Slik landet astronauten Kevin på NTNU

Kevin Anthony Ford er forsker ved institutt for konstruksjonteknikk på NTNU. Men aller helst vil han ha kontor i verdensrommet.

Den tidligere astronauten Kvein Ford underviser mye avansert matte og snakker med NTNU-studenter som er interessert i å lære mer om verdensrommet og romfart.
Publisert
I en konvolutt på kontoret sitt på Gløshaugen har Kevin Ford fullt av minner fra sin tid i Nasa.
- Den optimale arbeidsuka for min del hadde vært å dra til verdensrommet hver mandag, og lande på jorda hver fredag, sier Kevin Ford.
Kevin Ford jobbet for Nasa i 15 år. Her blir han tatt i mot etter et oppdrag.

Amerikaneren har siden mai 2016 bodd i Oppdal og vært NTNU-forsker. Tidligere var verdensrommet arbeidsplassen hans.

- Er det ikke langt å pendle fra Oppdal til Trondheim?

- Nei, det går helt fint. Jeg har en liten leilighet i nærheten, sier amerikaneren.

- Det er i hvert fall bedre enn å sove på hotell. Det gjorde jeg to ganger i uka de seks første månedene. Jeg tror jeg har bodd på de aller fleste hotellene i byen her. Det var litt mer upraktisk, og en del dyrere, legger Ford til.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

Jobber på NTNU

Da han kom til Norge startet han i forskerstilling ved institutt for konstruksjonteknikk på NTNU.

- Akkurat nå forbereder jeg meg til en forlesning i dynamikk. I tillegg så prater jeg en del med studenter som er interessert i å lære mer om verdensrommet og romfart, forteller Ford.

- Hva slags inntrykk har du fått av de norske studentene?

- De er veldig dyktige! Jeg underviser mye avansert matte, men det virker som om studentene har en god forståelse av fagene før de setter i gang med studiene, svarer Ford.

Han er veldig fornøyd med de første elleve månedene i Norge og ved NTNU.

- Men hva har vært det vanskeligste med oppholdet så langt?

- Det må være å lære seg alle de små tingene i hverdagen. Som for eksempel hvor man kan parkere ved jobb uten å få parkeringsbot, flirer han.

Han nevner også innvandringspapirer og selvangivelsen i rekken av småting som har vært litt vanskelig å sette seg inn i. Også det å sette seg inn i førersetet på en bil har også vært trøblete.

- Jeg måtte nylig ta førerkortet på nytt, sier han.

- Var det vanskeligere å ta lappen her enn i USA?

- Det vet jeg ikke. Det er så lenge siden jeg kjørte opp, så det husker jeg ikke så mye av, småler Ford, som har helikoptersertifikat, vært jagerflypilot og astronaut.

- Ubeskrivelig

Hvis vi skrur tilbake tida til år 2000, var hverdagslivet til Ford en helt annen. Da hadde han nettopp skaffet seg en av verdens mest ettertraktede jobber. Bosted: Houston, Texas. Yrke: Astronaut, Nasa.

- Hvordan er det å være i verdensrommet?

- Den første gangen du er i verdensrommet er rett og slett overveldende. Det tar tid å bli vant med situasjonen, tur nummer to var enklere, svarer Ford.

- Det beste med å være ute i verdensrommet er mikrograviteten, å bare flyte rundt i romstasjonen. Og den fantastiske utsikten. Du kan se hele verden på én dag, legger han til.

- Verdensrommet kan være et skummelt sted, var du noen gang redd?

- Ikke direkte redd, men man føler seg jo litt sårbar. Du er alltid litt på tå hev.

Men jobben som astronaut holder deg på jorda, ifølge Ford.

- Jeg var 15 år i Houston, men jeg var bare noen måneder i verdensrommet. Som astronaut i NASA har du et eget kontor, og mesteparten av tida går til å hjelpe nye crew med rutiner og systemer, forteller han.

Derfor kom han til Norge

Så, hvorfor forlot han Nasa og Amerika våren 2016?

- Kjæresten min er fra Overhalla. Hun ville gjerne tilbake til Norge, og fikk seg jobb som helikopterpilot ved Norsk luftambulanse. Så da flyttet jeg etter henne, forteller Ford.

Han synes ikke det var hardt å flytte fra varme Texas til kalde Norge.

- Jeg likte meg godt i Houston, men jeg trives bedre i Norge og Oppdal. Jeg liker fjellene og det kalde klimaet, sier han.

Han har kun bodd elleve måneder i Norge, men snakker litt norsk. I tillegg til at han går på norskkurs, så fikk han litt overraskende hjelp i sofakroken.

- Jeg ble veldig overrasket over at «Bonanza» fortsatt vises her i Norge. Det hadde jeg ikke sett på mange, mange år. Og så er det jo norsk tekst, så det hjelper litt på språket mitt. Det er veldig morsomt at «Bonanza går på TV her. Det er jo norsk tekst, så det bedrer språket mitt, sier han.

- Det jeg egentlig har behov for er norske TV-programmer med engelsk tekst. Jeg så nettopp «Kongens nei» på et fly. Den var tekstet til engelsk, og det var veldig bra, legger han til.

Lengter tilbake til verdensrommet

- Apropos film. Hvordan mener du Hollywood portretterer romfart og astronauter?

- Det er mye mer komplisert i virkeligheten enn det er på film, men de har blitt flinkere med årene. «Gravity» og «The Martian» gjorde mye bra, spesielt med det visuelle, sier han.

- Får du lyst til å dra tilbake til rommet når du ser på disse filmene?

- Ja, det er jo helt klart. Den optimale arbeidsuka for min del hadde vært å dra til verdensrommet hver mandag, og lande på jorda hver fredag. Da hadde jeg fått det beste fra begge verdener, sier Ford.

- Kommer du noen gang til å dra tilbake? Kanskje som romturist?

- Nei, jeg tviler dessverre på det. Det blir nok for dyrt.