Kina-forsker om koronautbruddet -Vi trenger ikke retningslinjer

Kina-forsker Mette Halskov Hansen må avlyse og endre program på grunn av koronaviruset. Men endrede forutsetninger for arbeidet er en del av det å jobbe i Kina, mener hun.
Mette Halskov Hansen (til høyre) håper at koronaviruset skal ha samme utvikling som tidligere luftveisvirus som har oppstått i Kina de siste årene. Hun satser på at de kan gjennomføre vårens program til sommeren eller i høst. Her sammen med Kinaforskerne Anna Lisa Ahlers og Rune Svarverud i Beijing. bildet er tatt i forbindelse med den norske UH-delegasjonens reise i juni 2018. 
        
            (Foto: Tore Oksholen)

Mette Halskov Hansen (til høyre) håper at koronaviruset skal ha samme utvikling som tidligere luftveisvirus som har oppstått i Kina de siste årene. Hun satser på at de kan gjennomføre vårens program til sommeren eller i høst. Her sammen med Kinaforskerne Anna Lisa Ahlers og Rune Svarverud i Beijing. bildet er tatt i forbindelse med den norske UH-delegasjonens reise i juni 2018.  Foto: Tore Oksholen

Kina-forsker Mette Halskov Hansen jobber for tiden med støtte fra Forskningsrådet for å undersøke hva asiatisk filosofi og religion kan bety i den grønne omstillingen.

Koronaviruset har ført til store problemer i kinesisk universitetssektor. Det påvirker også norske forskere som har omfattende samarbeid med forskere der. Professor i Kina-studier på UiO, Mette Halskov Hansen forteller at de merker effektene av Koronaviruset på Institutt for kulturstudier og orientalske språk.

– Vi har noen besøkende forskere fra Kina her nå, og deres flyreise ble kansellert, så hjemreisen deres er utsatt en uke. De måtte kjøpe nye billetter med et kinesisk flyselskap, for det er mange flyselskap som ikke flyr til Kina nå, sier hun til Uniforum.

Ikke uvanlig med utfordringer i samarbeidet med Kina

Problemene viruset har skapt i samarbeidene mellom kinesiske og norske forskere ble adressert i Universitetsavisa på onsdag. NTNU-professor Letizia Jaccheri fortalte at hun måtte avlyse en konferanse i Kina på grunn av koronaviruset.

Hun etterlyste retningslinjer fra både NTNU og forskningsrådet i situasjonen som har oppstått.

Hansen kjenner seg igjen i beskrivelsen av situasjonen ved NTNU, men mener at det ikke er nødvendig å sette inn noen spesielle tiltak fra UiO.

– Jeg mener ikke at vi trenger retningslinjer fra UiO. Vi som jobber mye utenfor Europa er vant til at vi noen ganger må tilpasse oss endringer i forutsetningene. Det kan være den politiske situasjonen, det kan være naturkatastrofer, og det kan være utbrudd av sykdom, som her, påpeker hun.

Hennes erfaring er også at det ikke er nødvendig å bekymre seg for tidsfrister i prosjekter med støtte fra forskningsrådet.

– Jeg har erfart at Forskningsrådet viser ganske stor forståelse hvis man søker om forlengelse på grunn av faktorer vi ikke selv kan kontrollere.

Dette er også intensjonen Forskningsrådet har formidlet til Universitetsavisa.

Satser på at sommeren løser problemet

Selv om hun ikke ber om at universitetet om å sette inn tiltak, får situasjonen med koronaviruset en del konsekvenser i tiden som kommer. Våren i år vil bli ganske annerledes enn planlagt for Hansen og de andre Kina-forskerne ved UiO. Reiser er avlyst, og viktige konferanser utsatt.

– Våre partnere i Kina måtte utsette en konferanse som var planlagt denne våren og vi utsetter feltarbeidereiser. Universitetene har heller ikke startet opp igjen, så vi kan uansett ikke få invitasjonsbrevene som er nødvendige for å få visum, forteller hun.

De kinesiske samarbeidspartnerne til instituttet har planlagt en stor konferanse i juni, og er også usikre på om de kan gjennomføre den.

– Det er fortsatt så usikkert hvor lenge dette vil vare så mange holder seg tilbake for å organisere møter og konferanser som samler mange mennesker.

Hansen håper at koronaviruset skal ha samme utvikling som tidligere luftveisvirus som har oppstått i Kina de siste årene. Hun satser på at de kan gjennomføre vårens program til sommeren eller i høst.

– Det er mange prosjekter hvor man nå må endre planene for våren, men vi håper jo at virusfaren demper seg til sommeren, sier hun.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Regjeringen vil la noen studenter få vende tilbake

Universiteter, høyskoler og fagskoler åpner for noen studenter og ansatte, sa statasminister Erna Solberg på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Nettbasert undervisning:

– Litt anarki i valg av digitale løsninger

Professor Rune Hjelsvold har sett på hvordan det egentlig går med den nettbaserte undervisningen på NTNU. – Underviserne bruker 28 ulike verktøy, det blir uoversiktlig, sier han.

Store forskjeller mellom fakulteter:

SU gir bokstavkarakterer til nesten alle studentene

NTNU har besluttet å endre 370 emner hvor det avlegges eksamen denne våren fra bokstavkarakter til enten bestått eller ikke bestått. Ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap (SU) endrer de bare tre emner.

Medisinprofessor, overlege og dikter

Unni Syversen er professor i endokrinologi ved NTNU, overlege ved St. Olavs hospital - og skriver dikt om koronaepidemien.