Mener det er helt feil med ostehøvelkutt nå

Norsk studentorganisasjon og Forskerforbundet vil ha slutt på ABE-kuttene ved universiteter og høyskoler.
NSO-leder Andreas Trohjell hevder at ABE-kuttene rammer studiekvaliteten ved universiteter og høyskoler.  
    
      (Foto: Henriette Frøysland Thorkildsen/Studvest)

NSO-leder Andreas Trohjell hevder at ABE-kuttene rammer studiekvaliteten ved universiteter og høyskoler.   Foto: Henriette Frøysland Thorkildsen/Studvest

- Det blir helt feil å effektivisere universitets- og høyskolesektoren under en pandemi, sier NSO-leder Andreas Trohjell i et intervju med Klassekampen onsdag.

- Det er jo nå vi må satse på kunnskapsutvikling og ikke på flate kutt uten mål og mening, sier han til avisa.

Trohjell viser til at hvis kuttene også legges inn i neste års statsbudsjett, så blir det sjuende år på rad med innsparinger.

- Og nå begynner vi virkelig å se at innsparingene får konsekvenser for blant annet studiekvaliteten, sier han.

LES OGSÅ: Bare tre prosent mener ABE-kuttene er en god idé

LES OGSÅ: Mener NTNU er for spak i sin kritikk av ABE-kuttene

Statsbudsjettet legges fram

Det er knyttet spenning til om regjeringa vil droppe kuttene når de neste uke legger fram statsbudsjettet for 2021. Forskerforbundet og NSO mener smertegrensa er nådd.

Forskerforbundet er sterkt bekymret for den økonomiske situasjonen ved landets universiteter og høyskoler.

- Til sammen har vi gjort kutt på 1,3 milliarder kroner for vår sektor alene. For andre år på rad hadde dessuten norske universieter og høyskoler lavere vekst enn statsbudsjettet som helhet, sier Guro Elisabeth Lind, leder i Forskerforbundet til Klassekampen.

I tillegg til kutt i administrative stillinger, mener Lind at kuttene også rammer studiekvaliteten: Det blir mindre kapasitet til å drive med studentaktiv læring, laboratoriearbeid eller andre praktiske øvelser.

Følg UA på FacebookTwitter og Instagram.

ABE-reformen

Den såkalte Avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen – kalt ABE-reformen – ble innført av regjeringen i 2015, med Fremskrittspartiet og daværende finansminister Siv Jensen som drivende kraft. Den pålegger statlige virksomheter et årlig kutt på 0,5-0,7 prosent av driftsbudsjettene. Kuttene er flate, og er derfor blitt kalt ostehøvelkutt.

- Kommer det krav om nye kutt i dette budsjettet, vil det ramme både forskningen og undervisningen hardt. Ikke minst fordi kuttene da vil komme på toppen av inntektsbortfall og ekstrautgifter som følge av koronapandemien, sier leder Guro Elisabeth Lind i Forskerforbundet i et intervju med Klassekampen. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

- Kommer det krav om nye kutt i dette budsjettet, vil det ramme både forskningen og undervisningen hardt. Ikke minst fordi kuttene da vil komme på toppen av inntektsbortfall og ekstrautgifter som følge av koronapandemien, sier leder Guro Elisabeth Lind i Forskerforbundet i et intervju med Klassekampen.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Oppfordrer til hjemmeeksamen

NTNU har oppfordret alle fagmiljøene til å endre eksamensform til hjemmeeksamen der det er mulig.

Thomassen klager NTNU inn for Sivilombudsmannen

Professor Øyvind Thomassen klager NTNU inn for Sivilombudsmannen for behandlingen han ble utsatt for i forbindelse med IHS-striden.

Mener forholdet mellom NTNU og Sintef gnisser

NTNU og Sintef konkurrerer om de samme oppdragene, prosjektene og forskningsmidlene, advarer direktør Magnus Langseth i SFI Casa ved NTNU.

NTNU vs Eikrem:

NTNU engasjerte to advokatbyråer

NTNU har benyttet seg av to ulike advokatbyråer i forbindelse med prosessen mot Øyvind Eikrem.