NTNUs ledersamling:

Gir råd om hvordan strategien får effekt

NTNUs nye strategi blir presentert på ledersamlingen på Oppdal. Sosiologiprofessor Per Morten Schiefloe er hyret inn for å snakke om hvordan man kan oppnå at strategien blir noe annet enn en ren papirøvelse.

- En strategi er ofte mange fine ord, men det er ikke sikkert det kommer så mye ut av det i praksis, sier sosiologiprofessor Per Morten Schiefloe.
Publisert Sist oppdatert

Ledersamlingen starter med at rektor Gunnar Bovim lanserer NTNUs nye strategi og legger fram mål og veivalg.

NTNUs nye strategi er en revisjon av strategien «Kunnskap for en bedre verden», og handler om blant annet verdier, samfunnsoppdrag, mål og utfordringer. Et utkast til den nye strategien kan leses her.

170-180 ledere samles

Hensikten med den tradisjonsrike ledersamlingen er at NTNU-rektoren skal få samlet sin store ledergruppe til en felles økt om ledelse og mål. Det skal tegnes et felles bilde av hva målene skal være, og deltakerne skal komme med innspill og dele erfaringer.

Instituttledere, dekaner, prodekaner, hele styret med varaer, styreledere på fakultetene, studentrepresentanter, fagforeninger og avdelingsledere er blant de 170-180 deltakerne på NTNUs årlige ledersamling på Oppdal. I tillegg er topplederne i Sintef, Helse Midt-Norge, St. Olavs Hospital og Sit invitert.

- Det er ikke så krevende å finne på en generell strategi fra sentralt hold, men det er krevende å omsette dette i praksis der verdiene skapes, ute på instituttene, sier sosiologiprofessor ved NTNU, Per Morten Schiefloe, til UA.

Han skal snakke om hvordan man kan jobbe med strategi for at det skal bli noe annet enn en ren papirøvelse.

- Ofte mange fine ord

- Det er ofte mange fine ord, men ikke sikkert det kommer så mye ut av det i praksis, sier han.

Sosiologiprofessoren mener det å utvikle en strategi egentlig er å gi svar på følgende tre spørsmål:

  • Hva skal produseres (hva skal det undervises i og forskes på om et universitet er eksempelet)?
  • Hvem henvender man seg til (hvilke potensielle studenter og hvilke kilder for ekstern finansiering av forskning)?
  • Hvordan bli konkurransedyktig (hvordan få studentene til å velge sitt studiested, hvordan vinne fram i kampen om forskningsmidler)?

- Tiltakene og handlingene som settes i verk for å følge strategien må relatere seg til disse spørsmålene. Det er mange ledd fra det overordnede visjonære nivået til det rent praktiske, som å uvikle fagfolk, bygge allianser og så videre, sier Schiefloe.

Han mener at en stor utfordring ved NTNU er at det er utfordringer med å lede og å bli ledet.

- Inntil nylig har mange ledere i realiteten vært tillitsvalgte. Vi har en svak tradisjon for faglig og strategisk ledelse. Skal du lykkes trenger du dette, og det er ikke særlig velutviklet på universitetet. Årsaken er at tidligere var lederne valgt, og som valgt leder var du mer tillitsvalgt enn leder, iallfall på instituttnivå. Det er ingen lang historie med strategisk ledelse på universitetet, sier Schiefloe.

LES OGSÅ: Spår at det ikke blir noen fusjon

«Årets viktigste møtearena»

Tidligere rektor Torbjørn Digernes har beskrevet den årlige samlingen på Oppdal som «årets viktigste møtearena for å møte lederkolleger på tvers av organisasjonen», og videre omtalt det som «en unik mulighet til å sette en felles agenda for det kommende året.»

Den årlige ledersamlingen er en tradisjon NTNU har arvet fra NTH. Siden 2012 har Oppdal vært arenaen.

Det var blant annet ledersamlingen på Oppdal som var stedet da rektor Gunnar Bovim i 2016 gjorde det klart at han instiller på bred fakultetsstruktur. Året før var det samme sted og arena da det ble klart at Bovim gikk for fusjon. Det historiske styremøtet der fusjonen ble vedtatt, skjedde etter at styremedlemmene kom direkte til Gløshaugen fra Oppdal i buss.

I fjor var Bovims Oppdal-nyhet at Fengselstomta kan bli park.

LES OGSÅ: Dette er NTNUs mål for 2018

Støre meldte forfall

Når NTNU-lederne samles på Oppdal torsdag og fredag, 18. og 19. januar, er temaet for seminaret «Ny strategi - veien videre». Blant foredragsholderne sto Ap-leder Jonas Gahr Støre på lista, men han meldte forfall. Støre-foredraget er erstattet av en paneldialog om NTNUs nye strategi. Tone Sofie Aglen, Svein Richard Brandtzæg, Alexandra Bech Gjørv, Arild Underdal og Tor Åm sitter i panelet.

Foruten gruppearbeid er hovedinnleggene på seminaret disse:

«Fremtidsutfordringer og et utenifrablikk på NTNUs strategi - hva blir viktig fremover?» - Hanne Harmsen, visedirektør i Innovationsfonden

og:

«Implementering av strategi - hvordan få med seg medarbeidere og skape eierskap?» Per Morten Schiefloe, professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.