Ytring:

Her er de mest leste ytringene

Lite irriterer oss mer enn parkeringstrøbbel. Da Arve Hjelseth fikk bot fordi han glemte å betale null kroner, gikk lesertallene i taket.

En snartur innom Dragvoll og dermed var det gjort. Svært mange likte å lese Arve Hjelseths skildring av å få bot
Publisert

Innlegget han skrev til Universitetavisa ble mest lest av alle ytringene våre i 2020.

Selv forsikret Hjelseth at han ikke var irritert, bare oppgitt.

Han hadde for det meste hatt hjemmekontor, men måtte jobbe noen timer på Dragvoll. Det førte til at han ble ilagt en «kontrollsanksjon» fordi han hadde glemt å registrere parkeringa i Apcoa-appen.

Han var oppgitt over seg selv, skrev han, men også oppgitt over at «NTNU har tillatt et suspekt privat selskap å håndtere parkeringen på NTNUs eget areal på en så absurd måte.»

Under koronaperioden er det gratis for ansatte å parkere, men han fikk bot siden han ikke hadde registrert seg . Derav den noe absurde og fengende tittelen på innlegget: «Å glemme å betale null kroner.» NTNU svarte på kritikken og sa de vurderte tiltak overfor Apcoa.

Inflasjon i bærekraft og mindre rødt kjøtt

Fokuset på klimaproblemene har kommet i bakgrunnen etter at koronaviruset tiltvang seg mye av oppmerksomheten vår. Til tross for dette, fattet svært mange interesse for innlegget på andreplass: «Alle snakker om bærekraft, men ingen snakker om hva det betyr.»

Terese Samuelsen, Bertine Louise Vik og Oda Standal kritiserte den hyppige bruken av begrepet bærekraft, også i økonomisk sammenheng, som gjør at begrepet mister sin betydning.

En annen ytring høyt på lista, og i samme sjanger, er Sit-direktør Espen Holms svar til fire NTNU-studenter. Jon Vegard Venås, Ailo Aasen, Eivind Bering og Louis Hunnink utfordret NTNU og Sit til å legge til rette for sunn og klimavennlig plantemat på campus. I dag er det svært skjev fordeling av kjøtt og kjøttprodukter sammenliknet med poteter og grønnsaker på Sits kantiner, mente de.

Korona matematisk forklart

På tredjeplass kom et innlegg av Per-Odd Eggen om NTNUs holdning til juks på eksamen. «NTNUs innsats for å slå ned på juks avslører store mangler i et vurderingssystem som framstår som utdatert», skrev han.

En av ytringene hadde en analytisk tilnærming til koronatallene:

«Korona-grafene over utviklingen av forventet antall smittede og døde, hvordan skal man egentlig forstå dem?» Spurte Steinar Engen. Han tok på seg jobben med å forklare tallene slik at det blir lettere for folk, og politikere, å forstå dem.

En annen så på de samfunnsøkonomiske konsekvensene og slo fast at tiltakene mot koronaviruset ikke står i forhold til disse. «Er nødvendig å i praksis stenge ned Norge i 14 dager (i første omgang), det er et helt annet spørsmål. Da svineinfluensaen kom anslo helsemyndighetene at 13 000 nordmenn kom til å dø, mens det reelle tallet endte på 32», skrev Jon Olaf Olaussen 19. mars, altså like etter at campusene var tømt og de fleste ansatte og studenter måtte ha hjemmekontor.

Topp ti-lista:

Her er oversikten over de mest leste ytringene i 2020:

1) «Å glemme å betale null kroner» av Arve Hjelseth

2) «Alle snakker om bærekraft, men ingen snakker om hva det betyr» av Terese Samuelsen, Bertine Louise Vik og Oda Standal

3) «Om juks og bedrag ved NTNU» av Per-Odd Eggen

4) «Koronaepidemien – litt matematisk oppklaring midt i depresjonen» av Steinar Engen

5) «Slutt på rødt kjøtt i kantina?» av Espen Holm

6) «Vi må bekjemte høl-i-huet-oppgavene gjennom en tillitsrevolusjon» av Kristine Størkersen, Håkon Fyhn og Guro Kulset Merakerås

7) «Digital høst ved NTNU: Kunsten å ombestemme seg» av Oscar Amundsen

8) «Tiltak for å redde liv må settes inn der det kaster mest av seg» av Jon Olaf Olaussen

9) «Koronaviruset - krisen vi trengte for å bli digitale» av Ole Andreas Alsos

10) «Kallelse er ok, bare det er menn som kalles?» Av Vivian Anette Lagesen

Det er flere måter å ytre seg på i Universitetsavisa. I tillegg til å sende inn ytringer er det også anledning til å kommentere artiklene våre på Facebook og i Disqus-feltet.

Debatten tok av i kommentarfeltet da Helge Holden forsvarte tradisjonell eksamen og slo fast at er det muligheter for juks, så vil det alltid være noen som jukser. Det igjen førte til at UA laget en egen artikkel om debatten: «Verbalt basketak om juks, tillit og kontroll.»

Et tema som garantert setter sinnene i kok i UAs kommentarfelt, er åpne kontorlandskap. Koronaen ga en ny dimensjon til debatten: Er det ikke større smittefare forbundet med åpne kontorlandskap?

IT-sjef Håkon Alstad var en av dem som mente at cellekontoret vil få en ny renessanse.

I året som gikk har vi også formidlet ytringer fra våre faste gjesteskribenter. Mange av disse er svært godt lest, men er ikke bakt inn i denne oversikten. I stedet kommer vi med en egen oversikt over godt leste gjestekommentarer.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Les flere ytringer her.