Macchiarini tiltalt for grov mishandling

Kirurgen Paolo Macchiarini er tiltalt for grov mishandling i Sverige etter flere saker der pasienter døde etter å ha fått operert inn kunstige luftrør.
Kirurgen Paolo Macchiarini ble anmeldt av fire kolleger ved Karolinska Institutet i 2014 for å ha forfalsket forskningsresultater. 
        
            (Foto: Karolinska Institutet)

Kirurgen Paolo Macchiarini ble anmeldt av fire kolleger ved Karolinska Institutet i 2014 for å ha forfalsket forskningsresultater.  Foto: Karolinska Institutet

Påtalemyndigheten opplyste tirsdag at det finnes tilstrekkelig bevis til å tiltale Macchiarini for tre tilfeller av grov mishandling.

Etterforskningen av legen ble stanset i 2017, men gjenopptatt året etter. I løpet av etterforskningen er det innhentet ytterligere bevis og gjennomført avhør av personer i Sverige, Belgia, Storbritannia, USA og Spania.

LES OGSÅ: - En skandale for Karolinska og for Nobel-komiteen

LES OGSÅ: - En kniv i ryggen på varslerne

Macchiarini opererte inn syntetiske luftrør på tre pasienter på Karolinska universitetssykehuset i Solna i 2011 og 2012. Pasientene er i dag døde, og påtalemyndigheten mener de ble utsatt for store lidelser.

LES OGSÅ: Han avslørte skandalekirurgen

LES OGSÅ: Dokumentasjonen om skandalen forsvant

Kirurgen har vært siktet for grov kroppsskade, men dette er i tiltalen endret til grov mishandling. Statsadvokat Mikael Björk mener transplantasjonene ble gjennomført i strid med tilgjengelig kunnskap basert på forskning og erfaring.

I nye avhør har Macchiarini nektet straffskyld etter å ha blitt konfrontert med mistanken om grov mishandling.

Tidligere er den italienske legen blitt funnet skyldig i forskningsjuks i en gransking. I tillegg til sakene i Sverige gjennomførte han operasjoner på flere pasienter i Russland som senere døde.

LES OGSÅ: Tidligere KI-rektor mener hun ble pekt ut som syndebukk

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Norge til topps i forskning på klimaendringer

Norge er det landet i verden som forsker mest på klimaendringer justert for landets størrelse viser analyse fra Nifu. - Vi produserer tre ganger så mye som landets størrelse skulle tilsi.

Han er Ålesunds beste underviser

Mark Pasquine er tildelt «Studentenes studiekvalitetspris» ved NTNU i Ålesund.

Gjesteskribenten:

Hvem «eier» egentlig døden?

Et merkelig spørsmål vil kanskje noen hevde. Likefullt har dette spørsmålet dukket opp hos meg flere ganger dette siste året, hvor jeg som gjesteskribent for UA har delt ulike refleksjoner knyttet til min mors død for snart et år siden.

18 nye tilfeller av korona ved NHH

De siste to døgnene har 18 studenter ved Norges Handelshøgskole i Bergen fått bekreftet koronasmitte.