Norsk Studentorganisasjon oppfordrer til boikott av privat database over studentinfo. - Denne saken er så prinsipielt viktig at universitetene bør vurdere å holde tilbake informasjon, selv om det innebærer sivil ulydighet, sier NSO-leder Kim O. Kantardjiev.
I juni i fjor kunne UA melde at det privat rekrutteringsfirma Rekruttering AS hadde sikret seg klasselister som inneholdt kontaktinfo på flere tusen studenter ved NTNU. Det dreier seg om navn, adresser og telefonnumre. Universitetet hadde først nektet å gi listene fra seg, men ble overprøvd av Kunnskapsdepartementet.
Nylig fortalte Universitetet i Bergens nettavis På Høyden at firmaet, som opererer fra Drøbak, hadde innhentet tilsvarende lister fra UiB. Nå står Universitetet i Oslo for tur.
Dette innebærer at alle norske universiteter uteksaminert ved et norsk universitet eller høgskole, må gjøre regning med å havne i databasen til Drøbakfirmaet.
Derfor går NSO nå ut og oppfordrer norske utdanningsinstitusjoner til å boikotte studentdatabasen. “!NSO mener dette er et grovt overtramp, og oppfordre alle høyere utdanningsinstitusjoner om å boikotte henvendelsen og ikke utlevere navnelister,” skriver studentorganisasjonen i en pressemelding.
Det er ikke en del av samfunnsoppdraget til offentlig høyere utdanningsinstitusjoner å være et verktøy for kommersielle interesser på denne måten. Når Kunnskapsdepartementet ikke sier nei, må institusjonene sette foten ned, framholder leder Kantardjiev.
Som UA fortalte i sin første sak, forsøkte NTNU å nekte utlevering av disse opplysningene, men man ble altså overkjørt av KD. På spørsmål fra UA om dette er en oppfordring til sivil ulydighet, svarer Kantardjiev slik:
- Ja, jeg mener at dette er en så prinsipiell viktig sak at institusjonene bør holde tilbake studentenes kontaktinfo, i påvente av en endelig avklaring. Jeg forstår det slik at KD er i kontakt med Justisdepartementet, og ser ingen grunn til at denne private studentdatabasen fores med ytterligere data før denne avklaringen er gjennomført.
- Denen aken er av stor prinsippiell betydning, mener Kim Kantardjiev.Petter Hoel