NTNU starter senter for forskning på aluminium

Tre NTNU-fakulteter skal samarbeidet om å bli verdensledende innen aluminiumsprodukter.
Satsing. Det nye NTNU Aluminium Product Innovation Center skal anvende forskning på aluminium innenfor arkitektur, produktdesign, materialteknologi og produktutvikling.  
        
            (Foto: Geir Mogen)

Satsing. Det nye NTNU Aluminium Product Innovation Center skal anvende forskning på aluminium innenfor arkitektur, produktdesign, materialteknologi og produktutvikling.   Foto: Geir Mogen

Det nye NTNU Aluminium Product Innovation Center (Napic) åpner til høsten, og er tuftet på et samarbeid mellom NTNUs fakulteter i Ålesund, Trondheim og Gjøvik. Senteret skal anvende forskning på aluminium innenfor arkitektur, produktdesign, materialteknologi og produktutvikling.

Hovedadressen for senteret blir Institutt for produktutvikling og materialer på Gløshaugen i Trondheim.

Instituttleder Torgeir Welo sier i en pressemelding at det selvsagt er meget postivt at senteret  lokaliseres til deres fagmiljø.

- Men vi er samtidig klar på at senterets suksess er 100 prosent avhengig av tverrfaglighet og forskningssamarbeid med andre fagmiljø på andre NTNU fakultet. Sammen skal vi skape  fremtidens produkter, prosesser og metoder for innovasjon, sier instituttlederen,

I en meldingen heter det at med deltakelse av NTNU Ålesund, vil det være mulig å dra nytte av linker til norske rederier og møbelindustrien. NTNU Gjøvik vil bidra med sin sterke tilknytning til indistriell aluminiumsklynge på Raufoss.

Hydro står som sponsor av opptil 10 millioner norske kroner til et femårs professorat på NTNU. Visjonen til senteret er å finne nye produktområder for aluminiumsprodukter, samt å etablere NTNU som ledende innenfor aluminumsprodukter på verdensbasis.

­­Hydro vurderer aluminium til å være fremtidens metall, med nesten ubegrensede bruksområder. NAPIC vil arbeide for å utvikle nye og innovative aluminiumprodukter. Selskapet uttaler at et dedikert senter som dette vil kombinere eksisterende NTNU-ekspertise innen materialteknologi, modellering og prosessering, med kreativ tenkning og en systematisk tilnærming til produktinnovasjon.

Rektor Gunnar Bovim sier at professoratet og Napic gjør NTNU i stand til å fokusere enda mer på et felt som er viktig for Norge. - Faglig uavhengighet er sikret, mens på samme tid bør et professorat som dette bli sett på som en trygg investering for Hydro, sier Bovim.

- IPM har  lange tradisjoner i å jobbe  sammen med store og små bedrifter som produserer, bearbeider og utvikler produkter i aluminium. Nå når Hydro har tatt initiativet til å etablere et innovasjonssenter for fremtidens aluminiumsprodukter, har sannsynligvis IPMs tverrfaglige kompetanseprofil vært en viktig faktor for at  instituttet har blitt forspurt å være vert for senteret, sier instituttleder Torgeir Welo.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Kan gå mot mer hjemmekontor

Siden i vår har hovedregelen for oppstart vært at NTNU-ansatte skal tilbake på campus i august. Nå skal NTNU revurdere innholdet i denne regelen.

KI-rektor advarer mot hardt klima i den svenske koronadebatten

Advarer mot et stadig hardere debattklima i kjølvannet av pandemien: KI-rektor Ole Petter Ottersen uttrykker uro for at Sverige skal havne i samme negative spiral som der USA befinner seg.

Studenter ble smittet av covid etter arrangement på campus

Fem studenter ved Aarhus universitet er smittet av covid etter å ha deltatt på ett stort arrangement på campus.

Semesterstart nærmer seg - studentledere holder pusten

For første gang foregår studiestart mens en pandemi pågår. Ledere av studentorganisasjoner i Trondheim ser fram til et nytt semester hvor studentene får innta campus igjen. Samtidig er de bekymret.