Nobelprisen til Moser

May-Britt og Edvard Moser har fått Nobelprisen i medisin. - Den største utmerkelsen i NTNUs historie, sier rektor.
 
    
      (Foto: KRISTOFFEER FURBERG)

  Foto: KRISTOFFEER FURBERG

Edvard og May-Britt Moser er henholdsvis nestleder og leder ved Kavli Institute for Systems Neuroscience ved NTNU. De har mottatt en rekke priser for sitt arbeid med gridceller siden gjennombruddet.

Nå kommer altså den høyst hengende prisen av dem alle.

- Største i NTNUs historie

- Dette er den største utmerkelsen i NTNUs historie. Det er helt fantastisk, sier NTNU-rektor Gunnar Bovim til UA.

Han har vanskelig for å sette ord på tankene like etter å ha fått vite at Moser-paret er tildelt Nobelprisen.

- Det er ikke overraskende at de får prisen, men det er overraskende at de får den nå. De er fortsatt veldig unge forskere, sier han.

UA får snakket med Bovim i mellom et utall av telefoner fra pressen.

- Nå går det helt i ett her. Dette kommer til å gi enormt med interesse for Kavliinstituttet, men også for NTNU, sier han.

- Hva føler du nå?

- Jeg har alle de positive følelsene det går an å tenke seg, sier Bovim.

- Dette er en fantastisk anerkjennelse for et langsiktig arbeid som NTNU har vært med på å backe opp over lang tid, følger han opp.

Mye av forskningen ved Moser-laben dreier seg rundt gridceller. Rottene får operert inn måleutstyr i hjernen, men ser ikke ut til å plages voldsomt av dette. Ifølge Moser-paret er dyrenes velferd svært viktig for å få god forskning. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Mye av forskningen ved Moser-laben dreier seg rundt gridceller. Rottene får operert inn måleutstyr i hjernen, men ser ikke ut til å plages voldsomt av dette. Ifølge Moser-paret er dyrenes velferd svært viktig for å få god forskning.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Statsministeren: - Fantastisk

- Dette endrer NTNUs posisjon for all fremtid. Vi vil aldri bli det samme igjen, sier dekan Stig Slørdahl ved Det medisinske fakultet til UA.

- Edvard Moser på flyet til München - håper piloten varsler, skrev Slørdahl på Twitter like etter at tildelingen ble offentliggjort.

- Fantastisk! Gratulerer med Nobelprisen, skriver statsminister Erna Solberg på Twitter.

Hun følger opp med at dette er en inspirasjon til norske forskere og ikke minst til pasienter.

Arbeidet med de såkalte gittercellene/gridcellene begynte i laboratoriet i 2002 og etter gjennombruddet har Moser-paret fått stjernestatus som forskere verdenstoppen.

Deler pris med mentor

Edvard og May-Britt Moser er henholdsvis nestleder og leder ved Kavli Institute for Systems Neuroscience ved NTNU. De har mottatt en rekke priser for sitt arbeid med gridceller siden gjennombruddet.

Moser-paret mottar Nobelprisen sammen med John O`Keefe.

I 1971 oppdaget O`Keefe at bestemte nerveceller i hippokampus reagerer på konkrete steder Mens han undersøkte nervecellene til rotter, så han på hvordan de flyttet fra et sted til et annet, og oppdaget at hvert sted ble loggført av sine egne unike sett av nerveceller i CA1-regionen i hippokampus, noe som tydet på at cellene dannet et virtuelt kart over dyrets plassering.

I 1996 overførte Dr O`Keefe mye av denne kunnskapen til Edvard og May-Britt Moser, som deres mentor. I 2005, oppdaget Moser-gruppen celler i entorhinal cortex-regionen i rottehjerner, som fungerer som et navigasjonssystem. Disse gridcellene er ansvarlig for at dyrene vet hvor de er, hvor de har vært og hvor de skal. Gridceller er senere påvist i en rekke dyrearter, og også i mennesker.

Statsministeren lot seg fascinere av labrotta da hun var på besøk på Kavlisenteret tidligere i år, mens rotta lot seg fascinere av kameraet. I bakgrunn er NTNU-rektor Gunnar Bovim og Edvard Moser (t.v.). 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Statsministeren lot seg fascinere av labrotta da hun var på besøk på Kavlisenteret tidligere i år, mens rotta lot seg fascinere av kameraet. I bakgrunn er NTNU-rektor Gunnar Bovim og Edvard Moser (t.v.).  Foto: KRISTOFFER FURBERG

null
Nobelprisen
 • Nobelprisen, fellesbetegnelse på fem priser innstiftet ved testament av den svenske oppfinneren og industrimannen Alfred Nobel. Prisene er utdelt siden 1901, og er siden 2001 på 10 millioner svenske kroner.
 • De fem prisene gis innenfor fysikk, kjemi, fysiologi eller medisin, fred og litteratur.
 • Prisene for fysikk og kjemi utdeles av Kungliga Vetenskapsakademien, for fysiologi eller medisin av Karolinska institutet og for litteratur av Svenska Akademien.
 • For å komme i betraktning kreves det at man er foreslått i en begrunnet skrivelse av en person som har rett til å foreslå. Slik forslagsrett har blant annet tidligere prisvinnere.
 • Kilde: Store norske leksikon
Norske nobelprisvinnere
 • 1903 Bjørnstjerne Bjørnson - Litteratur
 • 1920 Knut Hamsun - Litteratur
 • 1921 Christian Lous Lange - Fredsprisen
 • 1922 Fridtjof Nansen -Fredsprisen
 • 1928 Sigrid Undset - Litteratur
 • 1968 Lars Onsanger - kjemi
 • 1969 Odd Hassel - Kjemi
 • 1969 Ragnar Frisch - Minneprisen i økonomi
 • 1973 Ivar Giæver - Fysikk
 • 1989 Trygve Haavelmo - Minneprisen i økonomi
 • 2004 Finn E. Kydland - Minneprisen i økonomi
 • 2014 May-Britt og Edvard Moser - Medisin
 • Kilde: Store norske leksikon
Statsministeren hadde med seg blomster til May-Britt og Edvard Moser ved Kavlisenteret. - Dere har fått så mange priser og utmerkelser. Disse blomstene får være en felles gratulasjon, sa Solberg under et besøk tidligere i år. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Statsministeren hadde med seg blomster til May-Britt og Edvard Moser ved Kavlisenteret. - Dere har fått så mange priser og utmerkelser. Disse blomstene får være en felles gratulasjon, sa Solberg under et besøk tidligere i år.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Relaterte artikler

Ny fjær i hatten for Moser og Moser

Edvard og May-Britt Moser blir tildelt Horwitzprisen for funn som kan føre til nye behandlingsmetoder av Alzheimers. Tidligere vinnere av Horwitzprisen har ofte senere fått Nobelprisen.

Ny pris til Moser-paret

Edvard og May-Britt Moser mottar Karl Spencer Lashley Award for 2014.

Moser-paret i New York Times

NTNU-forskerne May-Britt og Edward Moser portretteres I dagens utgave av New York Times.

Stipend til Moser

Hjerneforsker Edvard Moser er tildelt et lukrativt stipend – for andre gang. ERC Advanced Investigator Grant er på vel 20 millioner kroner.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Skattejakt i bibliotekene:

Noen bøker er så små at folk fikk synsskader

Fem hundre år gamle prestehåndbøker, byplaner fra etterkrigstiden, og en førsteutgave av en av Isaac Newtons verker. Det er bare noe av det man kan finne på Gunnerusbiblioteket og i Dora-arkivet.

Gjesteskribenten:

Ved universitetene virker det som man snakker om studenter og ikke med dem

Det finnes ingen enkel løsning på den manglende tilliten mellom studenter og ansatte i debatten om tilsynelatende lettkrenkede studenter, men en god start er å snakke mer med studentene og mindre om dem, mener denne ukens gjesteskribent.

Ville gjøre studie på skolestenging - fikk nei

– Vi trenger randomiserte studier for å finne ut om skolestenging er en god idé. Det er sørgelig at vi ikke klarer å gjennomføre det, sier fagdirektør Atle Fretheim i Folkehelseinstituttet.

Mener Nokut har for mye makt

Avgått Nokut-direktør Terje Mørland mener dagens regelverk bør slankes.