Hunt Biosciences as må ha 15 millioner kroner:

Må satse - eller avvikle

Hunt Biosciences as må ha 15 millioner kroner i ny kapital for å overleve. NTNU er størst av tre eiere og må si ja til videre satsing for å berge selskapet unna videre usikkerhet.

Publisert Sist oppdatert
DNA-lager. Dette automatiserte fryselageret for DNA-prøver rommer rundt en million prøverør. En plukkerobot henter ut og setter på plass.

- 2013 ble ikke det vi hadde håpet på, og vi ligger dårligere an enn vi regnet med. I hovedsak skyldes det at noen av prosjektene ble forsinket, slik at inntektene kommer i år i stedet for i fjor, sier daglig leder i Hunt Biosciences as, Ove V. Solesvik.

Langt bak skjema

Hunt Biosciences as ble etablert i 2006 med NTNU, Nord-Trøndelag fylkeskommune og Helse Midt-Norge som eiere. NTNU eier 34 prosent av aksjene, de to andre har 33 prosent hver. Hittil har eierne tilført selskapet 22 millioner kroner i aksje- og egenkapital. Siste emisjon var for to år siden.

- Vi ber om 15 millioner kroner totalt fra eierne. Tanken er at dette er den siste kapitalutvidelsen, og at selskapet skal være bærekraftig innen år 2018, sier Solesvik.

Det kommersielle biobankmarkedet har ikke modnet så raskt som selskapet håpet. Forretnings- og oppbyggingsplanen har ikke slått til. Kundegruppene er farmasøytisk og diagnostisk industri, samt bioteknologiselskaper rettet inn mot livsvitenskap-industrien.

Planen anslo en portefølje på 9 til 13 prosjekter i perioden 2010-13, og inntekter opp mot 22 millioner kroner allerede i 2012.

Antall ansatte skulle vært oppe i 14, men per i dag er tallet 6.

Selvgående i 2018

Styret i Helse Midt-Norge sa nylig ja til å skyte inn 5 millioner kroner. I saksfremlegget ble det slått fast at Hunt Biosciences´ kapital vil være brukt opp i løpet av februar. To alternativ lå på bordet: Videre satsing og aksjeutvidelse med dagens eiere, eller ingen videre satsing - og avvikling av selskapet. Også Nord-Trøndelag fylkeskommune har sagt ja til emisjonen.

Grunnlaget for virksomheten er selskapets tilgang til data og innsamlede prøver i Hunt Databank. Denne er eid av NTNU. Universitetet har også disposisjonsretten til materialet som er samlet gjennom tre runder av Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (Hunt) – en av verdens største i sitt slag.

Dette materialet er en verdifull ressurs for medisinsk forskning, med betydelige muligheter for forebyggende helsetiltak og utvikling av nye medisiner.

Prosjekter falt ut

Da selskapet ble tilført egenkapital i 2012, ble eierne forespeilet at en ny emisjon måtte til i 2014. Ove V. Solesvik, som tok over som daglig leder i mai i fjor, forteller at selskapet har investert mye i å styrke organisasjonen. Det er jobbet mye med markedsarbeid, og de er i ferd med å ansette spisskompetanse innen bioinformatikk og –statistikk.

Det er risiko rundt hver sving i dette markedet. I følge Solesvik er ett interessant prosjekt falt ut fordi kunden, Diagenic, måtte legge ned forskningen sin. Selskapet hadde fått nær 8 millioner kroner fra Forskningsrådet til Alzheimer-relatert forskning. Testene var basert på materiale levert av Hunt Biosciences .

Begynner å betale seg

- Llikevel. Alt i alt vil jeg si at de investeringene vi har gjort de siste par årene begynner å betale seg, sier Solesvik.

Den viktigste kontrakten så langt ble inngått med amerikanske SomaLogic i 2012. Samarbeidet har dreid seg om utvikling av biomarkører som kan forutsi risiko for slag, hjerteinfarkt og hjertesvikt. Prosjektet er avsluttet, men Solesvik forteller at selskapene skal møtes i USA i mars og diskutere prosjekter innen andre sykdomsområder.

Per i dag har selskapet et nært samarbeid med mulige kunder om tre prosjekt, hvorav ett nærer håp om en snarlig kontrakt. Selskapet har også dialog rundt nærmere tyve andre prosjekter, i følge saksutredningen forut for styrebehandlingen i Helse Midt-Norge.

Lunkne til eierskap

Selskapet har sondert muligheten for å få andre helseregioner, universiteter, aktuelle departementer og Folkehelseinstituttet inn på eiersiden. Responsen har vært lunken, men flere viser interesse for et samarbeid om kommersialisering av norske biobanker. Kommersielle eiere er uaktuelt, fordi det vil by på etiske utfordringer. Håndtering av aktuelle biomaterialer ønskes utført av et selskap under offentlig kontroll.

Eierne er i dag klare på at de ivaretar et stort samfunnsansvar. De bidrar til å gjøre det enorme Hunt-materialet tilgjengelig for forskning og utvikling. I tillegg er de klare på at etikk og personvern er best sikret gjennom offentlig kontroll.

Biobankenes kommersielle arm

Selv om forskningsbiobankene har gjort stor nytte som leverandører av prøver og analysematerialet, er mange overbevist om at det ligger større verdier der som kan utnyttes.

Ove V. Solesvik sier at det er kommersielt interessant om mer analysearbeid og bearbeiding av informasjon kan gjøres i Norge, før det selges videre til kunder.

Hunt Biosciences ønsker å jobbe tettere med andre biobanker, og så å si bli deres kommersielle arm ut i markedet. Tanken er at dette vil styrke alle parter – og mulighetene til å hente finansiering via Innovasjon Norge og andre kilder.

Både styret i Helse Midt-Norge og fylkestinget i Nord-Trøndelag har sagt ja til å skyte inn mer kapital. Dermed er det ikke nødvendig flertall for å avvikle. Dersom NTNU mot formodning skulle si nei, må spørsmålet om selskapets fremtid utredes på nytt.

NTNUs styre behandler saken 26. februar, og har unntatt saken fra offentlighet.