The Big Challenge:

- Det viktigste er at vi klarer å stille de eksistensielle spørsmålene

Søndag var det duket for åpning av vitenskapsfestivalen The Big Challenge i Olavshallen i Trondheim.

NTNU-rektor Gunnar Bovim åpnet søndag vitenskapsfestivalen The Big Challenge.
Publisert Sist oppdatert

- Jeg er sikker på at dette er viktig for vår faglige utvikling, og for at vi skal fylle vårt samfunnsoppdrag. Det viktigste er at vi klarer å stille de spørsmålene som angår deg og meg og det som er rundt oss. Hvordan skal vi endre adferden vår i en sirkulær økonomi? Hvordan skal vi innrette oss mot gjenbruk? Det er eksistensielle spørsmål, sier NTNU-rektor Gunnar Bovim like før åpningen av The Big Challenge.

Han håper festivalen både vil føre med seg mer tverrfaglighet og nye internasjonale bånd.

- Noe av det jeg synes er morsomst med denne gang(sammenlignet med Starmus, journ.anm) er at vi har engasjert egne fagmiljø og fått de til å bruke de kontaktene de har til å hente inn virkelige verdensenere til å være med oss i dette.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Tverrfaglighet og formidling

Bovim peker også på at festivalen kan være en viktig vei inn i tverrfagligheten. Temaene på plakaten spenner fra helse til teknologi.

- Jeg er teknologioptimist, og tror mange av fagmiljøene brukt rett kan komme opp med de rette løsningene. Men det er viktig at teknologene forstår hvilket samfunn de skal betjene. Og det er viktig at samfunnsviterne og humanistene forstår teknologiutviklingen og utfordringene med dette. Denne smeltedigelen håper jeg vi får se disse dagene, sier han.

Fra scenen la han under åpningen til at kunnskapsformidling ut til folket er spesielt viktig i en tid hvor kunnskap utfordres av populisme og falske nyheter.

Snowden på videolink

Første punkt på søndagens program var den amerikanske varsleren Edward Snowden - på en mer eller mindre vellykket videolink fra Moskva.

Han brukte sin tilmålte tid til å gjenta viktigheten av sannhet, samt fortelle om situasjonen som førte ham ut i eksil.

- Spørsmålet er ikke om det er rett å hele tiden si sannheten. Spørsmålet er hva prisen for løgn er, sa Snowden og la til:

- Men det holder ikke å tro. En må gjøre noe. Stå for det en tror på, sa han.

- Vi må se fremover

Over fire dager skal festivalen, ifølge sine egne sider, dele kunnskap om de utfordringene verden står overfor, samt inspirere nye generasjoner til å ta tak i disse.

- Verden har aldri hatt et bedre verktøyskrin for å møte de utfordringen vi står overfor. Men vi må også se fremover og bruke ressurser på fremtidens utfordringer, sa utviklingsminister Dag-Inge Ulstein under åpningen.

I tillegg til et stjernespekket program i Olavshallen hvor blant annet Stephen Fry og Edward Snowden skal tale for massene er det også en bråte relaterte arrangementer på Krigsseilerplassen og Royal Garden. På kveldstid tas den gamle dokken på Solsiden i bruk som konsertarena for de mer kulturelt anlagte.

Totalt er det plass til 1200 personer under festivalen - større er ikke salen i Olavshallen. 757 av disse er ordinære festivalpass nede på det som så fint kalles «parkett». Resten er dagspass.

Det var etter at NTNU var vertskap for Starmus-festivalen i 2017 at universitetet bestemte seg for å arrangere sin egen vitenskapsfestival. Evalueringen etter Starmus konkluderte nemlig med at festival var bra, men at NTNU kunne gjøre det både billigere og bedre på egen hånd.

Her kan du lese alt stoffet vi lager fra festivalen.

LES OGSÅ: Kun dagspass igjen til vitenskapsfestivalen