Genusdoktrinen:

Hevder kjønnsforskere vil overstyre universitetene i Sverige

I en fersk bok hevdes det at svenske myndigheter driver fram en kjønnskamp ved universitetene.
Anna-Karin Wyndhamn mener debatten omkring radikal svensk kjønnsforskning har en parallell til en debatten som går omkring Kunsthøgskolen i Oslo. 
        
            (Foto: Fri Tanke)

Anna-Karin Wyndhamn mener debatten omkring radikal svensk kjønnsforskning har en parallell til en debatten som går omkring Kunsthøgskolen i Oslo.  Foto: Fri Tanke

Anna-Karin Wyndhamn er tilknyttet Göteborg universitet, hvor hun tok sin doktorgrad i pedagogikk. Wyndhamn arbeidet i 20 år med likestillingsarbeid i svensk akademia. I vår ga hun ut boka Genusdoktrinen sammen med Ivar Arpi. I boka beskrives arbeidet i sekretariatet inngående. De to mener svenske myndigheter driver frem en kjønnskamp ved universitetene.

I lang tid tok pedagogen Anna-Karin Wyndhamn notater i smug på jobb. Hun arbeidet for svenske myndigheter, i det Nasjonale sekretariatet for kjønnsforskning. Wyndhamn skrev boka i hemmelighet. Der gjengir hun fortrolige dialoger mellom kolleger. Hun samlet inn hemmelige dokumenter og utredninger. Titalls intervjuer ble gjort.

Radikale ideer om kjønn

Wyndhamn mener likestillingsarbeidet går i feil retning.

- Kollegene mine ville overstyre universitetene. Radikale ideer om kjønn skulle være styrende, sier Wyndhamn til Aftenposten.

Noen universiteter foreslo å undersøke selv hvilke problemer de hadde med likestillingen. Det ble avvist. Ifølge Wyndhamn ble de fortalt at myndighetene allerede visste hva problemene var. Senere kom en ny sjekkrunde.

– De som arbeider med kjønnsteori, skal ikke stå i en særstilling. Det gjør de i Sverige nå, sier hun.

Forfatterne av boka mener at ideer om kvinner som underordnet og kjønn som noe konstruert får en særstilling. De hevder at myndighetene detaljstyrer universitetene i denne ideologien, samt at det fins en taushetskultur som truer den akademiske friheten.

Parallell til Norge

Wyndhamn mener dette har en parallell til en debatt som går i Norge. Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) arbeider for mangfold og mindre diskriminering. Rektor og studenter på skolen vil derfor revidere pensum. De har foreslått å innføre fag som feministisk teori.

– Dette har en parallell til en del svenske universiteter. Man scorer enkle politiske poeng ved å stå på de godes side. Men man forstår ikke hva man slipper inn, sier Wyndhamn.

Sosiolog og forsker Fredrik Bondestam er navngitt i boken. Han er leder for sekretariatet der Wyndhamn jobbet. Han mener man bør være forsiktig med å la én ansatt få definere arbeidsmiljøet.

– Boken er et dårlig begrunnet forsøk på å diskreditere likestillingsarbeidet og kjønnsforskere, sier Bondestam til Aftenposten.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Norge til topps i forskning på klimaendringer

Norge er det landet i verden som forsker mest på klimaendringer justert for landets størrelse viser analyse fra Nifu. - Vi produserer tre ganger så mye som landets størrelse skulle tilsi.

Han er Ålesunds beste underviser

Mark Pasquine er tildelt «Studentenes studiekvalitetspris» ved NTNU i Ålesund.

Gjesteskribenten:

Hvem «eier» egentlig døden?

Et merkelig spørsmål vil kanskje noen hevde. Likefullt har dette spørsmålet dukket opp hos meg flere ganger dette siste året, hvor jeg som gjesteskribent for UA har delt ulike refleksjoner knyttet til min mors død for snart et år siden.

18 nye tilfeller av korona ved NHH

De siste to døgnene har 18 studenter ved Norges Handelshøgskole i Bergen fått bekreftet koronasmitte.