Lohndal er tidenes yngste vinner

Norges yngste førsteamanuensis er nå tidenes yngste vinner av Nils Klim-prisen, kun fire dager etter å ha fått sin første pris. - Jeg er overveldet, sier han til UA.

Førsteamanuensis Terje Lohndal ved institutt for språk og litteratur på NTNU har vunnet sin andre pris på under én uke. Han bruker flyturer, kvelder og netter for å få tid til å forske mellom prisutdelingene.
Publisert Sist oppdatert
Norges yngste førsteamanuensis, Terje Lohndal, beskrives som en av pådriverne for påbegynt og fremtidig forskning på forutsetningene til flerspråklige språkbrukere. Her holder han et foredrag i Dokkhuset i Trondheim i fjor.

Nils Klim-prisen deles ut av Ludvig Holbergs minnefond for fremragende forsknings innen humaniora, samfunnsvitenskap, juss og teologi. Prisen er på 250 000 kroner og gis til forskere under 35 år. 28 år gamle Terje Lohndal ble også hedret senest fredag kveld. Da som vinner av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskabs pris til yngre forskere.

- Hadde aldri drømt om dette

Prisen fra DKNVS ble den første på førsteamanuensens CV om man ser bort ifra kåringen i Morgenbladet. Nå får Lohndal det travelt med å oppdatere CV-en med nok en pris. 28-åringen er Norges yngste førsteamanuensis, og har blitt omtalt som lingvistikkens Mozart.

- Dette er overveldende og en vanvittig overraskelse. Jeg hadde aldri drømt om å få denne prisen. Det er så mange andre som kunne og burde vært aktuelle innen de aktuelle fagområdende, sier en ydmyk Lohndal til UA på telefon fra Tyskland.

Han er nemlig på plass i Berlin for å delta når en kollega får en stor tysk forskerpris.

- Får du tid til å forske når det blir så mange prisutdelinger?

- Jeg fikk faktisk jobbet litt på flyet nedover. Ellers så blir det litt kvelds- og nattjobbing for tiden, sier han og ler.

LES OGSÅ: Islamforsker vant Holbergprisen

Tenker nytt

Lohndal er oppriktig overrasket over å vinne Nils Klim-prisen men på oppfordring fra UA forsøker han å reflektere over hvorfor han gikk helt til topps:

- Det handler kanskje om volum. Jeg har gjort veldig mye og har forsøkt å finne nye ting. Det er vanskelig å forklare. Mye av det jeg driver med handler om å finne grunnsteinene i språket, og å se annerledes på hvordan språket er bygget opp enn hva man har tenkt tidligere, sier han.

- Det har ikke vært et mål med arbeidet mitt å få priser, men det er selvfølgelig motiverende og inspirerende, sa han til UA fredag.

Premierer nyskapning

Nils Klim-prisen ble delt ut i Det Akademiske Kvarter i Bergen klokken 12 tirsdag.

Prisen tildeles forskere som har gitt fremragende bidrag, enten innenfor ett av prisens fagområder eller av tverrfaglig karakter. Ved tildeling legges det særlig vekt på forskerens selvstendighet og evne til nyskapning. Det legges også vekt på hvorvidt de aktuelle forskningsbidragene fremtrer som særlig fremragende eller løfterike. Dette vurderes på bakgrunn av forskerens alder, forskningsprosjektets karakter og forskningstradisjonene på fagområdet.

«Lohndal fikk sin utdannelse ved Universitetet i Oslo og sin PhD grad fra University of Maryland med Paul Pietroski som veileder. I løpet av sin meget korte karriere har han allerede publisert 14 fagfellevurderte artikler i noen av de ledende lingvistiske tidsskriftene og 9 fagfellevurderte kapitler i prestisjefylte antologier. I tillegg skal PhD-avhandlingen nå publiseres av Oxford University Press. Dette er en dypt imponerende akademisk løpebane uansett utfra hvilken standard den vurderes. I tillegg vises resultatene av Terje Lohndals innsats seg ikke bare i antallet publikasjoner av høy kvalitet, men også i dybden og originaliteten som preger disse publikasjonene. Samlet sett har de også et ytterligere kjennetegn, nemlig spennvidde. Lohndal har publisert innovative bidrag på tvers av lingvistiske disipliner, det vil si ikke bare innen feltet formal syntaks, men også innen semantikk. Faktisk så ligger nettopp originaliteten til arbeidene hans i den semantiske tilnærmingen til formal syntaks», skriver juryen i sin begrunnelse.

Prisen ble grunnlagt i 2003 og deles ut årlig til nordiske forskere.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.