Kan torpedere milliardsatsing

En ekspropriering og omregulering av Spruten kan stikke kjepper i hjulene for milliarddrømmer om et nasjonalt, maritimt kunnskapssenter på Tyholt, mener Marintek.

Adm.dir. Oddvar I. Eide (t.v) og prosjektleder Atle Minsaas i Marintek. Flyfotoet på veggen viser plasseringen av grøntarealet i forhold til bebyggelsen.
Publisert Sist oppdatert

Samtidig som Trondheim kommune truet NTNU med å ekspropriere grøntareal på Tyholt, stod næringsminister Trond Giske i februar i år og lovpriste planer om en mulig milliardutbygging av Marintek på samme tomten. En maritim storstue var både ønskelig og nødvendig, ifølge Giske.



Etableringen av en marinteknologisk hovedstad i Trondheim kan bety 8-10 milliarder kroner i investeringer. Mye står på spill, og mye må klaffe, skal Trondheim og Midt-Norge stikke av med premiepotten.





Akebakke eller havbasseng

- En ekspropriasjon slik kommunen skisserer den vil i vesentlig grad begrense mulighetene for en videre utbygging på Tyholt, sier administrerende direktør i MARINTEK, Oddvar I. Eide.

Les mer: Truer NTNU med tvangssalg

MARINTEK har på oppdrag fra Nærings- og handelsdepartementet laget en forstudie for framtidens marintekniske kunnskapssenter i Trondheim. Nå arbeider MARINTEK med en konseptvalgsutredning for bl.a. å kartlegge mulige alternative løsninger og kostnadsanslag, en del av en såkalt KS1-utredning. Håpet er å komme i offentlig byggekø og få et kunnskapssenter på plass innen 2020.



Alternativet på øverste hylle er Ocean Space Centre i Nyhavna og i sjøen øst av Munkholmen - designet av arkitektfirmaet Snøhetta. Et mindre ambisiøst alternativ er en utvidelse av eksisterende anlegg på Tyholt.

Dette alternativet kan bli torpedert om kommunen skulle iverksette truslene om tvangssalg av det eneste ledige arealet igjen rundt marinteknisk senter på Tyholt.

- Dersom angitte arealer blokkeres gjennom en heftelse, eventuelt eksproprieres, vil dette i betydelig grad kunne forringe de muligheter vi har for å realisere behovene for framtidens marintekniske kunnskapssenter, sier Oddvar I. Eide.



Akebakken eneste alternativ på Tyholt

Forstudien – til overmål betalt av Handels- og næringsdepartementet – konkluderte med at det er nødvendig med en vesentlig utvidelse av dagens laboratorieinfrastruktur for å møte framtidens teknologiske utfordringer.



Havbassenget og den 250-meters lange slepetanken er i dag benyttet av forskere og maritim næring world wide, men trenger ytterligere plass for å være fremst i verden, også i framtida.



Plasseringen av en eventuell utvidelse på Tyholt er gitt, mener Marintek. Eneste ledige plass er nordover, ut mot akebakken.

Å kjøpe ut privatboliger rundt laboratorieanleggene på Tyholt for å utvide laboratoriene, er definitivt ikke i MARINTEKs planer, sier Atle Minsaas som er prosjektleder for arbeidet med framtidens marintekniske kunnskapssenter.



- Skal Trondheim klare å tiltrekke seg statlige byggemillioner, må man gjennom det pågående arbeidet med konseptvalgsutredningen kunne vise til et gunstig kost/nytte-scenario i et samfunnsmessig perspektiv, sier Atle Minsaas.



Forståelse i kommunen

Marintek eier ikke selv på Tyholt, men leier av NTNU. Som leietaker var Sintefselskapet lenge uvitenende om eiendomsdisputten mellom universitetet og Trondheim kommune. Da NTNU på et tidspunkt ønsket Marinteks mening om et eventuelt salg til kommunen, reagerte Marintek spontant.



Marintek tok initiativ til et møte med NTNUs Eiendomsavdeling og Trondheim kommune for å informere om hva som etter deres mening står på spill. Martintek møtte velvilje fra kommunen, var Minsaas’ faste inntrykk etter møtet. Også fylket ser interesse i å støtte Marinteks planer om å tiltrekke byggemilliarder til regionen.



Kommunen håper saken får en avklaring innen utgangen av året, opplyser Sissel Dahlsveen, juridisk rådgiver i Trondheim kommune.



Delt løsning mulig kompromiss

Ikke alt er akebakke i det disputte området: En delt løsning som ivaretar både kommunens og marinteks interesser, er mulig.



- Hvordan stiller kommunen seg til at akebakken sikres gjennom avhending til Trondheim kommune, mens NTNU beholder en del av arealet beholder NTNU for framtidig utvidelse for Marintek?



- Det er en sak som må vurderes av planmyndigheten. Jeg kan ikke svare på hvordan kommune vil behandle en eventuel framtidig byggesak på Tyholt, sier Dahlsveen.





NTNU-rolle opp i styret

Milliardsatsingen må nødvendigvis bli et partnerskap mellom SINTEF-systemet, private partnere, NTNU og det offentlige.



Rektor Torbjørn Digernes uttalte ved presentasjonen av det ambisiøse prosjektet i februar at han så fram til konseptutredningen, og at han vil ta saken til NTNU-styret for å konkretisere hvilken innsats universitetet skal legge i senteret.