISÅ), Finja Borchers fra Tyskland. 

Det er etablert flere slike lokale grupper på de ulike studiestedene. Den landsomfattende organisasjonen som kalte seg «The International Students Union of Norway» ble nedlagt for en tid tilbake.

De er redde for at de ikke finner nye venner

Finja Borchers sier at både hun og andre internasjonale studenter har vært redde for at de ikke skulle finne nye venner når de kom til Norge.

Tyske Finja Borchers mener det er et stort behov for organisasjonen "International Students Ålesund". Her kan ferske internasjonale studenter få det fellesskapet de trenger.

- Sosial kontakt kan bli en utfordring. Når du er hjemme så har du venner som du har kjent lenge. De er alltid der og familien din er også i nærheten. Når du kommer til et fremmed land så må du begynne helt på nytt. Da er det viktig å være litt modig, men også å søke hjelp. Hvis du gjør det så dukker det opp mange nye og spennende muligheter, sier Finja Borchers.

Studentene i International Students Ålesund vil skape en fast møteplass der de kan møte venner de kan snakke med på fritida. Her får de kontakt med studenter fra land som Frankrike, Tyskland, Iran, Sør-Afrika, Ghana, Kina og USA.

- Jeg setter pris på å treffe nye mennesker som jeg kan snakke åpent med om det som er viktig for meg. Det er alltid et eller annet du kan oppleve her i Ålesund. Her blir det aldri kjedelig, sier Borchers.

Internasjonalt universitet

Viserektor ved NTNU i Ålesund, Anne-Lise Sagen Major, understreker at de internasjonale studentene betyr mye for NTNU. 

- Vi er et internasjonalt universitet. Visjonen vår er «Kunnskap for en bedre verden». Det er derfor helt naturlig at vi skal ha studenter fra mange forskjellige land på campus. Norge har kommet langt på veldig mange områder, men vi er et lite land. Internasjonalt samarbeid er viktig for oss, sier Sagen Major.

Nordvestlandet er norges mest eksportrettede region hvis vi ser bort fra olje og gass. Eksportmeldingen 2023 fra Menon Economics viser at Møre og Romsdal hadde en eksport per sysselsatt på nesten 700 000 kroner. Statistikken viser at Møre og Romsdal har vært det mest eksportintensive fylket siden første utgivelse av eksportmeldingen i 2021.

Semesteravslutning for internasjonale studenter

Mange av de internasjonale studentene reiser nå tilbake til sine hjemland. De hadde nylig semesteravslutning. Der var også Weihua Huang fra Kina som nå leder organisasjonen for internasjonale studenter ved NTNU i Ålesund.

Weihua Huang fra Kina er leder for gruppen av internasjonale studenter ved NTNU i Ålesund.

- Når jeg kom hit var noe av det vanskeligste å få oversikt over hvordan jeg skulle etablere meg i Ålesund. 

- Vi som kommer fra et land utenfor EU har spesielle utfordringer. Vi må skaffe oss nytt ID-nummer og bank-konto. Så må vi finne oss venner. Språket bli en utfordring. Da hjelper det med de månedlige samlinger i International Students Ålesund, sier Weihua Huang.

Må vite hvordan folk lever her

- Her kan vi bli bedre kjent slik at vi ikke føler oss så isolert på et sted og i en kultur vi ikke kjenner fra før.

Weihua Huang forteller at det er viktig med gode tips om helt vanlige ting som kommer naturlig for dem som bor i Norge.

- Vi trenger å vite hvordan folk lever her. Trafikk og offentlig transport er det viktig å forstå. Butikkene er ikke åpne hele døgnet slik jeg er vant til. Det kan være vanskelig å finne informasjon, men heldigvis er folk i Ålesund generelt veldig hjelpsomme og det er mange som kan engelsk.

Fra Iran til Norge for å studere mekatronikk

Leo Deldar var forberedt på at han måtte være mye alene som fersk student fra Iran, men slik har det ikke blitt.

- Jeg har en venn som kom til Norge før meg. Han var veldig fornøyd. Jeg ville studere mekatronikk og jeg fant et godt tilbud ved NTNU. Jeg trives veldig godt og har fått mange venner, sier Leo Deldar som kommer fra Iran. 

Han har brukt mye tid på å lære seg norsk. 

- Jeg var forberedt på at jeg skulle få mange utfordringer, for eksempel at jeg måtte være alene i lange perioder. Slik ble det heldigvis ikke. Helt fra den første uka har jeg fått mange gode venner. De har blitt venner for livet. Nå planlegger jeg å bli i Norge. 

Følg UA på Facebook og Instagram.