Vil ikke fortsette som dekan:

- Ingen må tro at det er kostnadsfritt å lede endringsprosesser

- Både fakultetet og jeg har godt av skifte, sier avtroppende dekan Fredrik Shetelig.

Fredrik Shetelig melder tirsdag at han ikke ønsker å fortsette som dekan ved Fakultet for arkitektur og design.
Publisert Sist oppdatert

Artikkelen er sist oppdatert 14.55 med intervju med Fredrik Shetelig

- Ingen må tro at det er kostnadsfritt å lede endringsprosesser, sier Fredrik Shetelig.

Tirsdag morgen gjorde han det kjent at han den 14. desember orienterte NTNU-ledelsen om at han trakk sin søknad om en ny periode som dekan ved Fakultet for arkitektur og design.

I pressemeldingen han la ut på fakultetets Facebook-side begrunner han beslutningen med at han har holdt på med ledelse ved fakultetet, først som prodekan, siden som dekan, siden 2005.

«Etter seksten sammenhengende år som prodekan og dekan for fakultetet har jeg landet på at motivasjonen ikke er sterk nok for å gå på en ny periode i denne krevende lederstillingen ved NTNU,» skriver Shetelig.

Engasjert i campusutvikling

I stedet ønsker han å bruke de resterende årene som professor ved NTNU til prosjekter som engasjerer ham som fagperson.

- Jeg ser ikke bort fra at det vil bli vanskelig for meg å unnlate å engasjere meg i campusutviklingen ved universitetet, kommenterer han.

Shetelig fortsetter med å slå fast at det 'er en tid for alt'.

- Både fakultetet og jeg vil ha godt av et skifte. Jeg ønsker å jobbe mer faglig fremover og bidra i undervisning, forskning og prosjektarbeid ved NTNU.

Dekanen skriver at fakultet er en organisasjon i vekst og utvikling.

- Jeg er stolt av AD-fakultetet, og jeg er trygg på at det gode utviklingsarbeidet vi har lagt ned tas videre på en god måte av en ny dekan.

- Ting er på stell

Shetelig viser til at fakultetet har en velutviklet organisasjon og en robust økonomi, noe som gjør at dekanen som overtar til høsten vil komme til en institusjon hvor ting er på stell.

- Vi er en organisasjon i vekst og utvikling, vi er tverrfaglige brobyggere for bærekraftig utvikling, vi fremmer koblingen mellom estetikk, teknologi og menneske, vi forsker på vår unike pedagogiske praksis, vi er vesentlige bidragsytere i NTNUs campusprosjekt, og vi skal samles som et skapende tyngdepunkt i KAMD om få år.

Ettersom begge aktuelle søkere har trukket søknadene til dekanstillingen vil den bli lyst ut så snart som mulig. Shetelig poengterer at han står i stillingen frem til ny dekan er på plass.

- Du informerte ledelsen om din beslutning den 14. desember, dagen før styrets ekstraordinære digitale møte. Du informerer om beslutningen først i dag, 5. januar. Hvorfor ventet du?

- Jeg ønsket ikke å skape unødig uro før juleferien. Alle har jobbet hardt hele dette året og trengte en god ferie. Nytt år, nye rammer, nye muligheter.

- Du er åpen om at du veide for og imot før du valgte å søke om en ny periode. Hva gjorde at du ombestemte deg – hendte det noe, eller var det resultat av en modningsprosess?

- En søknadsprosess er også en refleksjonsprosess, der har du svaret.

Styret holdt uannonsert møte

Ifølge Shetelig tok han beslutningen om å trekke sin søknad den 14. desember. Dagen etter holdt styret ved NTNU et digitalt møte. Verken det faktum at møtet ble avholdt, eller møtets dagsorden, ble opplyst, verken i forkant eller i etterkant.

Det var først på direkte spørsmål fra Universitetsavisa at styrets leder Nils Kristian Nakstad bekreftet at møtet var holdt.

Fra flere hold ble UA opplyst om at en pressemelding var under forberedelse, hvor innholdet i styremøtet kom til å bli omtalt. Denne pressemeldingen var planlagt å bli sendt ut før julaften.

Siden ble det stille.

Leder fakultet med utfordrende arbeidsmiljø

Fakultetet dekan Shetelig leder har i lang tid slitt med betydelige problemer med arbeidsmiljøet. Dekanen var åpen om dette i et intervju med Universitetsavisa i september.

I den store arbeidsmiljøundersøkelsen ARK kom Fakultet for arkitektur og design ut som det fakultetet med dårligst skåre ved NTNU. I UA-intervjuet slo dekan Shetelig fast at to av fakultetets fem fakulteter den gang slet med dårlig arbeidsmiljø: Fakultetsadministrasjonen, samt Kunstakademiet i Trondheim (KiT).

Ved fakultetsadministrasjonen har man særlig slitt med en tidkrevende omstilling for både institutt og fakultet i forbindelse med fusjonen, som nå begynner å komme på plass, forklarte Shetelig den gang.

- Når det gjelder KiT er konfliktene kjent i media. Det jeg kan si, er at vi har satt inn betydelige ressurser i å få bukt med problemene. Midler stilles til disposisjon, samt relevante HR-ressurser. Blant annet gjennomføres det nå samtaler med samtlige ansatte på KiT for å kartlegge problemene, sa dekanen.

På UAs spørsmål om hvilket ansvar han som dekan tok for det dårlige arbeidsmiljøet ved fakultetet, var Sheteligs svar klart og tydelig:

- Det er klart at ansvaret ligger hos meg.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.