Flyttesjau på Moholt, Nora tar fatt på tilværelsen i tårnet

De tre første studenttårnene på Moholt har åpnet dørene for sine 364 nye beboere, og den store flyttesjauen er i full gang.

Pikk og pakk. - Da jeg fant ut at de skulle bygge disse nye husene, ville jeg gjerne bo her. Så jeg søkte tidlig og fikk plass, sier Nora Rebni, som får hjelp av far Svein til innflytting.
Publisert Sist oppdatert
.Fornøyd. Dette blir perfekt, sier Nora Rebni, om sin nye bopel.
Fem nye tårn. Moholt studentby bærer fortsatt sterkt preg av å være en byggeplass. De to siste studenttårnene skal være innflyttingsklare til studiestart i januar.
Hjelpere. Storebror Christer Rebni bistår Nora med oppmåling. - Jeg må ha bokhyller, en kontorstol og en del andre småting ennå, sier hun.
Kollektiv. De nye tårnhusene organiseres i 15 personers kollektiv. Her fellesarealet med oppholdsrom og kjøkken.
364 flytter inn. Nora Rebni er med på den første bølgen av nye innflyttere som skal innta de flunkende nye studenttårnene på Moholt.

- Det blir deilig å få sitt helt eget sted. Jeg tror dette blir helt perfekt, sier Nora Rebni (18) fra Bodø. Hun har fått med seg far Svein og bror Christer som bærere og rådgivere.

Rebni er med på den første bølgen av nye innflyttere som skal innta de flunkende nye studenttårnene på Moholt. Det er fredag formiddag. Det løftes, bæres og slepes. Kasser, bager og poser. Inn og ut av biler, opp trapper og heiser. TV-apparater, og bøker, kopper og kar, gitarer og madrasser. Biler står parkert på kryss og tvers, håndtverkere iler til og fra og gjør siste finpuss på de flunkende nye studentboligene.

- Dette blir perfekt

Rom nummer 11 i åttende etasje, nest øverst i ett av tårnene som rager over resten av studentbyen, er i ferd med å bli hennes nye hjem og Nora virker fornøyd med tingenes tilstand så langt.

- Her har jeg eget bad, hybelen er fin og enkelt innredet slik jeg liker det. Dette blir perfekt, sier 18-åringen, som er sistemann i søskenflokken på tre som flytter fra Bodø til Trondheim.

Snart tar den ferske studenten fatt på bachelorstudiet i arkiv- og samlingsforvaltning på Rotvoll, og sier hun føler seg veldig heldig som får flytte inn i et flunkende nytt hus med solid utsikt.

Her skal hun dele kjøkken og fellesarealer med et kollektiv bestående av 14 andre studenter. På oppslagstavla i gangen henger råd og tips om hvordan de kan innrette seg best mulig i forhold til å skape et fellesskap der alle tar sin del av ansvaret for renhold –både av felles- og egne arealer. I tillegg til hvert 15-mannskollektiv, huser også tårnene 25 hybelleiligheter og fire parleiligheter.

- Da jeg fant ut at de skulle bygge disse nye husene, ville jeg gjerne bo her. Så jeg søkte tidlig og fikk plass, sier Nora Rebni.

LES OGSÅ: Sit jubler for nye studentboliger

Hadde studenttårnene som case

Storebror Christer har vært student ved NTNU i flere år. Han studerer industriell design, og har vært spent på hvordan de nye boligene ser ut. På studiet har de jobbet med et case, der de kunne komme med forslag til hvordan hyblene kunne innredes smartest mulig.

- Jeg kjenner igjen noe, men vi foreslo så klart mye mer ekstreme ting enn de har tatt inn her, smiler han.

Han fisker fram en tommestokk og tar mål til en hylle over senga, og av hyller ment for oppbevaring øverst i klesskapet.

- 96 centimeter bred, og 93 dyp, sier han til søsteren som noterer på telefonen.

Det gjenstår fortsatt noen turer til Ikea.

- Jeg må ha bokhyller, en kontorstol og en del andre småting, sier Nora.

- Vi har allerede vært der, og handlet 44 ting. Jeg trodde vi kunne bruke hurtigkassen, men det ble nok litt for mye for den, sier far Svein Rebni, som fortsetter ferien etter å ha innstallert yngstejenta i Trondheim.

Når foreldrene kommer etter hvert kommer hjem, har alle barna forlatt redet.

- Men heldigvis har vi en hund da, sier han.

LES MER: Gode råd til ferske NTNU-studenter

To nye tårn i januar

Moholt studentby bærer fortsatt sterkt preg av å være en byggeplass. De to siste studenttårnene skal være innflyttingsklare til studiestart i januar, forteller bomiljløkoordinator Ronny Geiger, som i disse dager har hendene fulle. I tillegg til innflytting i tårnene som er ferdige, innvies også Moholt Treningssenter sitt nye tilbud for studenter nå.

- Vi satser veldig på bomiljø. Det skal være trygt og godt å bo hos oss, studentene skal føle at de blir ivaretatt og fulgt opp på best mulig måte. Etter hvert som alle får flyttet inn, vil vi bistå dem med å få på plass en kjøkkenansvarlig i hvert kollektiv som blir bindeleddet mellom oss i Sit Bolig og studentene, sier Geiger.

Sits folk vil også være behjelpelige med tips og råd for hvordan det er enklest å holde rent, oppsett av vaskelister og så videre.

- Vi også bistå dem om det oppstår konflikter. Det kan jo forekomme, men vår erfaring er at vi har svært oppegående studenter, folk som vi ha det pent og ordentlig rundt seg, sier han.

100 har booket Tak Over Hodet

Geiger har også ansvaret for Tak Over Hodet-prosjektet som åpner dørene på Scandic Hotel Lerkendal fredag. Dette er et tilbud om husrom for studenter som ennå ikke har fått et sted å bo.

- Vi opplever ingen boligkrise i Trondheim. Selv om Sit Bolig har leid ut alle sine hybler, vet vi at det er godt med tilbud i det private markedet. vi opplever ikke det per i dag, sier han.

LES OGSÅ: Studenter uten bolig får kriseløsning på hotell

Rundt 100 studenter har forhåndsbooket rom på Scandic, men Geiger sier det er vanskelig å vite hvor mange som faktisk dukker opp. 100 rom er avsatt på hotellet, i utgangspunktet er det tomannsrom, men det kan settes inn både en og to senger til om det kniper. som forhpndsbooket men vet ikke hvor mange som kommer om 100 eller 400. Det er også mulighet for å lage en ekstra sovesal på hotellet.

- Vi har et felles frokostbord, der folk kan møtes bli kjent og dele erfaringer. Vi har også en informasjonsdesk som vil være bemannet på ettermiddagene. Her kan vi bistå studenter med å sjekke husleiekontrakter og ellers hjelpe med råd og tips for de som skal ut på boligmarkedet, sier Sits bomiljøkoordinator Ronny Geiger.