Støtte fra fagmiljøet:

Rosendal viktig for universitetet

-Nå har NTNU muligheten til å være med og utvikle prosjektet fra starten av, sier Svein Inge Sæther. Han står i spissen for filmmiljøenes søknad om å ta over Rosendal teater.

Publisert Sist oppdatert
Ute etter samarbeid. - Vi håper NTNU sentralt tar instituttets støtte til etteretning, sier Svein Inge Sæther og Torbjørn Grav i Cinemateket og Filmklubben.
Positiv. Anne Marit Myrstad, leder ved Institutt for kunst- og medievitenskap, støtter filmhuset på Rosendal, men kan ikke bidra med penger.

Filmmiljøene vil skape et nytt ankerfeste filmbransjen i Trondheim. All filmadministrasjon samles i ett hus, med moderne visningsarealer, pub og restaurant. Dermed vil forholdene ligge til rette for godt samarbeid og nye arbeidsplasser for grundere som har lyst til å etablere seg i Trondheim.

- Som fagmiljø er vi svært opptatt av filmens hus blir noe av – men som institutt har vi ikke midler til sponsing, sier Anne Marit Myrstad, leder ved Institutt for kunst- og medievitenskap (IKM) ved NTNU.

Torsdag 5. februar ble Rosendal Teater annonsert for salg av Trondheim Kommune. I annonsen skriver kommunen at de vil innlede forhandlinger med aktører som kan garantere videre drift av bygget som film/kulturhus. Filmmiljøet er én av flere interessenter.



Muligheter for kulturentrepenørskap

IKM har så langt ikke involvert seg i prosessen annet enn med offentlig støttebrev. Selv om instituttet ikke kan bidra med økonomisk støtte, vil det ligge penger i det fremtidige samarbeidet, til kjøp av undervisning og veiledning, leie av saler og prosjektbasert aktivitet.

- Det ville vært en stor fordel for oss at filmmiljøet ble samlet, sier Myrstad, som nevner kulturentrepenørskap som et særlig viktig felt. Dermed sparker hun ballen oppover, til NTNU sentralt, som hun håper vil gå i dialog med filmmiljøet.

- Vi håper ledelsen ved NTNU tar støtten fra IKM til etterretning, sier Svein Inge Sæther i Cinemateket, som håper universitetet kan involvere seg slik de gjorde med Dokkhuset.

- Det får umiddelbart virkning når NTNU involverer seg i kulturlivet. Nå har de igjen sjansen til å utgjøre en forskjell, sier Sæther.



Pusser opp for millioner

De siste fem årene har eldre aktører som Trondheim Filmklubb, Cinemateket og Minimalen fått selskap av Kosmorama, Midtnorsk filmsenter, Midtnorsk filmfond og svensk-norske Mid Nordic Film Comission. Disse er i dag spredd i midtbyen og Østbyen. Målet er å samle alle på Rosendal, med god hjelp fra DORA AS, som investerer omkring 11 millioner. Huset skal pusses opp, med nytt utstyr og nye funksjoner. På utsiden av den gamle kinoen dundrer Innherredsveien forbi, snart miljøgate med færre filer og nyplantede trær.



Attraktivt for flere fag

- Det burde være veldig attraktivt for NTNU å knytte seg opp i mot dette prosjektet, mener Sæther og Torbjørn Grav. – Og for flere fag - ikke bare for filmviterne, men også på teknologisiden. Her kan vi gjøre det så bra for studentene at de blir i Trondheim, mener Sæther.

DORA AS investerer for å skape en produktiv filmbransje som på sikt vil bringe penger i kassen. Målet er å legge forholdene til rette for en filmindustri i Trondheim, som igjen vil skape grobunn for små og store foretak som lager produkter til spillefilmproduksjonene. Mulighetene er mange for aktiv kultur og næringspolitikk hvis man ser Rosendal, Dora og Nyhavna under ett, med Dora som mulig fremtidig filmstudio.



Behov, men mangler penger

Institutt for kunst og medievitenskap har behov for bedre filmsaler for studentene, men har til nå ikke hatt midler til å inngå forpliktende økonomiske avtaler med eksterne – som Filmklubben på Rosendal eller Cinemateket.

- Det er viktig å huske at dette er et helt nytt prosjekt som ikke kan sammenlignes med det vi har klart å tilby universitetet tidligere, sier Sæther.

Huset på Rosendal skal være godt egnet til å lage høykvalitetskino, med serveringslokaler i foajeen og kontorer.