Nye Berg nær fullbooket

De fleste boligene på nye Berg Studentby er booket, og et hundretalls studenter står på venteliste etter tidenes boligvisning i går ettermiddag. I håp om å sikre seg et splitter nytt krypinn til høsten, stilte de første i kø flere timer før dørene åpnet.

Publisert Sist oppdatert
Fint. Isabell Rong får hjelp av husvert Rose Ukwitegetse. Rong er på vei ut av et kollektiv på Solsiden, der hun bor med fem andre.
Arealplan for bokollektiv på nye Berg.
Respons. Både SiT boligs direktør Terje Bostad og styreleder Torunn Hegre promoterte nye Berg i går -Tilstrømningen viser at det er et stort boligbehov blant studenter, men også at det er stor interesse for den typen boliger vi har satt opp, mener Bostad.
Stinn brakke. Tidenes visning på nye Berg i går.

Rundt 900 personer stilte på visning, og køen strakk seg helt fra fortauet i Dybdahls veg, gjennom porten og videre inn i visningsenhetene. Interesserte skrev seg på liste der og da, og måtte bekrefte bookingen på internett fra klokken 21 i går kveld.

- Bortsett fra rundt 100 plasser i de største kollektivene, er samtlige boligenheter nå fullbooket. Responsen har vært formidabel, sier direktør for SiT bolig, Terje Bostad nå i formiddag.

Fint –og litt tungvint

Ørjan Brunstad og Emilie Brusdal var to i mengden på tidenes boligvisning i går.

-Veldig fint, men veldig smalt og litt tungvint soverom. Stort og fint bad, grei stue. Husleien er ok når vi er to. Her vil vi gjerne bo, oppsummerer de to etter å ha tatt den 35 kvadrat store parleiligheten i øyesyn.

Han er andre års student på Bygg og miljøteknikk, hun tar en bachelor i Drama og teater. Så langt har de bodd i kollektiver hver for seg. Han med kompiser ved Høgskoleparken, hun på Singsaker. Nå satser de på felles adresse i Odd Brochmanns vei fra høsten.

Revet vekk

Samtlige av de 39 parleilighetene er booket, mens mellom 20 og 30 står på venteliste. Av de 63 hybelleilighetene på nye Berg, er åtte reservert av SiT for korttidsleie. Resten er nå fylt opp med leietakere. Rundt 50 studenter står på venteliste.

Alle de 96 plassene i bofellesskapene på de to nederste planene, de såkalte Slangene, er også bortbestilt. Også her står rundt 50 på venteliste. I de store kollektivene på de øverste planene, som i alt gir rom til 200 personer, er halvparten booket. I følge SiT bolig skjer det etterregistreringer via nett hele tiden.

Kollektiv i kube

Til høsten er første byggetrinn ferdig, og 440 studenter kan flytte inn. De 240 enhetene i andre byggetrinn er nøkkelklare mot slutten av året. I alt reises det syv bygningskropper i skråningen på Berg. Noen av de gamle studentboligene står fortsatt. Disse rehabiliteres, og skal stå ferdige med 24 hybelleiligheter høsten 2011.

Første og andre plan i de nye byggene kalles Slangen, etter måten byggene snor seg i terrenget. Her finnes alle de ulike boligtypene. De to øverste planene kalles Kubene, og rommer kollektiv for åtte personer over to plan.

- Vi har etablert en ny ordning med vennekollektiv, der studenter som kjenner hverandre kan bo sammen. Vi mener det gir bedre bomiljø enn om mange tilfeldige blir plassert sammen, sier Terje Bostad.

Fortsatt kritisk mangel

Selv om SiT kan tilby bolig til 670 flere i løpet av året, er det fortsatt kritisk mangel på studentboliger i Trondheim. Antallet nye studenter øker, og på boligsiden er det ikke mulig å holde tritt med utviklingen.

- Vi ser jo det hver høst, at det er kritisk i forhold til tildeling. Sist høst måtte vi ty til flere ekstraordinære løsninger, sier sjefen for SiT bolig.

Bare ti prosent av de knapt ett tusen nye studentboligene det er gitt tilskudd for i år, kommer i Trondheim. Samtidig er det her at antallet tilreisende fra andre byer er størst, i tillegg til at tallet på internasjonale studenter øker sterkt. 30 prosent av SiTs boligmasse er reservert denne gruppen, det meste på Moholt og Steinan.

-Mye tyder på at prisnivået på Berg er for høyt for de fleste utenlandsstudentene, sier Bostad.

Student Isabell Rong er på vei ut av et kollektiv på Solsiden, der hun bor med fem andre.

- Dette virker bra og jeg synes dette er rimelig i forhold til plassen. Det blir faktisk billigere for meg å bo her, enn på Solsiden, sier Rong, som studerer religionsvitenskap.