Stadig mer stryk i Gjøvik

Naturvitenskap og realfag trekker opp tallene, ifølge studie- og forskningsdirektør ved NTNU i Gjøvik, Gunn Marie Rognstad.

Publisert

- Ja, vi har selvfølgelig registrert økningen i strykprosent, sier studie- og forskningsdirektør ved NTNU i Gjøvik, Gunn Marie Rognstad.

Forklaringen hun gir er Gjøviks store andel av naturvitenskapelige emner, som sammen med realfag tradisjonelt har høyere strykprosent enn andre.

Økt strykandel siste 5 år

- Det er mindre andel humaniora og samfunnsvitenskapelige fag på Gjøvik enn på de fleste andre UH-institusjoner, fremholder Rognstad.

Blant de statlige høgskolene er det tidligere Høgskolen i Gjøvik, nå NTNU i Gjøvik, som har høyest andel stryk: 13,29 prosent samlet for vår- og høst i 2015. Andelen stryk har økt jevnt og trutt hvert år de siste fem årene, fra 10,86 prosent i 2011.

LES OGSÅ: Andelen studenter som stryker synker svakt

Mer stryk i naturvitenskap

Går man inn i tallene fra Sør-Trøndelag og Ålesund, finner man også at strykprosentene er høyest i studieprogrammene med stort naturvitenskapelig innhold, i følge Rognstad. Samtidig ligger samfunnsvitenskapelig og humanistisk rettede studieprogram i Sør Trøndelag betydelig lavere og påvirker gjennomsnittlig strykprosent.

- De fleste av de statlige høgskolene som ligger over gjennomsnittet når det gjelder strykprosent, har også en betydelig andel naturvitenskapelig rettede studieprogram i sin studieportefølje, forklarer Rognstad, som spesielt trekker fram emner som Matte 2, Programmering, Finans og Statistikk.

Ikke funnet systematiske årsaker

På helsefagene er det også de naturvitenskapelige emnene, som anatomi/fysiologi og sykdomslære som har høyest strykprosent.

Tidligere gjennomgang av emner har ikke avslørt systematiske årsaker til høy strykprosent.

- Men, vi er ikke fornøyde med å ligge så mye høyere enn andre i strykprosent, understreker studie- og forskningsdirektøren, som samtidig presiserer at Gjøvik ikke på noen måte ønsker å senke kravene til studentene.

Forventer lavere strykprosent

- Økt inntakskvalitet på studentene høsten 2015 forventes å gi utslag på lavere strykprosent for dette kullet. Blant tiltak NTNU i Gjøvik satser på, nevner Rognstad tettere oppfølging og innføring av nye pedagogiske metoder.

- Nasjonal deleksamen i anatomi viser at studentene på Gjøvik hadde lavere strykprosent enn gjennomsnittet høsten 2015, forteller hun.