NSOs nestleder vil bli leder - lederen tar ikke gjenvalg

NSO-nestleder, og tidligere studentleder ved NTNU, Marte Øien stiller til valg som leder for studentorganisasjonen. Håkon Randgaard Mikalsen, som i dag sitter med ledervervet, tar ikke gjenvalg.
Marte Øien og Håkon Randgaard Mikalsen ble under fjorårets landsmøte i Norsk studentorganisasjon valgt som nestleder og leder. Den ene ønsker nå å rykke opp, den andre tar ikke gjenvalg. Her er de avbildet rett etter at valgresultatet i 2018 ble klart. 
        
            (Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Marte Øien og Håkon Randgaard Mikalsen ble under fjorårets landsmøte i Norsk studentorganisasjon valgt som nestleder og leder. Den ene ønsker nå å rykke opp, den andre tar ikke gjenvalg. Her er de avbildet rett etter at valgresultatet i 2018 ble klart.  Foto: Espen Halvorsen Bjørgan


I helgen gikk fristen for å melde sitt kandidatur til ledervervene i Norsk studentorganisasjon (NSO) ut. Blant de som har meldt sitt kandidatur som leder i organisasjonen er den tidligere lederen for Studenttinget ved NTNU, og nåværende nestleder i NSO, Marte Øien.

- Å være nestleder har vært utrolig lærerikt, givende og utfordrende, og jeg føler det har gitt meg en mye bedre kjennskap til både denne organisasjonen, sektoren og de politiske prosessene. Derfor frister det med et år til i NSO, sier Øien.

Også i fjor meldte hun seg som kandidat til ledervervet, men trakk senere kandidaturet og stilte heller som nestleder. Øien forteller at årsaken til dette var at hun så at hun sammen med en av de andre lederkandidatene kunne utgjøre et veldig godt lederteam.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Ikke gjenvalg som lederduo

Siden i fjor sommer har Øien arbeidet tett med nåværende studentleder Håkon Randgaard Mikalsen. Etter det Universitetsavisa erfarer, har Mikalsen vurdert muligheten for å ta gjenvalg, men han bekrefter nå at han ikke kommer til å stille til valg under NSOs landsmøte i april.

- Jeg kommer ikke til å stille til noe på landsmøtet, men jeg garanterer å utnytte meg godt av å være leder helt frem til den nye lederen tar over i juli. Jeg vil ikke være en «lame duck».

- «Lame duck»?

- Jeg er vel kanskje litt skadet av å ha studert sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, sier Mikalsen og viser til Wikipedia for forklaring av begrepet.

«Lame duck er en valgt leder hvis etterfølger allerede er valgt. Lederen anses da for å ha mindre påvirkningskraft opp mot andre politikere på grunn av den begrensede tiden igjen som leder. Samtidig vil en lame duck har stor frihet til å ta store avgjørelser med liten frykt for konsekvensene av disse»(journ. oversettelse).

- Jeg har brukt tre år på å jobbe fulltid som studenttillitsvalgt, og synes derfor det er fint å gi meg nå. Det er mye annet jeg kan finne på her i livet, slik som å studere mer. Og så har jeg gitt Harald Nybølet (direktør i Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning, journ.anm), en personlig lovnad om at jeg skal dra ut på utveksling, så jeg må vel gjøre det også.

Ønsker mer medvirkning

Blant kampsakene Øien går til valg på, er oppfølgingen av et punkt i NSO sin handlingsplan om styring og medvirkning i organisasjonen. Det er allerede satt ned en arbeidsgruppe som jobber med en rapport om dette. Rapporten skal være klar til jul.

- Jeg ser på det som et veldig viktig og nødvendig arbeid for å finne gode løsninger, som gir alle en reell medvirkningsmulighet i NSO. I rapporten vil det nok være mye som må følges opp for å få til en enda mer slagkraftig studentorganisasjon, forteller hun.

I tillegg mener Øien det pågående arbeidet med revidering av Universitets- og høyskoleloven vil bli et viktig tema for studentmassen i tiden fremover.

- Slik det er nå har elever og ansatte en mye større sikkerhet gjennom sine lovverk enn det studentene har gjennom Universitets- og høyskoleloven. Vi faller rett og slett mellom to stoler. Opplæringsloven og arbeidsmiljøloven er for eksempel veldig klare på hva som kreves av psykososialt miljø og nevner både trakassering og mobbing. Det stilles rett og slett strengere krav til hvor langt skolene og arbeidsgivere må strekke seg for å legge til rette for en god hverdag for ansatte elever enn hva vår lov gjør, som i hovedsak fokuserer på det fysiske miljøet.

- Vi trenger en oppdatert levekårsundersøkelse

Det tredje punktet på Øiens smørbrødliste over saker hun vil sette fokus på og jobbe med, er studentenes levekårsundersøkelse, en undersøkelse som sist ble gjennomført i 2010.

- I forbindelse med statsbudsjettet for 2016 sa regjeringen at de ville gjennomføre en ny levekårsundersøkelse, men det ble det aldri noe av. I stedet baserer de avgjørelsene sine på en undersøkelse fra 2010, og det har skjedd mye siden den gang. Selv om det har vært opptrapping til elleve måneder studiestøtte og det er blitt flere studentboliger, viser tall fra både Studentenes helse- og trivselsundersøkelse(Shot) og Studiebarometeret at ikke alt går så bra selv om noe er blitt bedre, sier hun.

Øien mener dette fører til at politikere tar avgjørelser på sviktende faktagrunnlag.

- Levekårsundersøkelsen er den mest komplette undersøkelsen av studentenes levekår, og jeg mener at når regjeringen skal foreslå endringer slik de gjorde med konverteringsordningen bør beslutningene være fattet på korrekt og oppdatert grunnlag. En undersøkelse fra 2010 er ikke et korrekt og oppdatert grunnlag.

LES OGSÅ: Ekspertgruppen gjorde ingen egne utredninger om ny konverteringsordning av stipend

Fire lederkandidater

Fra før av har også Truls-Einar Johnsen, Maya Sol Sørgård og Fam Karine Heer Aas lansert seg selv som kandidater til ledervervet, ifølge Khrono.

Johnsen sitter i dag som leder for Velferdstinget Vest. Velferdstinget Vest er en sammensetning av studentdemokratier ved utdanningsinstitusjonene som er tilknyttet Studentsamskipnaden på Vestlandet, altså en paraplyorganisasjon for studenter i Bergen, Haugesund, Sogndal, Førde og på Stord.

Sørgård er i dag leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus, og sitter også i sentralstyret til NSO, mens Aas under landsmøtet i 2018 ble valgt inn som velferds- og likestillingsansvarlig i NSO sitt Arbeidsutvalg.

NSO ønsker mandag ikke å oppgi hvor mange som hadde stilt til valg da fristen gikk ut. Valgkomiteens leder, Pål Adrian Ryen, begrunner dette med at de ønsker å forhindre eventuelle spekulasjoner.

- Vi jobber for at det skal være trygt å stille til valg i NSO. Vi har opplyst til kandidatene at de vil bli offentliggjort fredag, og at det også gjelder antall. Kandidatene har mulighet til åt rekke seg frem til den 15.mars om de skulle ønske det. Vi håper vi med dette bidrar til å gjøre det litt tryggere å stille til valg, skriver Ryen i en epost til Universitetsavisa.

- Det er også viktig for oss å kunne kontrollsjekke alle kandidater som kommer inn. Dette innebærer blant annet å sjekke at ingen har sendt inn et kandidatskjema på vegne av noen andre og at alle kandidater er valgbare i henhold til våre vedtekter.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Misfornøyd med Sits boliginformasjon på nett

Student Victoria Dontsova mener manglende innvendige bilder og plantegninger på Sits nettsider skaper unødvendig merarbeid for flytteklare studenter.

Rapport:

Nesten 1 av 4 undervisningsansatte melder om svekket IT-sikkerhet i hjemmekontor

Flere ansatte i hjemmekontor melder om svekket IT-sikkerhet som følge av at jobben måtte gjøres hjemmefra. Undervisningsansatte er nesten i toppen av listen.

Rambøll og C.F. Møller signerer kontrakt for campussamling

Selskapene får ansvar for programmering og prosjekteringstjenester til NTNU campussamling, sier Statsbygg i en pressemelding.

Kronikk:

Bør være obligatorisk for alle studenter å gjennomføre kurs i formidling

Forskere skylder samfunnet å formidle forskningen sin på en god, forståelig måte. Dessverre er det alt for få universiteter som tilbyr kurs i formidling.