Forskningsrådet er kritisk til kutt

Forskningsbudsjettet for 2020 er for svakt, mener Forskningsrådet. Foruten kutt til Forskningsrådets avsetninger er det realoppgang, og sektoren kommer ikke til å merke kuttene, svarer statsråd Iselin Nybø.

- Hadde vi ikke hatt dette kuttet til Forskningsrådet, hadde vi hatt realoppgang i bevilgningene til forskning og innovasjon. Dette er et godt budsjett for sektoren, sier statsråd Iselin Nybø.
Publisert Sist oppdatert

Forskningsrådet er misfornøyde med at statsbudsjettet innebærer en realnedgang til forskning og innovasjon. BNP-andelen går ned fra 1,06 prosent i 2019 til 1,03 prosent i 2020.

- Målet vårt er at vi skal ligge over 1 prosent. 1,03 prosent er et estimat og plasserer oss sånn sett der vi skal ligge, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø til UA.

– Siden 2013 har FoU-bevilgningene over statsbudsjettet økt med 12,5 milliarder kroner inkludert neste års budsjettforslag, fortsetter hun.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

- Ikke veien å gå

Administerende direktør John-Arne Røttingen mener kuttene i regjeringens forslag til statsbudsjett ikke er veien å gå.

- I en tid med betydelige omstillingsutfordringer knyttet til klima, lavutslipp, nyskaping i næringslivet, globalisering og mer effektive offentlige tjenester, er ikke dette veien å gå, sier han i en pressemelding.

Forskningsrådet viser til at halvparten av reduksjonen i regjeringens satsing på forskning og innovasjon er knyttet til avsetningene i Forskningsrådet. Disse er skapt på grunn av manglende forutsigbarhet i tildelingssystemet, ifølge Forskningsrådet. De etterlyser derfor mer forutsigbarhet for å unngå slike midlertidige kutt.

- Sektoren kommer ikke til å merke det

- Det er riktig at vi har en realnedgang. Kuttet i avsetninger til Forskningsrådet er på 400 millioner kroner og er et ettårig kutt. Det vil ikke bli mindre forskningsaktivitet, og sektoren kommer ikke til å merke det. Hadde vi ikke hatt dette kuttet til Forskningsrådet, hadde vi hatt realoppgang i bevilgningene til forskning og innovasjon. Dette er et godt budsjett for sektoren, sier Nybø.

- De har ikke noe å klage på?

- Uansett hvor mye penger som hadde blitt bevilget, hadde det alltid vært noe å klage på. Det er på en måte det beste med denne sektoren. Det viser en vilje til å ville mer. En utålmodighet og en entusiasme for å ville mer. Jeg ville blitt urolig om hvis alle var fornøyde, sier statsråden.

Skjønner bekymringen

Røttingen påpeker at det er satt av en del til klimaforskning, men at det skulle vært mye mer i den omstillingen Norge og verden står overfor.

- Jeg vil også ha mer. En forskningsminister vil alltid ha mer penger til forskning, men jeg mener dette er et godt budsjett. Jeg skjønner at Røttingen er bekymret for kuttene til Forskningsrådet, men jeg mener dette er innenfor det som er mulig å gjøre uten at det går utover aktiviteten i sektoren, sier Nybø.

LES OGSÅ: Foreslår å bevilge 585 millioner til oppfølging av langtidsplanen
LES OGSÅ: Nå blir det 11 måneders studiestøtte
LES OGSÅ: Ønsker flere desentraliserte og rullerende studieplasser
LES OGSÅ: Forskningsrådet ønsker budsjettperioder på fire år