Ny instituttstruktur:

“Frustrasjon er vanskelig å unngå i en omstillingsprosess”

Dekan Geir Øien ved IME-fakultetet er ikke enig i at prosessen rundt instituttstruktur har vært uryddig.

Tydelig bestilling. Dekan Geir Øien er ikke enig i at prosessen om instituttstruktur har vært uryddig. Han mener bestillingen har vært tydelig, og påpeker at alle høringsuttalelsene fra fagmiljøene har blitt gjort tilgjengelig for alle berørte parter underveis.
Publisert Sist oppdatert

- Bestillingen har, etter mitt syn, vært tydelig, og det har vært lagt opp til stor grad av medvirkning hele veien, skriver han i en e-post til UA.

Det var i går, torsdag, at professor og nestleder ved Item på Gløshaugen, Finn Arve Aagesen, kalte prosessen på toppen ved NTNU for uryddig.

- Det er feil i kommunikasjonen og mangel på fagnærhet i beslutningsprosessen, sa Aagesen til UA.

LES MER: Mener ledelsen sier én ting, men foretar seg noe annet

Frustrasjon er vanskelig å unngå

På spørsmål om han forstår Aagesens frustrasjon over at det har vært en uryddig prosess, svarer dekan Geir Øien:

- Frustrasjon er vanskelig å unngå i en omstillingsprosess, og jeg har stor forståelse for at mange ansatte ved NTNU føler et betydelig engasjement i den viktige prosessen vi nå står i. 

Øien, som har vært utredningsleder for høringsuttalelsen til det nye Fakultet C, for informasjonsteknologi og elektroteknikk, mener bestillingen har vært tydelig, og påpeker at alle høringsuttalelsene fra fagmiljøene er gjort tilgjengelig for alle berørte parter underveis. De er også vist til i Fakultet Cs utredningsrapport.

Tilrår trolig arbeidssted Gjøvik

UA har den siste tiden skrevet om arbeidet med ny instituttstruktur ved NTNU, med spesiell vekt på hvordan dette ser ut fra de nye satellittene i Ålesund og Gjøvik.

LES MER: «Vi kan ikke hente folk fra Trondheim når det skal tas kjappe beslutninger her nede»

LES MER: Tillitsvalgte i Ålesund er lei av at de ikke blir hørt

Bekymringen for å miste makt og beslutningsmyndighet er uttalt, og ett av temaene har vært det foreslåtte nye instituttet Infokom. Fagmiljøet ved Gjøviks Avdeling for informasjonssikkerhet og medieteknikk og Institutt for telematikk (Item) på Gløshaugen ivrer etter å slå seg sammen, men er uenige om hvem som skal ha instituttlederen plassert på sin campus.

LES MER: Enige om å slå seg sammen, uenige om hvem som skal ha instituttlederen

Viserektor Jørn Wroldsen har tilrådt at lederen skal ha arbeidssted Gjøvik. Mye tyder på at også rektor Gunnar Bovim råder NTNUs styre til at stedlig ledelse for Infokom legges til Gjøvik.

LES MER: Avdelingene på Gjøvik ender trolig opp med ulike modeller

Styret behandler ny instituttstruktur i to omganger, først den 16. juni, deretter 24-25 august.

Naturlig med forskjell i bestillingene

- Er det heldig at det er forskjell i bestillingene til de nye NTNU-fakultetene og de to satellittcampusene I Ålesund og Gjøvik, og ser du, som Aagesen påpeker, at det dermed også blir asymmetri i høringssvarene ? 

- Jeg finner det naturlig at det var en forskjell i bestillingen til de nye multicampus-fakultetene, og til campusene på Gjøvik og Ålesund. Dette fordi de sistnevnte, som satellittcampuser, har geografisk betingede utfordringer som Trondheimsmiljøene ikke har. Disse forskjellene i bestilling har også vært kjent for alle gjennom hele prosessen, og jeg har ikke registrert protester fra organisasjonen vedrørende disse forskjellene underveis, fremholder Øien.

Ingen anbefaling fra Fakultet C

Han utdyper at det i bestillingen som ble gitt angående instituttstruktur, ikke stod spesifikt at utredningsansvarlig skulle gi en anbefaling om hvor instituttleder skal plasseres for multi-campus-institutter. Instituttleders plassering ble likevel diskutert også i utredningsgruppen for faglig organisering ved Fakultet C.

- Både Gjøvik og Trondheim ønsket instituttleder plassert hos seg, og begge sider argumenterte saklig og godt for dette. Det ble derfor ikke gitt noen konkret anbefaling fra utredningsleders side vedrørende plassering i svaret fra Fakultet C, sier Øien.

Han sier at NTNU i Gjøvik står selvfølgelig likevel fritt til å skrive en anbefaling om plassering av instituttleder i sitt høringssvar. For øvrig er alle høringsuttalelsene fra Fakultet Cs fagmiljøer lenket til fra Fakultet Cs utredningsrapport, og har vært fullt tilgjengelig for alle.

Begge varianter kan fungere godt

- I etterkant har det kommet en ytterligere presisering av synspunkter fra Institutt for telematikk, som jeg har videresendt rektor.

IMEs dekan fastholder det han sa til UA i går.

- Jeg har stor tro på at begge varianter kan fungere godt, og det finnes argumenter for begge løsningene. Det viktigste er at vi har to sterke fagmiljøer som ønsker å fusjonere, og som har hatt en god dialog om det hele veien. Jeg føler meg trygg på at det samlede fagmiljøet kan fungere godt enten instituttleder blir sittende i Trondheim eller på Gjøvik.

Fagmiljøet ved Item har reagert på at innplassering av instituttledere er blitt et tema nå. Dette miljøet har forstått det slik at arbeidssted skal diskuteres senere.

Ansettes i løpet av høsten

- Hva er egentlig sagt om når innplassering av instituttledere skal bestemmes?

- Generelt har det vært sagt at selve ansettelsesprosessen for instituttledere vil skje i løpet av høsten, for de instituttene der endringene er så store at dagens instituttledere ikke sitter ut åremålsperioden. Jeg kan ellers ikke se at det i tidligere bestillinger har vært sagt noe spesifikt om når geografisk innplassering av instituttledere for eventuelle multicampus-institutter skulle bestemmes.

- Er det riktig at innstillingen fra rektor i dekanmøtet, om struktur for Infkom, er identisk med Gjøviks høringssvar?

- Jeg var dessverre selv ikke til stede på det aktuelle dekanmøtet, så jeg kan ikke med sikkerhet uttale meg om alt som ble sagt der. Slik jeg forstår det så stemmer det at rektor i sin tilråding vil gå inn for at stedlig ledelse for Infokom legges til Gjøvik. Samtidig har jeg forstått det dithen at Gjøviks innstilling og rektors tilrådning ikke blir like på alle områder.