Arendalsuka:

- Vi må følge med og vurdere hvordan saken påvirker vår deltakelse

Flere er kritiske til at to grupper fra ytre høyre får delta under Arendalsuka, og enkelte snakker til og med om å boikott. Men både ved NTNU og Oslomet sitter de stille i båten.

- Som leder for en akademisk institusjon støtter jeg prinsippet om ytringsfrihet og -mangfold. Men jeg tar sterk avstand fra Alliansen og Sian sine politiske holdninger, sier Oslomet-rektor Curt Rice.
Publisert Sist oppdatert

Rådet for Arendalsuka har bestemt at Alliansen og Sian begge skal få stille under Arendalsuka, skriver Nettavisen.

Arendalsuka samler hvert år aktører fra politikk-, samfunns- og næringsliv til debatter og ulike arrangementer i Arendal.

Antirasistisk senter hadde ønsket en revurdering av hvorvidt det politiske partiet Alliansen burde få delta på grunn av innholdet i flere Twitter-meldinger fra Alliansens leder Hans Jørgen Lysglimt Johansen.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Påvirker ikke NTNUs planer

I etterkant har flere gått ut mot avgjørelsen. Arbeiderpartiet har sågar truet med boikott av arrangementet. Ved NTNU er det ingen slike planer.

- NTNU planlegger en aktiv deltakelse under Arendalsuka sammen med Sintef, og vi skal ha mange egne arrangement. Det har vi hatt stor suksess med tidligere. Planleggingen av årets deltakelse gjøres ut fra strategiske vurderinger hvor det er aktuelt for NTNU å være representert fra ledelsen. I tillegg er jeg glad for at mange forespør NTNUs forskere om å delta på ulike arrangement med sin kunnskap. I så måte vil ikke Alliansens deltakelse få noen innvirkning på det NTNU har planlagt så langt, sier NTNU-rektor Gunnar Bovim.

Ved Oslomet er det heller ingen planer om å boikotte arrangementet, men rektor Curt Rice sier de ser situasjonen an.

- Som leder for en akademisk institusjon støtter jeg prinsippet om ytringsfrihet og -mangfold. Men jeg tar sterk avstand fra Alliansen og Sian sine politiske holdninger, som avviker totalt fra Oslomet sine verdier som handler om mangfold, likeverd og inkludering. Jeg registrerer at mange nå reagerer på Arendalsuka sin avgjørelse, og vi vil følge utviklingen i saken og vurdere hvordan den eventuelt påvirker vår deltakelse, sier han.

Bråk i fjor

I fjor ble seks venstreekstremister pågrepet i Arendal. Politiet fryktet at gruppa søkte voldelige sammenstøt med personer fra Stopp islamiseringen av Norge (Sian) og Alliansen. Også i 2017 måtte politiet rykke ut til SIANS bod i Arendal etter melding om slåssing. Da måtte SIAN fjerne sin bod fordi politiet ikke kunne garantere for deres sikkerhet.

Rådet for Arendalsuka har imidlertid sagt nei til Folkebevegelsen mot innvandring (FMI) som også ønsket å delta under Arendalsuka. Arendalsuka begrunner avslaget med negative erfaringer med denne organisasjonen og deres rasistiske holdninger.