Universitetet i oslo

Ferdig som rektor: – Jeg gikk ut litt for hardt noen ganger i starten

Svein Stølen har fått til mye i de åtte årene han har sittet som rektor. Men den første tiden var det et par ting han bomma på, innrømmer han.

ET LITE PUST I BLOMSTERENGA: Svein Stølen går av som rektor første august, men noen gradvis nedtrapping har han ingen planer om. Det blir full fres til siste slutt.
Publisert

Første gang Uniforum intervjuet Svein Stølen var i 2011. Da var han instituttleder på Kjemisk institutt, og skulle motta UiOs formidlingspris på vegne av instituttet.

– Min innsats har først og fremst bestått i å samle og samordne den eksisterende aktiviteten og sette den i system, kommenterte Stølen beskjedent. På instituttets vegne var han mindre beskjeden.

– Vi har så mye å være stolte av. Jeg synes vi har gjort en god innsats gjennom mange år. Ikke minst har vi lyktes i å skape en sterkere fellesskapsfølelse på instituttet. Denne prisen har vi fortjent, erklærte han.

 Alt handler om kjemi var overskriften i Uniforum.

INSTITUTTLEDER PÅ PLENEN: – Alle de ansatte må være med på bildet, insisterte Svein Stølen da Kjemisk institutt ble tildelt formidlingsprisen i 2011. Trenden med å omgjøre gressplener til bievennlige blomsterenger hadde ennå ikke nådd UiO.

Nå er det noen år siden alt handlet om kjemi for Svein Stølen. Med det var også en tid da mye handlet om realfag. Da Morten Dæhlen ble dekan på Det matematisk naturvitenskapelige fakultet i 2012, hadde han Svein Stølen med på laget som prodekan. De vant uten motkandidater. 

Fire år senere skilte de lag. Svein Stølen siktet mot større høyder.

SNART PRODEKAN : – Vi brenner for forskning, undervisning og formidling, bedyret Svein Stølen og Morten Dæhlen, prodekankandidat og dekankandidat på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, i intervju med Uniforum.

– Hovudgrunnen til at eg stiller som rektorkandidat er den store kjærleiken og det store engasjementet eg har for Universitetet i Oslo, uttalte han til Uniforum da han lanserte sitt kandidatur i 2016.

Og motkandidaten Hans Petter Graver måtte gi tapt, I august 2017 inntok Svein Stølen rektorkontoret i Lucy Smiths hus på Blindern.

Da det i 2021 var duket for nytt rektorvalg, var det ingen som ønsket å utfordre sittende rektor. Svein Stølen og laget hans ble gjenvalgt uten motkandidater. Denne gangen stilte han med Åse Gornitzka som prorektor og Bjørn Stensaker, Per Morten Sandset og Mette Halskov Hansen som viserektorer.

DET FØRSTE TEAMET: Kjemiprofessor og prodekan Svein Stølen ved Det matematisk-naturvitskaplege fakultetet lanserte seg som rektorkandidat i 2016 med Gro Bjørnerud (foran) som prorektorkandidat og Åse Gornitzka og Per Morten Sandset som viserektorkandidater.

– Det skulle jeg ikke sagt

– Er det noe du i ettertid tenker at du kunne gjort annerledes som rektor, undrer vi?

– Det var kanskje to ting som jeg ikke var helt forberedt på, svarer Stølen.

Overgangen fra å være leder på et stort fakultet til å være leder for hele universitetet visste han ville innebære endringer, men overgangen var kanskje litt større enn han så for seg. 

– Ulike fakulteter har ulike interesser, og når du kommer fra et sted, så må du venne deg til tankegangen hos de andre, utdyper han.

Men dette gikk seg fort til, mener han. Og det er i slike sammenhenger styrken ved å ha et bredt sammensatt rektor-team blir ekstra viktig. 

– Det andre som jeg bomma på, det kan jeg vel være så ærlig at jeg innrømmer, er at jeg ikke skjønte hvor sterk stilling en rektor på Universitetet i Oslo har, sier han og forklarer:

– Så jeg tok i litt for hardt i en del saker innledningsvis hvor jeg kunne hatt en mye mer dempa stemme, og fått kanskje et større gjennomslag. Det er ikke alltid det lyttes til hvis du sier ting på feil måte. Og det er klønete, for da sørger du for at debatten ikke kommer videre.

– Kan du si et konkret eksempel på en gang du gikk ut for hardt?

– Jeg sa vel, sier Stølen. – Uff av meg, avbryter han seg selv.

– Jeg sa vel at det var mer som skilte oss enn samla oss i UHR-sammenheng, og det er jo bare sprøyt. Det skulle jeg ikke sagt.

SPREK REKTOR: I desember 2017 stod Svein Stølen fram i Uniforum og ville ha med hele UiO på Holmenkollstafetten. Siden har det blitt liten tid til trening innrømmer han.

Intense sommeruker

Torsdag 19. juni overrakte Stølen rektorkappen og rektorkjedet til Ragnhild Hennum. Men selv om Stølen i talen sin både takket for seg og ønsket det nye rektorlaget lykke til, er det ikke helt over ennå. Hennum overtar ikke vervet før første august, og Svein Stølen har slett ingen planer om noen gradvis nedtrapping. 

Denne uken deltar han på konferansen Internet Government Forum i Lillestrøm sammen med digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung og mer enn 5000 delegater. Dette er den største konferansen som handler om tilgangen til internet globalt, kan han fortelle.

Deretter skal Stølen til Geneve og Lyon for å diskutere blant andre med WHO Academy, en organisasjon under WHO som arbeider med helseutdanning. Senere i juli skal han være med Utenriksdepartementet til New York hvor han skal representere universitets-og høgskole-sektorens STG-komite (Bærekraftkomiteen) i den norske delegasjonen til FNs High-Level Politial Forum on Sustainable development.

PÅ TOPP: I Uniforum er Stølen den mest omtalte personen noensinne. Trolig er han også den mest fotograferte. Dette bildet er fra et styremøte i Professorboligen i Karl Johans gate i Oslo Sentrum

– Da vi startet opp i 2017 var bærekraft noe alle snakket om

Bærekraft er noe Svein Stølen er opptatt av, og spør du ham hva han er mest stolt av å ha fått til som rektor, kommer Senter for global bærekraft høyt opp på lista.

Senteret er viktigere enn noensinne, mener han.

– Da vi startet opp i 2017 var bærekraft noe alle snakket om. I dag er det få politikere som snakker om dette, konstaterer han.

Samtidig er det ingen tidligere UiO-rektor som har bidratt like negativt til CO² regnskapet i form av flyreiser som Svein Stølen har gjort de siste åtte årene.

Svein Stølen mener selv å kunne rettferdiggjøre disse reisene ut fra sin rolle og den betydningen disse reisene har hatt. Svein Stølen har hatt en ledende roller i de internasjonale universitetsalliansene The Guild og i Circle U. Ikke minst arbeidet med Africa-Europe Clusters of Research Excellence og hjertebarnet Global University Academy, har medført mye reising. Han forteller at han også er blitt invitert til å delta i et stor antall forskningspolitiske paneler i ulike deler av verden.

Svein Stølen var en av initiativtakerne til Global University Academy, en organisasjon hvor universiteter, frivillige organisasjoner og FN-organisasjoner samarbeider for at 15 prosent av verdens flyktninger skal få tilbud om høyere utdanning innen 2030.

Stølen har i et tidligere intervju med Uniforum uttrykt et ønske om å få jobbe med Global University Academy når tiden som rektor er over. 

Og slik blir det, kan han nå bekrefte. GUA er blitt lagt under Senter for global bærekraft, og skal ledes av Marianne Knarud. Hva slags tittel Stølen skal ha, er han ikke så opptatt av, hevder han. 

– Disse intense situasjonene kommer jeg til å savne

– Hva kommer du til å savne mest som rektor tror du?

Stølen trenger ikke tenke seg om. Det er tre ting.

– Når det gjelder selve gjerningen, er det noe som er veldig gøy, og det er intensiteten, sier han og bruker arbeidet med å skaffe den nødvendige finansieringen til Vikingtidsmuseet som eksempel.

Det handlet om å finne riktig timing for å komme ut med budskap, som resulterte i lederartikler i norske aviser, og om å møte skarpskodd til debatt i Dagsnytt 18 på kort varsel. 

– De intense situasjonene kommer jeg til å savne. Å ta telefon fra Aftenposten mens du går med trillekoffert i regnet i Paris, for eksempel.

Det andre han vil savne er at ingen dager er like.

Det siste, og det han mener er det viktigste, er alle menneskene.

– Du treffer morsomme mennesker med masse engasjement og kunnskap hele tiden. Det har vært helt fabelaktig, sier han og konstaterer: 

– Nå vi jeg få mye mindre folk rundt meg, mye mindre folk.

FOR SISTE GANG MED REKTORKJEDET: Rektor Svein Stølen ankommer Aulaen i prosjesjon i anledning Raghild Hennums rektorinaugurasjon. Til høyre: prorektor Åse Gornitzka. Bak: Universitetsdirektør Arne Benjaminsen

– Det å være blid har jeg stor tro på

I sin avskjedstale 19. juni snakket Stølen om alt han og hans medarbeidere har utrettet i de åtte årene han har sittet som rektor. 

I Uniforum kan Svein Stølen skilte med å være den mest omtalte personen siden avisen ble opprettet i 1995. Det overrasker han litt, for han ville trodd det var Ole Petter Ottersen. 

– Jeg har hele tiden lagt vekt på å være åpen og tilgjengelig for pressen, kommenterer han.

– Har du et råd til din etterfølger Ragnhild Hennum, spør vi til slutt.

– Det å være blid har jeg stor tro på. Og så er det mye lettere å samhandle med en rektor som er lyttende, som har lyst til å høre motargumenter, og er istand til å revurdere egne standpunkt basert på det man hører, poengterer han.

– Men jeg kjenner Ragnhild, og jeg er sikker på at dette klarer hun helt utmerket. 

Følg UA på Facebook og Instagram.