Studier i utlandet kan bli gjort obligatorisk

Arbeiderpartiet nedsetter et hurtigarbeidende utvalg for å utforske hva man vil med norske universiteter og høgskoler. Kari Melby er spurt om å delta, og har takket ja.

KUF-leder Marianne Aasen vil ta en mer offensiv rolle i debatten om hva man vil med UH-sektoren.
Publisert
Kari Melby, prorektor ved NTNU, er medlem av utvalget.

Utvalgets leder blir Marianne Aasen, medlem i Kirke- utdannings- og forskningskomiteen og Aps forskningspolitiske talsperson.

Et av tiltakene utvalget vil ta opp til vurdering, er om det skal bli obligatorisk med minst ett studieopphold av en viss varighet ved et utenlandsk lærested for å få godkjent graden ved norske læresteder, forteller Aasen til Universitetsavisa.

Vil løfte debatten

Utvalget vil bestå av totalt 13 medlemmer, med folk hentet fra universiteter, høgskoler, instituttsektoren og næringslivet. Medlemmene har til felles at de enten er medlem av Arbeiderpartiet, eller sympatiserer med det, opplyser Aasen.

Initiativet til utvalget er tatt av Aasen, Trond Giske, som er leder av KUF-komiteen, og partileder Jonas Gahr Støre i fellesskap.

Hensikten er å løfte fram debatten om hva man vil med UH-sektoren, forteller Marianne Aasen.

- Det er behov for mer meningsutveksling for å løfte sektoren. Jobber den med det den skal? Er studiefinansieringen god nok? Hva med internasjonaliseringen? Er rekrutteringsordningene hensiktsmessige? Er vi i mål med strukturreformen? Får sentrene for fremragende forskning det de skal ha? Hva med de delene som ikke holder like høyt nivå? Slike spørsmål.

Tydelig og radikal

- Den nåværende regjeringen, med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i spissen, kjører en temmelig offensiv politikk på området, med fusjonsprosessen som fremste eksempel, er etableringen av dette utvalget en måte å tilta seg initiativet på?

- Nå gjenstår det å se om fusjonene blir en suksess! For øvrig er det å si at gjennom de siste 18 år har Arbeiderpartiet hatt denne statsrådstolen i 18 måneder, da var det Trond Giske som satt der. Samtidig er vi et parti som er opptatt av å få til en tydelig og radikal universitets- og høgskolepolitikk.

- Hva er en tydelig og radikal UH-politikk?

- Hensikten er ikke å lage lange utredninger, men å tørre å fremme forslag som er mer radikale. Som for eksempel innen internasjonalisering: Alle vil at studentene skal komme seg ut i verden. Ved noen institusjoner er de gode på det, som for eksempel ved Handelshøyskolen og BI, mens ved enkelte andre steder er det nærmest uvanlig at noen reiser ut. Kan man ta noen mer drastiske grep her? En mulighet som vi vil se på, er om dette skal gjøres obligatorisk, slik at for å få en godkjent grad, enten det er bachelor, master eller ph.d., må man ha gjennomført et utenlandsopphold ved et utenlandsk lærested, sier Aasen.

Statsråd Røe Isaksen har fremmet betydningen av slike utenlandsopphold, men presisert at han ikke ser for seg tvang som alternativ.

Forsømmelse?

Marianne Aasen opplyser at utvalget vil ha levert sin rapport innen sommeren.

- Du sier selv at dere har hatt denne statsrådposten i bare 18 måneder i løpet av like mange år. Representerer utvalget også en erkjennelse av at Arbeiderpartiet har prioritert forskning og utdanning for lavt tidligere?

- Nå har vi hatt komitelederen i en årrekke, og det er viktig Men det er klart at å ha statsrådposten gir mye mer handlekraft, og det er ingen hemmelighet at det er vår ambisjon å bekle den posten etter neste valg, sier Marianne Aasen.

- Melby: Ikke partimedlem

Kari Melby bekrefter at hun er spurt om å være med i utvalget, og at hun valgte å takke ja.

- Jeg tok den beslutningen i samråd med rektor, og vi kom fram til at når landets største parti spør om en i ledelsen ved landets største universitet ønsker å delta i et forsknings- og utdanningspolitisk utvalg, så er det riktig å takke ja.

- Sitter du i utvalget som NTNUs representant, eller på egne vegne?

- Det er jeg som er spurt. Jeg er ikke medlem av Arbeiderpartiet eller noe annet politisk parti, og jeg regner med at min rolle som prorektor for forskning ved NTNU har talt med i beslutningen om å spørre meg.

- Ifølge Marianne Aasen regner man med at medlemmene i utvalget enten er medlem av Arbeiderpartiet, eller sympatiserer med det?

- Det har jeg ingen kommentarer til.