Rekrutteringsfirma ber igjen om studentlister

Selskapet har henvendt seg til Oslomet for å få utlevert opplysninger om studentene. Universitetet er skeptisk, men vil likevel være behjelpelig.

Informasjon om studentene er gull verdt for rekrutteringsbransjen. Selskapet har tidligere samlet inn studentlister fra en rekke universiteter og høyskoler, og blant annet NTNU ble pålagt å utlevere informasjon mot sin vilje. (Illustrasjonsbilde)
Publisert Sist oppdatert

Flere utdanningsinstitusjoner har tidligere nektet å levere fra seg listene som Rekruttering AS bad om, og etter offentlighetsloven også hadde krav på. I 2011 ble NTNU overprøvd av Kunnskapsdepartementet da universitetet nektet å gi fra seg listene. Siden 1987 hadde firmaet fått navnelister over uteksaminerte studenter fra UiB og NTNU med tusentalls navn, adresser og telefonnumre på studenter. Ved NTNU var det snakk om studenter fra fra Institutt for bygg, anlegg og transport.

Universitetet i Oslo fikk imidlertid medhold fra KD i at de skulle slippe å bruke flere årsverk på å avklare hva som er sensitiv informasjon eller ikke før de sendte ut studentlistene.

Ifølge Forskerforum har Rekruttering AS igjen bedt Oslomet om å utlevere lister over tidligere studenter, spesielt dem på bygg- og anleggsfag. De vil ha fødselsdato, eksamensår, faglinje, adresse, telefonnummer og mailadresse.

- Ryggmargrefleksen min er at jeg er veldig skeptisk til den type henvendelser, sier Jørun Bergem til Forskerforum. Han er leder for studieadministrasjonen og peker på personvern og at universitetet har andre ting å holde på med.

Etter å ha rådført seg med universitetets advokat, vil de nå utlevere navn og studium, men de føler seg ikke forpliktet til å utlevere adresser.

- Jeg kan ikke se hva som er sensibelt med den informasjonen i det hele tatt. I skattelistene er det mye mer sensitiv informasjon, sier selskapets eier, Kjell Klynderud til Forskerforum.

Han sier videre at han aldri har fått klager på virksomheten. Siden han nå er 75 år gammel, vil han kun be Oslomet om studentlister. Listene han har fra de andre universitetene fra 2012 er fortsatt aktuelle, opplyser han.

LES OGSÅ: NTNU håper personvernet vinner

LES OGSÅ: Flere krever innsyn i klasselister

LES OGSÅ: Firmaet blir nektet tilgang til flere lister