studentersamfundet i trondhjem

I 110 år har dette vært en «mannsbastion», nå har ØK-dekan Monica Rolfsen tatt over

Dekan ved Fakultet for økonomi ved NTNU, Monica Rolfsen, har fridd fra Samfundets talerstol. Onsdag kveld kunne hun ta til samme talerstol for å takke for tilliten som leder for Finansstyret.

Monica Rolfsen kunne glede seg over at innstillingen ble fulgt og at Storsalen stemte henne inn som ny leder i FS.
Publisert Sist oppdatert

- Det er på en måte den siste mannsbastionen i ledelsen på Samfundet. Finansstyret har eksistert i 110 år, helt siden 1913. I den tiden er det kun menn som har vært leder, forteller Monica Rolfsen.

Fakta

Finansstyret

  • Finansstyret (FS) er Samfundets økonomiske styringsorgan. Finansstyret er ansvarlig for forvaltningen av Samfundets formue og ledelsen av den økonomiske driften.

Medlemmer

  • Monica Rolfsen - leder, valgperiode: april 2023 - april 2025
  • Live Wermundsen Mork - nestleder, valgperiode: 2023-2024
  • Øyvind Hauge - medlem, valgperiode: september 2022 - april 2024
  • Magnus Askeland - medlem, valgperiode: september 2023 - april 2024
  • Kristoffer Meggelæ Pedersen - medlem, valgperiode: april 2023 - april 2025
  • Magnus Fure Runnerstrøm - medlem, valgperiode: april 2023 - april 2025
  • Una Onsrud - medlem (Studentersamfundets leder), valgperiode: november 2022- mai 2023
  • Bor de Kock - medlem (gjengenes representant), valgperiode: juni 2022 - juni 2023
  • Bendik Johansen - Medlem (Ansattes representant)

Onsdag kveld var det generalforsamling for Studentersamfundet i Trondhjem. I femten år har Dag Herrem ledet Samfundets økonomiske styringsorgan. Nå har han valgt å takke for seg og Rolfsen ble votert inn til å ta over.

- Finansstyret er på en måte de «voksne» på bakrommet som sørger for at pengene ikke brukes opp og at man har litt sånn langsiktig og forsvarlig styre på ting, da. De fleste tror at alt på Samfundet styres av studenter, og det gjør det jo. Det er for det meste sant, men vi er et slags økonomisk sikkerhetsnett på bakrommet, sier Rolfsen.

- I tillegg til at FS har mandat til å opprette, nedlegge og omorganisere gjengene og sikre forsvarlig drift i henhold til Samfundets lover og statutter, legger hun til.

Rådet kontrollerer igjen at Finansstyret gjør denne jobben på en forsvarlig måte, så lite overlates til tilfeldighetene i det Runde Røde.

Var en «kvise på Samfundets rumpe»

Til daglig er Rolfsen dekan ved NTNUs Fakultet for økonomi.

- Litt humoristisk pleier jeg å si at under fusjonen ved NTNU så startet jeg et nytt fakultet. Det er jo bare barnemat i forhold til å starte en ny gjeng på Samfundet. Det er ikke akkurat veldig mye endringsvilje på Huset, sier Rolfsen.

Hun var med å starte PR-gjengen på Samfundet i 1987. I dag lever den i beste velgående som Markedsføringsgjengen (MG).

- Vi var fire stykker i 87. Det ble ikke bare mottatt positivt. Vi ble kalt en «kvise på Samfundets rumpe» og litt sånn greier, forteller hun.

Hun tilbrakte noen år som ovennevnte kvise, før hun også tok noen år i Studentradioen. Det er ikke bare lett å holde styr på, men Rolfsen estimerer seks år som frivillig i gjengene. Senere ble det også noen år i Rådet.

Rolfsen har også både fridd fra «Norges frieste talerstol» og hatt bryllupsfest i Storsalen. Det kan trygt sies at hun har et forhold til Samfundet.

Dag Herrem takket for seg etter 15 år som leder av Finansstyret. Han skal fortsette i en «pensjoniststilling» som juridisk rådgiver.

Skal få opp medlemstallet

I forkant av å bli innstilt som leder av Finansstyret har hun også det siste året vært nestleder og vært tilsynelatende arving. Det er sånn sett ikke et sjokk at Rolfsen ble valgt. Nå skal hun være med å presidere over at Samfundet flytter inn i nytt bygg og hvordan man skal fylle det med liv.

- Det mangler noen millioner på å fullfinansiere nybygg, men det skal vi klare. Nå regner vi med å endelig komme i mål på timeplanen. Det som blir den store oppgaven nå er å finne ut hvordan vi skal fylle de nye lokalene med aktivitet og hvordan vi skal få økte driftsinntekter, sier Rolfsen.

Det er et mål å øke antall medlemmer fra ca 17 000 medlemmer i dag, til 20 000 medlemmer. En utfordring, men med 35 000 studenter i Trondheim tror Rolfsen det skal gå. I tillegg ser hun for seg at flere ulike aktiviteter kan samles i huset.

I dag har for eksempel linjeforeningene arrangementer ulike steder på byen. Med nybygg kan flere slike arrangementer være på Samfundet.

Endret Samfundets lover onsdag kveld

Apropos endringer på Samfundet. Under generalforsamlingen onsdag kveld ble det også gjort endringer i Samfundets lover. Tre forskjellige lovendringsforslag lå på bordet for å endre voteringssystemet.

I dag gjennomføres valg på Samfundet ved fysiske urnevalg i Storsalen. Det mest radikale forslaget ønsket å åpne for at folk kunne stemme digitalt fra sofakroken, uten å være i salen.

Det mest konservative av de tre ble heller stemt gjennom. Det innebærer at valg nå kan gjøres med digitale løsninger, men at man fortsatt må være fysisk til stede for å ha stemmerett. Dette var dog heller ikke uten kontrovers, men i framtiden kan det kutte ned på varigheten av Samfundets svært lange valg.