Lønn og rekruttering av kvinner.

Publisert Sist oppdatert


Personalsjef Arne Hestnes uttaler i Universitetsavisa 26.04 at han ikke har særlig sans for Likestillingsombudets vurderingsevne i saken om lønnsopprykk for kvinnelige professorer: «Argumentasjonen er veldig svak. De hevder at det ikke er en sammenheng mellom rekruttering av kvinner og den lønna vi kan tilby dem. Det synes vi er fryktelig svakt.» Her er det nok imidlertid omvendt. Likestillingsombudet står på trygg faglig grunn, mens personalsjefen befinner seg på særdeles usikker is.

Generelt viser erfaringer fra rekrutteringsarbeid at lønn har betydning, både for studievalg og senere valg av yrkeskarriere. Dagens situasjon ved NTNU bekrefter dette. I teknologi- og realfagene er det nå vanskelig å rekruttere gode norske kandidater til stipendiatstillinger, fordi universitetet ikke kan konkurrere lønnsmessig med privat næringsliv.

Dersom positiv særbehandling med hensyn til lønn skal bidra til å lokke flere kvinner til vitenskapelige stillinger i teknologi- og realfag, slik personalsjefen åpenbart tror, forutsetter det imidlertid at kvinner er mer opptatt av lønn enn det menn er. Og det er de ikke. Kvinner tillegger gjennomgående lønn mindre betydning enn det menn gjør. De internasjonale forskningsresultatene på dette området er entydige. I en studie av britiske sivilingeniørstudenters yrkespreferanser, publisert i Career Development International, konkluderer eksempelvis forfatteren slik: «..salary is a significantly more important factor in choosing first employment for men than women» (Wilkinson 1996). Tilsvarende resultater finnes blant annet hos Weinrich-Haste & Newton (1983) og Bigoness (1988).

Det de samme studiene finner, er at kvinnelige sivilingeniører skiller seg fra menn ved at de legger mer vekt på interessante arbeidsoppgaver, muligheter for faglig utvikling og etiske hensyn. Oversatt til rekruttering betyr det følgende: Hvis en vil ha tak i flere menn, kan en lokke med lønn. Dersom en ønsker flere kvinner, må en markedsføre faglig givende arbeid, læringsmuligheter og at en jobber med noe som vil gi oss et bedre samfunn.