Korona:

Studenter blir sagt opp fra sommerjobben før oppstart

Koronapandemien fører til at studenter blir sagt opp fra sommerjobben måneder før de får begynt, og uten kompensasjon.

Uten sommerjobb blir det trange tider for studenter, og særlig de som bruker all sin tid på studiene resten av året. Illustrasjonsfoto
Publisert

- Jeg har hatt drøftelsesmøte før oppsigelse, sier en student Universitetsavisa har snakket med.

I seg selv ikke noe unormalt for personer som blir sagt opp, det merkelige her er at det skjer flere måneder før studenten etter planen skulle starte i sommerjobben.

- Arbeidskontrakten er signert, men ettersom de sier meg opp så lenge før oppstart rekker oppsigelsestiden å gå ut før jeg egentlig skulle starte. Dermed får jeg heller ingen kompensasjon. Og jeg har hørt om flere som er i samme båt, forteller studenten videre.

Bedriften har sagt hen opp på grunn av koronapandemien. Mindre arbeid gjør det vanskelig å forsvare kostnader knyttet til sommervikarer. I tillegg er det vanskelig å ta imot nyansatte som trenger veiledning når de ansatte sitter på hvert sitt hjemmekontor.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

- Har krav på kompensasjon

Ifølge Arbeidstilsynets jurister gjelder arbeidsmiljøloven først når arbeidsforholdet har startet, noe som igjen betyr at oppsigelse før oppstart ikke er noe arbeidsmiljøloven regulerer. Tilfeller som dette faller dermed under alminnelige avtalerettslige regler, noe som er utenfor deres område.

Fagforeningen Tekna skriver på sine sider at «Hvis du ikke har startet i jobben ennå, kan arbeidsgiver argumentere for at koronasituasjonen innebærer at forutsetningene er så endret, at det gir rett til heving av kontrakten.»

- Det er veldig mange som kontakter oss og er bekymret for hva som vil skje med sommerjobben, sier Rebekka Lie, leder for studentutvalget i Tekna.

Fagforeningen organiserer rundt 13.000 studenter og merker pågangen. Flere etterspør informasjon om hvilke rettigheter de som studenter har ved permittering og oppsigelser knyttet til sommerjobben.

- Det er ingen tvil om at mange studenter er helt avhengige av sommerjobben for å klare seg økonomisk, og da særlig de som velger å prioritere studiene resten av året i stedet for å jobbe. Vi forventer derfor at regjeringen kommer med en løsning også for studenter som mister sommerjobben. Det er mange som vil havne i en vanskelig situasjon nå, sier Lie.

Og ifølge Tekna har bedriftene økonomiske forpliktelser også i tilfeller som dette.

- Selv om du ikke har begynt i jobben, så mener vi at du har rett på en kompensasjon som tilsvarer oppsigelsestiden, for eksempel en måneds lønn. Det er viktig å komme til en felles enighet hvor målet også må være å bevare en god relasjon til virksomheten.

Mister verdifull erfaring

Studenten vi har snakket med ønsker å være anonym for å unngå at historien går utover fremtidige muligheter i bedriften som nå har sagt hen opp. Med ett år igjen av studiene ved NTNU skulle sommeren brukes til å samle verdifull relevant arbeidserfaring.

- Det er det mest alvorlige for meg. At jeg ikke får den arbeidserfaringen jeg ønsker, noe jeg tror vil ha mye å si for mulighetene mine til å komme meg ut på arbeidsmarkedet når jeg er ferdigstudert, fortsetter studenten.

I tillegg fører det med seg noen økonomiske utfordringer. Leiekontrakt for ny bolig er signert for noen måneder ekstra på grunn av sommerjobben, og måneder blir raskt tusenlapper.

- Jeg skal nok klare meg økonomisk, men jeg er avhengig av hjelp fra foreldre. Jeg klarer meg ikke på kun studielånet, sier hen.

Også studenten har fått beskjed fra juridisk hold om at hen har krav på kompensasjon, og skal nå gå inn i forhandlinger med bedriften om en kompensasjon. Håpet om å finne en annen sommerjobb har svunnet hen.

- Jeg har søkt på andre stillinger etter at jeg fikk beskjeden, men nå er det såpass sent på året at det nok vil være vanskelig å få noe.

Ingen planer om sommerjobb-ordning

– De krisepakkene vi har lagt frem gir studentene mer å rutte med gjennom Lånekassen, i tillegg til at flere kan motta lønnskompensasjon gjennom Nav, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim til Universitetsavisa.

Han forstår at studenter nå er bekymret for sommerjobben, men kan ikke love ekstra ordninger til de som nå blir sagt opp.

– På samme måte som veldig mange må tenke annerledes nå, tror jeg også studentene må det. For de som hadde planlagt en konkret jobb til sommeren de ikke kan ha, må de kanskje søke seg til andre sektorer for å finne deltidsarbeid. Foreløpig har vi ikke planer om å innføre noen egne ordninger for dette, sier Asheim.