NTNU-jubel for litteraturhus

Ansatte ved NTNU jubler over at Trondheim endelig får et litteraturhus. Kommunikasjonssjef Christian Fossen ser ikke bort fra at NTNU kan bidra med økonomisk støtte nå når lokaler og kommunal pengestøtte sannsynligvis er i boks.

Oslo har sitt litteraturhus, som flere andre norske byer: Nå får også Trondheim sitt.
Publisert Sist oppdatert
Kommunikasjonssjef Christian Fossen sitter i styringsgruppa for Litteraturhuset i Trondheim
Siv Gøril Brandtzæg er postdoktor ved Institutt for språk og litteratur.

- Wow! Tenk, nå får vi omsider et litteraturhus her i byen, sier Fossen og er hoppende glad over at mange års tautrekking er over.

Sambruk med bibliotek og kunsthall

Christian Fossen har representert NTNU i styringsgruppa for Litteraturhuset siden 2011. Styringsgruppa jobbet først for å benytte lokalene i Huitfeldtgården. Da dette skar seg, så det ei stund mørkt ut for hele prosjektet. Nå er det imidlertid flertall i bystyret for å bevilge penger. I desember vil kommunepolitikerne vedta ei bevilgning på 300 000 kroner i 2017 og deretter et årlig beløp på 800 000 kroner.

Ifølge Adresseavisen jobbes det for å finne lokaler i tilknytning til Trondheim folkebibliotek og den gamle brannstasjonen, der Trondheim kunsthall skal holde til.

- Vi må se på den økonomiske biten. NTNU har et utstrakt kultursamarbeid i dag og gir støtte til musikk og billedkunst. Da er det ikke unaturlig at vi også støtter litteratur. Dette må bli tema i de vanlige budsjettdiskusjonene, sier NTNUs kommunikasjonssjef.

- Gavepakke for oss

Ved Institutt for språk og litteratur på Dragvoll meldes det om glade reaksjoner i gangene.

- Det er helt fantastisk at vi nå får et sted å være, sier postdoktor Siv Gøril Brandtzæg.

Hun mener litteraturhuset blir en viktig arena for litteraturmiljøet på Dragvoll, ikke minst med tanke på formidling. Endelig kan de få plass å boltre seg på, til forfatterintervju, bokbad og litteraturfaglige arrangementet som favner bredt.

- Dette er en gavepakke for litteraturmiljøet på Dragvoll. Nå håper vi at vi kan bli synlige for det brede publikum og vise flere hva vi holder på med, sier hun.

Brandtzæg vil spesielt rette en takk til Trond Åm, Venstre-politiker og leder av Litteraturhuset i Trondheim. Hans innsats har vært gull verdt, mener hun, for at litteraturhuset etter så mange år blir en realitet i byen.

Stort faglitterært miljø ved NTNU

Hun er heller ikke spesielt lei seg for at det ikke ble noe av planene om å ta i bruk Huitfeldtgården i Kjøpmannsgata.

- Lokalene var nesten for fine for oss. Vi ville vært litt redde for å bruke lokalene. Jeg vet ikke så veldig mye om den nye løsningen, men det ser lovende ut. Dette er bare bra. Jeg vil berømme kommunepolitikerne for at de endelig tør å satse på et litteraturhus, sier hun.

Christian Fossen poengterer at NTNU kanskje har det største faglitterære miljøet i hele landet. Derfor har det vært naturlig for universitetet å engasjere seg i dette spørsmålet.

- Mange tenker kanskje ikke på det, men det produserer utrolig mye litteratur av forfattere ved NTNU, og miljøet har mye kunnskap å bidra med i samfunnsdebatten. Artig at det endelig løsner. Det er bra for NTNU og bra for byen, sier han.