Kostnadene per student økte 20 prosent på seks år

Mens utgiftene per student økte med 20 prosent i Norge, kuttet Finland kostnadene med ni prosent.
Utgiftene i UH-sektoren har øk i perioden 2010 til 2016. 
        
            (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Utgiftene i UH-sektoren har øk i perioden 2010 til 2016.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Hvert år kaster Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, eller OECD på folkemunne, et blikk på hvordan det står til med utdanningssystemene rundt om i verden. I rapporten «Education at a Glance 2019: OECD indicators» offentliggjør de resultatene.

Der kommer det frem at kostnadene norske universitet og høyskoler har per student, økte med 20 prosent fra 2010 til 2016. Til sammenligning hadde våre svenske naboer en økning på åtte prosent, mens våre naboer i Finland kuttet sine kostnader med ni prosent i samme periode.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Økt satsning på FoU

SSB skriver i sin artikkel om tallene at en betydelig økning i utgifter knyttet til forskning og utvikling både i næringslivet og universitets- og høyskolesektoren, kan være noe av årsaken til økningen i kostnader per student.

- Dette var en periode med sterk realvekst når det gjelder investeringer i forskning og utvikling, både når det gjelder vitenskapelig utstyr, Senter for fremragende forskning, Senter for forskningsdrevet innovasjon og investeringer i bygningsmasse, sier Roar Tobro, leder for Avdeling for virksomhetsstyring ved NTNU.

Han understreker at de ikke har hatt anledning til å gjennom hele rapporten, og at han derfor bare har generelle betraktninger å komme med.

Struktur og fusjon

En annen mulig årsak SSB trekker frem er omorganiseringer og fusjoner i sektoren. For selv om dette er prosesser som skal bidra til å kutte utgifter på sikt, mener statistikerne at det kan være en del kortsiktige faste kostnader knyttet til sammenslåingene som trekker opp summen.

Den forklaringen kjenner ikke Tobro seg helt igjen i. Han påpeker at kostnadene knyttet til fusjon og strukturendringer kom helt på slutten av den aktuelle perioden.

- Jeg kan ikke skjønne at det skal utgjøre så mye. Med forbehold om at jeg ikke har rukket å lese hele rapporten, tror jeg det er snakk om marginale summer til dette i det store bildet, sier han.

I 2015 bevilget Stortinget 75 millioner kroner øremerket til dette arbeidet. Samtidig innførte de også avbyråkratiskerings- og effektiviseringsreformen som tvang alle statlige virksomheter, universiteter og høyskoler inkludert, til å kutte 0,5 til 0,7 prosent årlig.

- Når en sammenligner Norge med andre land er det viktig å ha med seg at vi her opprettholdt et høyt bevilgningsnivå til forskning og høyere utdanning også under finanskrisen. I Norge ble sektoren skjermet for virkningene av denne, sier Roar Tobro.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Legger «tyskervits»-varsel mot Vagstad dødt

Forskerforbundet har behandlet varselet mot tillitsvalgt Steinar Vagstad ved Universitetet i Bergen og konkludert med at Vagstad ikke har gjort noe galt.

Eikrem vs. Filter Nyheter:

PFU behandler saken onsdag

Øyvind Eikrem beskylder Filter Nyheter for ukritisk kildebruk og å komme med påstander som ikke kan etterprøves. Avisa svarer at Eikrem bagatelliserer det innvandrerfiendtlige innholdet på Facebook-sida avisa kopler ham til.

UA-serie: NTNU etter korona

Er fysisk læringsmiljø vårt svar på enekontor?

Situasjonen for mange studenter er på flere måter skremmende.

Fem nye smittetilfeller ved NTNU

En bekreftet smittet ved NTNU på Dragvoll, og fire ved NTNU i Gjøvik.