Er campus riktig virkemiddel for bedre samarbeid?

Ettersom avgått rektor ikke klarer å vise en tydelig veg fram til et universitet som skal være bedre enn NTNU, må det gjøres oppmerksom på steiner som kan ligge i vegen, skriver Arne B. Johansen.
NTNU Hovedbygningen 
        
            (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

NTNU Hovedbygningen  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Gjennom lang tid har NTNU arbeidet for å samle mest mulig av sin virksomhet i en campus på og omkring Gløshaugen. Hvor initiativet kommer fra, vet jeg ikke. Kanskje er det et ledd i regjeringens arbeid for å skape større enheter i politi, forsvar og all annen statlig virksomhet. Men NTNU går iallfall entusiastisk inn med alt sitt.

Målet med campusprosjektet er selvsagt å skape et bedre universitet ved at den fysiske nærheten gjør at fagene samarbeider bedre, slik avgått rektor beskriver i intervjuet foran rektormaleriene.

Men er campus rett virkemiddel? Når en del universitet omkring i verden lever i campus, skyldes det ikke at det er brukt som et vellykket terapi-middel, men at f.eks. eiendomsforholdene for lang tid tilbake har gjort det slik. Er det bare et slikt samlet bygningskompleks NTNU ønsker, og har ikke NTNU tenkt ut et annet mål? I så fall må man si det. Hvor blir det forresten av Gjøvik og Ålesund i alt dette?

Ettersom avgått rektor ikke klarer å vise en tydelig veg fram til et universitet som skal være bedre enn NTNU, må det gjøres oppmerksom på steiner som kan ligge i vegen: Hvordan skal en kandidat fra vår campus se ut? Skal hun ha med seg litt av flere fag som historie, sosiologi, skipsteknologi, og arkeologi? Blir ikke det bare en form for journalistutdannelse?

Alternativet er i beste fall bare å gjøre utdannelsen umåtelig lang. Men har Norge råd til det, og blir skipsteknologien så grensesprengende bra som moderne bruk av havet krever?

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

NTNUs julehilsen skal være inkluderende

- Selvsagt burde NTNUs julehilsen inkludert tekst, skriver kommunikasjonssjef Siv Anniken Røv i dette svaret til kritikken om at NTNUs musikalske julehilsen ikke var tilpasset døve og hørselshemmede.

- Universitetenes autonomi har aldri vært absolutt

Knut H. Sørensen mener den norske stat er aktiv både på godt og vondt i utformingen av universitetspolitikk, og viser til 16 reforminitiativ de siste 20 årene.

Kronikk:

Slik kan NTNU bli bedre på å ta imot internasjonale studenter

- En ny og ukjent student som ikke snakker norsk havner utrolig fort i en internasjonal boble, skriver forfatterne av denne kronikken, som oppfordrer NTNU til å ta linjeforeningene i bruk i integreringen av studenter fra utlandet.

- En julehilsen som ekskluderer

«Jeg har nå fått NTNUs julehilsen på e-post fra rektor for fjerde gang, og igjen fikk jeg vondt i magen. I år var det ekstra ille, og nå skal jeg forklare hvorfor,» skriver NTNU-stipendiat Toril Ringsø i i denne ytringen.