Positiv erfaring med overvåking under digital hjemmeeksamen

Utvekslingsstudent Marthe Bøe Ludvigsen har erfart hvordan det er å bli overvåket under eksamen for å hindre juks.

Marthe Bøe Ludvigsen er til vanlig student ved NTNU, men har et opphold som utvekslingsstudent i Bologna.
Publisert

- Det var absolutt en positiv erfaring for meg. Men jeg har snakket med andre som syntes det var en kjip opplevelse, forteller Ludvigsen.

Fram til sommeren er hun utvekslingsstudent ved Università di Bologna (Unibo), det eldste universitetet i verden og Italias nest største universitet. Ved NTNU studerer hun fysikk og matematikk på fjerdeåret med industriell matematikk som spesialisering.

Mens NTNU ikke vil ha kameraovervåking ved digital hjemmeeksamen, har en rekke land valgt ulike løsninger med slik overvåking. Ludvigsen har selv hatt tre eksamener ved Unibo, der hun var overvåket.

- Det har gått veldig greit. Det var ingen mulighet til å jukse eller samarbeide, og premissene for eksamen var derfor likt for alle. Med digital eksamen er det jukset som er kjipest og mest urettferdig.

140 studenter utestengt for juks

Etter flere semestre med digital skriftlig hjemmeeksamen i ingeniør- og sivilingeniørstudiene, er flere studenter tatt i juks. På en digital skriftlig hjemmeeksamen er alle hjelpemidler tillatt og faglærer har ingen mulighet til å kontrollere om studentene får hjelp eller samarbeider med hverandre. Det blir også vanskeligere å avsløre juks når oppgavene og svarene er likelydende for alle.

Som UA har omtalt: I 2020 og 2021 behandlet Klagenemnda 168 saker om juks ved NTNU. I tillegg er det 70 saker som ikke er avgjort. 140 NTNU-studenter er utestengt ett eller to semestre. 10 studenter fikk annullert eksamen.

- Jeg har snakket med kolleger i utlandet som alle sier at de tar dette seriøst. Der er det vanlig med kameraovervåking, slik at noen kan følge med på omgivelsene til studentene, sa faglærer Andrey Chesnokov i et intervju med UA. Han mente NTNU ikke gjør noe som helst for å bøte på problemene med juks. Prorektor Marit Reitan svarte at hun ikke kjente seg igjen i kritikken.

Ludvigsen har lagt ett semester bak seg i universitetsbyen Bologna og blir der fram til sommeren.

Måtte be om å få gå på do

Ved Universitetet i Bologna benytter de seg altså av kameraovervåking ved digital skriftlig hjemmeeksamen. Ludvigsen forteller at hun det er opp til faglærer hvordan det skal gjøres og at det varierer fra fag til fag.

22-åringens første opplevelse med overvåking var da hun tok eksamen i statistisk inferens rett før jul. Her var det valgfritt å ta eksamen digitalt eller med tilsyn. Eksamenen var på to timer, og besto av flervalgsoppgaver og programmering. Hun måtte koble seg inn i på Zoom og ha delt skjerm. Kamera og lyd måtte være på. Der satt hun pal foran skjermen. En foreleser satt og så på de i underkant av 100 studentene underveis, både de som tok fysisk og de som hadde digital eksamen. Siden alle delte skjerm, så de ikke hverandres skjermer, men hun kunne se ansiktene til noen på Zoom.

- Det var småirriterende at lyden måtte stå på. Mange fiklet med papir og ga fra seg andre lyder.

Marthe Bøe Ludvigsen var glad for muligheten til å ta digital eksamen. Hun kunne ta alle tre i Norge. Hadde hun vært i Italia oppunder jul, ville hun trolig tatt digital eksamen uansett for å begrense smitterisikoen før hun skulle dra hjem på juleferie.

I januar tok hun digital skriftlig hjemmeeksamen i Modern Statistics and Big Data Analytics.

- Der var det slik at du måtte sende melding til foreleser på Zoom om at du må på do. Da kunne du gå, men måtte komme raskt tilbake.

På de andre to eksamenene var det ikke lagt opp til at man kan gå på toalettet.

- Hos meg har det gått kjempefint, nettopp fordi det ikke var så strengt.

Synlige hender under hele eksamen

Det mest ekstreme tilfellet hun hørte om, var en kompis som gjennom hele eksamenen måtte ha hendene synlige for kameraet. Et ekstra kamera ble brukt til dette formålet. Tok han hendene utenfor kamerafeltet, risikerte han å stryke. Ludvigsen mener det i hvert fall var én som ble kastet ut av eksamen på grunn av ikke synlige hender. Ei venninne måtte vise fram hele rommet før eksamenen startet.

- Kameraovervåking er fordelaktig fordi det blir mindre juks og mer rettferdig karaktersetting. Det negative er at det kan være forstyrrelser og at eksamenene må være kortere. Vi kan ikke ha 4-timers hjemmeeksamen med filming av hendene hele tida.

De eksamenene hun har hatt i Bologna, har vært korte og fine. Hvis NTNU skulle begynt med overvåking, ser hun for seg at det kunne vært en kombinasjon av mappeevaluering og korte eksamener med karakterer. Vanlig varighet for eksamener i matematikk og statistikk ved NTNU er 4 timer.

- Bør NTNU innføre kameraovervåking?

- Å vurdere om det kan være hensiktsmessig på enkelte eksamener, kan være veldig lurt. Vi har slitt med bestått/ikke bestått og med juks og samarbeid. De siste årene har jeg hatt åtte eksamener med slik karaktersetting. Da kunne det vært like så greit med overvåking og bokstavkarakterer, sier hunS.

Nå foretar NTNU ei endring. Fra våren blir det slik at så godt som alle emner som til vanlig har bokstavkarakterer, kan fortsette med det på digital skriftlig hjemmeeksamen. Den vil være kun én prosent av emnene som får bestått/ikke bestått.

- Inngripende tiltak

Universitetet har overfor Universitetsavisa sagt at de ikke har planer om å innføre kameraovervåking. De mener det er et inngripende tiltak, som krever rettslig grunnlag. Andre europeiske land benytter seg metoden, blant annet Italia og Latvia. Washington Post beskrev at det kom en bølge av slik «online proctoring» i kjølvannet av pandemien. Det har blitt en lukrativ bransje.

Marthe Bøe Ludvigsen ser for seg at hvis NTNU skulle endre mening, så kan de få til en enda bedre ordning enn det hun har fått prøvd ut i Bologna.

- Universitetet bærer preg av å være det eldste universitetet i verden. Eksamenssystemet til Unibo er kaotisk, besvarelsene er ikke anonymiserte og eksamenssystemet føles generelt mer useriøst enn på NTNU, der både anonymitet og forutsigbarhet er viktig. NTNU hadde lett løst dette med bråk under eksamen, slik at vi slapp å høre lyd fra alle de andre studentene, tror jeg.

Ludvigsen har vært en periode i Norge, men skal tilbake til Bologna i februar. Da kan det hende at det ikke blir flere kameraovervåkede eksamener. De har begynt med skriftlige skoleeksamener igjen.