NTNU vil ha nasjonale regler for å ta imot ukrainske studenter og akademikere

– Vi må kartlegge hvilke kvalifikasjoner studentene har og fordele plasser rettferdig. Dette blir enda viktigere om det blir snakk om å ta imot akademikere og stipendiater, sier Bjørn Haugstad.

Finansiering er også et tema, dersom det blir snakk om å ta imot akademikere og stipendiater som skal jobbe ved NTNU, sier Bjørn Haugstad.
Publisert Sist oppdatert

Bjørn Haugstad, direktør for organisasjon og infrastruktur ved NTNU, sier NTNU nå jobber med å kartlegge kapasiteten for å ta imot flyktninger.

I helga fikk både NTNU og de andre universitetene et brev fra Kunnskapsdepartementet hvor de bestilte informasjon om hvilken kapasitet universitetene har til å ta imot ukrainske flyktninger. Det handler for eksempel om ledige studieplasser og opplæringstilbud i norsk for utlendinger.

Men under arbeidet har det dukket opp endel praktiske problemstillinger. Ledelsen ved NTNU mener man må ha et system for å finne ut av hvilke kvalifikasjoner flyktningene har.

– Det bør være felles retningslinjer for hvordan opptaket av ukrainske studenter skal foregå. Selv om de ikke skal trenge å gå gjennom det vanlige opptakssystemet, må vi på en eller annen måte kartlegge hvilke kvalifikasjoner studentene har og fordele studieplasser på en rettferdig måte, sier Haugstad.

LES OGSÅ: Har ikke kapasitet til å lære ukrainske akademikere norsk
LES OGSÅ: Foreslår tiltak for raskt å gi flyktninger utdanningstilbud

Finansiering også et tema

Dette med felles retningslinjer blir enda viktigere om det blir snakk om å ta imot akademikere og stipendiater som skal jobbe ved NTNU, sier Haugstad.

– Her blir også finansiering fort et tema. Vi er innstilt på å hjelpe til så langt vi kan, men vi ser at det fort dukker opp en del praktiske problemstillinger ved alle universiteter som skal ta imot flyktninger. Her ønsker vi felles retningslinjer fra Kunnskapsdepartementet, sier Haugstad.

I rektoratet tirsdag og i dekanmøtet samme dag diskuterte NTNU-ansatte hvordan man best skal forberede seg på å ta imot flyktninger. – Vi er blitt bedt om å svare innen torsdag, så denne kartleggingen har høyeste prioritet, sier Haugstad.

Melder om ledige plasser i Ålesund

Han sier det så langt ser ut som NTNU spesielt kan tilby en del studieplasser innen engelskspråklige masterutdanninger.

- Det er for tidlig å svare eksakt om omfanget, men vi opplever at fagmiljøene har et sterkt ønske om å bidra for å hjelpe ukrainere, sier Haugstad.

Han forteller at ett eksempel er Institutt for internasjonal forretningsdrift i Ålesund som har meldt fra om at de på grunn av pandemien har ledige plasser på en to-årig master i internasjonal business og markedsføring der undervisningen foregår på engelsk.

- Her kan de ta mot ukrainske studenter på kort varsel, sier Haugstad.