Simlab ved NTNU skal forske på terrorsikring av bygninger

Simlab ved NTNU har anskaffet seg et nytt verktøy for å simulere hvordan eksplosjoner påvirker bygninger.

Kraftig verktøy. Senterleder for SIMLab, Magnus Langseth, forteller at det er et enormt behov i Norge for å vite mer om hvordan terrorangrep påvirker bygninger. Her ved Simlabs nye Shock tube.
Publisert Sist oppdatert
Bildet er tatt fra senterleder Magnus Langseths presentasjon, og viser en illustrasjon av "shock tuben"

Bakgrunnen for forskningen er at det etter terroraksjonen mot regjeringskvartalet og Utøya i 2011, er innført formelle krav til terrorsikring.

Det Simlab har gjort, er å kjøpe inn en over 20 meter lang "shock tube", som blant annet er i stand til å simulere kraftige eksplosjoner.

Senterleder for Simlab, Magnus Langseth, forteller at det er et enormt behov i Norge for å vite mer om hvordan terrorangrep påvirker bygninger.

- Det har vært altfor lite fokus på materialsikkerhet i Norge. Det er uhyre viktig å ha riktig kunnskap om dette, slo Langseth fast på et seminar i forkant av den offisielle åpningen av "shock tuben", som finner sted klokken 14 i dag.

Flere ting som dreper

Langseth gjør et poeng av at man må se helhetlig på skadevirkningene som skjer når en kule blir avfyrt mot, eller en eksplosjon i et bygg.

- Når det går av en eksplosjon, er det ikke bare lufttrykket fra eksplosjonen man må håndtere, men også fragmentene. Man må vite hvordan man skal dimensjonere glass og lignende. Selv om man har en laminert glassrute, er det ikke sikkert at man sitter helt sikkert bak ruta. Jeg trodde man var trygg om man satt bak laminert glass, inntil jeg kom til testlabben. Selv om en kule stoppes, kan glassfragmentene på den andre siden av glasset drepe den som sitter innenfor, forteller Langseth.

- Slagkraftig verktøy

Den aktuelle "shock tuben" er mellom 20 og 25 meter lang. Den beskrives som et langt rør med en tank i enden, som skaper et voldsomt trykk. Dette trykket kan man rette mot ulike testkonstruksjoner, og på den måten se hvordan strukturene reagerer.

- Vi ønsker å se hvordan en konstruksjon oppfører seg når den blir utsatt for en eksplosjon, en sjokkbølge. Man kan ikke gjøre fullskalatester, derfor må det småskalatester til. En slik rigg kan øke forståelsen for hvordan vi skal gjøre troverdige numeriske beregninger i fremtiden. Det er et slagkraftig verktøy vi har skaffet oss, sier Langseth.