Helgeland-aktivister: – Vi har ikke blitt hørt

– Vi kan ikke forstå at nedleggelse er det beste alternativet, sier aksjonister fra Helgeland på skjebnedagen for studiestedene på Nesna og i Sandnessjøen.
Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland er på plass under styremøtet der Nord universitet skal vedta fremtidig studiestedsstruktur. 
        
            (Foto: Hans Petter Sørensen / Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland)

Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland er på plass under styremøtet der Nord universitet skal vedta fremtidig studiestedsstruktur.  Foto: Hans Petter Sørensen / Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland

Styret i Nord universitet behandler onsdag omstruktureringsplanen der studiestedene Nesna og Sandnessjøen foreslås nedlagt.

Det er varslet aksjoner dersom styret vedtar nedleggelse. På en pressekonferanse skjebnedagen, sier Cathrine Hole i Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland som er bunadskledd for anledningen, at aksjonistene ikke vil gi seg før de får det de trenger.

– Kjenn kraften av bunaden, kjenn kraften av Helgeland og av folkelig engasjement. Vi gir oss ikke, sier Hole.

– Vi i folkeaksjonen er sterkt uenig i konstituert rektor sin innstilling. Vi ser at alle høringsuttalelsene vi har sendt inn, alle argumenter og innspill, ikke har blitt hørt. Vi kan ikke forstå at nedleggelse er det beste alternativet, fortsetter Hole.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

LES OGSÅ: Skjebnedag for tre studiesteder

Varsler politisk omkamp

Nord universitets forslag om å nedskalere og avvikle studietilbudet har vakt stor oppstandelse og møtt kraftig motstand i lokalbefolkningen, blant studenter, ansatte og opposisjonen på Stortinget.

Folkeaksjonen har en rekke politiske støttespillere som Audun Lysbakken (SV) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp), som også møtte på pressekonferansen på Værnes onsdag morgen hvor Nord universitet skal avholde sitt styremøte.

Politikerne varsler omkamp i Stortinget dersom studiestedene på Nesna og Sandnessjøen blir vedtatt nedlagt.

LES OGSÅ: Namsos består, mens Nesna fortsatt er nedleggingstruet
LES OGSÅ REKTORS BEGRUNNELSE: Nord universitet for framtiden

Frykter dominoeffekt

– Jeg er helt overbevist om at dette ikke bare handler om Nesna og Helgeland, men om hele Norge, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Han mener at nedlegging av studiesteder i distriktene ikke kommer ikke til å stoppe med Nesna, og at spørsmålet er hvilket studiested som er neste i køen.

– Det er nær sammenheng mellom rekruttering og utdanning av fagfolk til distriktene. Sentraliserer man utdanningen, vil også vanskene med å rekruttere til distriktskommunene bli større og større.

Nord Universitet ble opprettet for tre og et halvt år siden da Høgskolen i Nesna og Høgskolen Nord-Trøndelag ble slått sammen med Universitetet i Nordland. Universitetet har studenter fordelt på ni studiesteder, men onsdag blir dette etter alt å dømme redusert til sju.

Det er ventet at styret ved Nord universitet vil behandle omstruktureringssaken klokka 12.15.

YTRING: Åpent brev til studentrepresentantene i styret
LES OGSÅ: - En dyp krise hvis Nesna blir nedlagt
LES OGSÅ: - Oppsiktsvekkende fraskriving av ansvar

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

En historie om Inspera og eksterne sensorer

Vyene for administrativ effektivisering har gått utover evnen vår til å håndtere kjerneoppgaver.

Forbrukertilsynet ber studenter se opp for urimelige skolekontrakter

Privatskoler kan ha urimelige vilkår i kontrakten de tilbyr studenter, advarer Forbrukertilsynet. De ber studenter sette seg nøye inn i kontraktene.

Regelverket for opptak til høyere utdanning skal evalueres

Regjeringen setter i gang et forskningsprosjekt som skal se på om opptakssystemet til høyere utdanning i Norge fungerer godt nok.

OECD:

Norge med minst privat finansiering

Norsk universitets- og høyskolesektor med lavest andel privat finansiering blant OECD-landene.