Beholder viserektorer på Gjøvik og i Ålesund

Ansatte ved NTNUs nye campus i Ålesund og Gjøvik kan puste lettet ut. De beholder sine viserektorer, også etter overgangsåret 2016.

Publisert Sist oppdatert

Rektor anbefaler at NTNUs styre går med på at viserektorstillingene, som i dag bekles av Marianne Synnes i Ålesund og Jørn Wroldsen i Gjøvik, fortsetter. Rollen deres blir å representere NTNU i sine respektive regioner og samordne den faglige aktiviteten på hver sin campus.

Beholder lokal handlekraft

Dermed unngår man det en del har sett på som den reneste skrekkvisjonen, nemlig at de nye campusene skulle bli en ansamling av ulike fagmiljø, fratatt stedlig handlekraft. 

Viserektor Jørn Wroldsen ved NTNU i Gjøvik er glad for forslaget om å fortsette ordninger med viserektorer som har sitt mandat direkte fra rektor.

- Dette har vært en relativt viktig sak lokalt, både i Gjøvik og i Ålesund – og også ved NTNU, sier han til UA.

- Dette dreier seg om at NTNU skal ha en tydelig, stedlig person som regionen rundt kan forholde seg til. Også motsatt, rektor skal ha en definert person som sin representant når rektor ikke befinner seg her, sier han.

LES MER: Argumenterte for at Ålesund må få bevare stedlig ledelse

Viserektorene får hvert sitt campusråd

Viserektorene er også tiltenkt en spesiell rolle som kontakter mot lokalt nærings- og samfunnsliv, og de skal lede hvert sitt campusråd. Disse rådene skal i tillegg bestå av ledere fra stedlige seksjoner/institutter, administrativ ledelse og to representanter for studentene.

På spørsmål om dette ikke fort kan ligne et ekstra nivå eller også et lokalt styre, svarer Wroldsen:

- Med unntak av at det ikke skal være eksterne representanter, kan det ligne litt på et styre. Meningen er at dette skal være et internt råd sammensatt for å gi viserektorene gode innspill. Så innretningen blir en annen enn et campusstyre, sier Wroldsen.

Han mener det vil være et klokt veivalg av styret dersom rektors innstilling går igjennom.

- Hva slags saker skal dere kunne bestemme selv?

- Det har vi ikke diskutert så mye ennå. Campusrådet skal først og fremst tas med i interne diskusjoner og gi råd om helheten på Gjøvik som igjen skal ivaretas i NTNU. 

Tilsettes på åremål i 4 år, får egne budsjetter

Forslaget til styremøtet 15. februar er at viserektorene skal tilsettes på åremål for fire år og at de skal få egne budsjetter. De får ikke linjeansvar, slik for eksempel dekanene har. Institutter og seksjoner skal ha sine ledere, og i framlegget understrekes det at de ikke skal ha en stedlig leder mellom seg og toppledelsen innen sine fagområder. Dette ville i tilfelle fort ligne på et fakultet, og det ønsker man ikke.

Viserektorene skal rapportere til rektor og delta i dekanmøtene. Tidligere rektor Helge Klungland ved den tredje fusjonspartneren, Høgskolen i Sør-Trøndelag, er i dag prorektor for faglig integrasjon ved NTNU.

Les også: Tilråding til styret om organisering av NTNUs ledelse

Administrativ organisering avgjøres til sommeren

En utfordring som skyves litt mer ut i tid, er hvordan den adminstrative virksomheten i Gjøvik og Ålesund skal organiseres. Her er det flere fallgruver. I framlegget peker rektor blant annet på risiko for svikt i samordning som både skal skje på tvers av administrative områder og opp mot den administrative ledelsen i Trondheim

”Det er vanskelig å forene prinsippet om enhetlig ledelse, som er et bærende prinsipp for organisering av NTNU med etablering av en stedlig ledelse”, heter det.

Saken overlates arbeidsgruppa for administrativ organisering, og styret kan vente seg en endelig sak om dette til sommeren

Noen dekanstillinger blir utlyst

NTNUs toppledelse på sentralt nivå ser ellers ikke ut til å bli endret i 2017. Det foreslås at rektoratet fortsetter uendret med fire prorektorer og to direktører. I saksnotatet drøftes det spesielt om fagfeltene formidling og kommunikasjon bør forankres sterkere i toppledelsen. I sin innstilling argumenterer imidlertid rektor for at det er bedre å satse på lederutvikling, enn å endre strukturen i rektoratet nå.

Også på dekannivå kommer det endringer. Dekaner ved fakulteter som stort sett fortsetter som før, fortsetter ut åremålsperioden. Der det opprettes nye fakultet, eller det skjer store endringer, må dekanstillinger lyses ut og kandidater vurderes av tilsettingsutvalg.